Hlavní obsah

Nejlepšími stopery dvacetiletí Gambrinus ligy Novotný a Řepka. Odkopali jsme spolu dobré zápasy, shodli se

Praha

V anketě o Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy jste minulý týden vybírali stoperskou dvojici. Vedle sebe jste postavili dva kované sparťany, kteří spolu hrávali nejen v rudém dresu, ale i tom reprezentačním. Oba skutečně psali historii nejvyšší domácí soutěže.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP a Fotobanka Profimedia

Jiří Novotný a Tomáš Řepka byli zvoleni nejlepšími stopery Jedenáctky dvaceti let Gambrinus ligy.

Článek

Jedna z největších legend mezi stopery Jiří Novotný (43) strávil s výjimkou angažmá v Kazani a epizodních hostování v lize podstatnou část kariéry na Letné. Se Spartou získal rekordních a zřejmě už nepřekonatelných čtrnáct titulů. Tomáš Řepka (39) vstoupil do ligy v Ostravě, odkud zamířil na Letnou. Téměř osm let pak odehrál v zahraničí, konkrétně ve Fiorentině a West Hamu United, odkud se vrátil do Sparty, s níž získal za obě období čtyři tituly. Oba dva nosili kapitánskou pásku a v dvojrozhovoru se shodli, že roky strávené v jedné stoperské dvojici patřili k těm nejlepším...

Co říkáte tomu, že jste byl vybrán do nejlepší stoperské dvojice dvacetiletí Gambrinus ligy?

Novotný: Děkuji za přízeň fanoušků, že si na mne vzpomněli. Vážím si toho, ale zároveň jsem si vědom, že ve fanouškovských anketách hodně převládá vztah ke klubu a jeho hráčům. Za těch dvacet let se v Gambrinus lize vystřídala spousta výborných stoperů. Hodně kluků odešlo do zahraničí. Kdyby tu zůstali prakticky po celou kariéru jako já, třeba by ten výběr vypadal jinak.

Řepka: Jsem tím příjemně překvapený, opravdu jsem takovou poctu nečekal, protože výborných stoperů bylo v Gambrinus lize opravdu hodně. Moc si toho vážím.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

Berete parťáka, kterého vám vybrali fanoušci?

Novotný: Řepu určitě beru. Odkopali jsme toho hodně v lize a hráli jsme spolu i v reprezentaci.

Řepka: Samozřejmě! S Jirkou od sebe nejsme věkově daleko, ale když jsem přišel do Sparty, on už byl stoperský pojem. Učil jsem se od něho a rád vzpomínám roky, kdy jsme spolu hrávali. Bylo to úžasné období. Mám radost, že se znovu potkáváme v jedné stoperské dvojici, byť už to není na trávníku, ale v anketě fanoušků.

V čem byly přednosti kolegy?

Novotný: Řepa byl hodně důrazný a vynikající hlavičkář.

Řepka: Jirka uměl úžasně číst hru. My jsme nebyli žádní rychlíci, ale perfektně jsme si vyhověli. On měl velký přehled, pozičně byl výborný, na rozdíl ode mne měl konstruktivní rozehrávku. Novotňák byl komplexnější stoper. Já to kompenzoval tou svojí typickou bojovností. Byl jsem tvrdší než on. Jirka byl na hřišti spíš ten elegán a já ten bijec.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Vyhovovala vám víc hra pravého, nebo levého stopera?

Novotný: My jsme si pozice střídali podle potřeby. Neměli jsme s tím žádný problém. Dokázali jsme si na hřišti vyhovět.

Řepka: Přesně tak. Pamatuji zápasy, kdy jsme se přehodili na svých postech a odehráli na tom místě víc času než na tom, na němž jsme původně nastoupili. Vyplynulo to ze situace a průběhu zápasu. V tomhle jsme byli univerzální.

Koho byste zvolili vy nejlepším stoperem?

Novotný: Jednoznačně Pepíka Chovance. Byl vynikající pozičně, měl výbornou rozehrávku. Hrál jsem vedle něho pár let a hodně jsem se od něj naučil.

Řepka: To je strašně těžké. Zažil jsem jich hodně. Měl jsem to štěstí, že se spoustou výborných stoperů jsem kopal v jednom mužstvu, proti dalším jsem hrával. Každý stoper byl něčím výjimečný. Nerad bych na někoho zapomněl, takže raději neřeknu žádné jméno. Není to alibismus, ale musel bych jich vyjmenovat víc.

Jak se změnila hra stoperů od doby, kdy jste skončili v nejvyšší soutěži?

Novotný: Už je to nějaký pátek, co jsem přestal hrát nejvyšší soutěž. Hra stoperů se měnila i v době, kdy jsem byl na hřišti. Začínal jsem v čase, kdy se hrálo na libera a dva předstopery. Později se hrálo na čtyři obránce, z nichž jeden byl víc vzadu, a několik let už se hraje ve čtyřčlenné lajně. Ti zkušenější a starší hráči si i teď kolikrát odskakují dozadu, takže to libera někdy připomíná. Záleží ale na hráči a situaci.

Řepka: Není to tak dlouho, co jsem odehrál v lize poslední zápas, bylo to loni na podzim. Hra stoperů se měnila v průběhu mojí kariéry, což už říkal Jirka. Podle mě jsou dnes nároky na stopery mnohem větší. Už se od nich nechce jen bránění a nechodí jen na hlavičky při standardkách do pokutového území soupeře. Mají stále víc povinností. Samozřejmostí musí být konstruktivní přihrávka a větší zapojení do hry.

Kdy jste se viděli naposledy?

Novotný: Asi před rokem.

Řepka: Tak to si přesně nevzpomínám, odhaduji to také na rok, možná už dva.

Co teď děláte?

Novotný: V současnosti dělám hrajícího trenéra ve Všenorech, které hrají I. A třídu. Spolupracuji také s hráčským agentem Martinem Říhou.

Řepka: Pracuji jako sportovní ředitel v druholigovém Baníku Most. Ta práce mě baví. Tento týden ale chci zkusit znovu trénovat, abych zjistil, co to se mnou po víc než půl roce nečinnosti udělá. Když to půjde, tak se v nové sezóně na trávník ještě vrátím.

Pořadí stoperů v anketě o Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy
1. Jiří Novotný20,3 %
2. Tomáš Řepka19,9 %
3. Jan Suchopárek14,5 %
4. Miroslav Kadlec11,5 %
5. René Bolf9.1 %
6. Jiří Jarošík8,7 %
7. Luboš Kozel6,3 %
8. Karel Rada5,5 %
9. Jaroslav Šilhavý2,9 %
10. Oldřich Machala1,3 %
Celkem hlasujících33 507

Reklama