Hlavní obsah

Psali historii fotbalové ligy: Michal Kadlec jde ve stopách svého táty

Jan KrůtaSport.czPrávo

Fotbalové geny zdědil po tátovi. V roce 1996 přebíral Miroslav Kadlec na mistrovství Evropy v Anglii po prohraném finále s Německem jako kapitán reprezentace stříbrné medaile, jeho synovi Michalovi bylo tenkrát dvanáct let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kadlec při tréninku národního týmu.

Článek

Ale už dávno za sebou měl první fotbalové krůčky. Ty dělal několik let v Německu, kde táta válel za Kaiserslautern. Michal hrál nejdřív za Alsenborn, pak přešel do Kaiserslauternu. A tenkrát ještě určitě netušil, že s Německem zanedlouho spojí i svůj profesionální fotbalový život.

Do velkého fotbalu vstoupil Kadlec junior, který jako levý obránce nechybí v nominaci na Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy, samozřejmě v české lize. Od roku 1998 hrál doma v Uherském Hradišti, v nejvyšší soutěži debutoval v dresu Slovácka 1. dubna 2002 proti Baníku Ostrava. Na hřiště se dostal v samém závěru, když vystřídal tehdejšího kanonýra týmu Kowalíka, aby hosté udrželi v Ostravě cennou remízu 1:1. Poprvé v základní sestavě nastoupil 11. května 2002 v domácím zápase proti Hradci Králové, který Slovácko vyhrálo 5:0.

Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.
Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

V nové sezóně už se v základu zabydlel stabilně a celá republika začala vnímat, že v obraně týmu to na levé straně náramně kope mladému Kadlecovi. Bylo otázkou času, kdy půjde za lepším. To se stalo začátkem roku 2005, kdy mu už coby reprezentantovi do 21 let hodila laso Sparta a nebylo co řešit.

Po třech a půl letech na Letné, kde získal dva mistrovské tituly, si to namířil do země, kterou má rodina Kadlecova zřejmě předurčenou. Sezónu 2008/09 sice ještě zahájil v dresu Sparty, ale když tým nepostoupil do Ligy mistrů, souhlasil Kadlecův mateřský klub s prodejem do Leverkusenu, který ho již delší dobu sledoval.

Tam se brzy vypracoval v jednoho z klíčových hráčů. Ze současného kádru má spolu s útočníkem Kieslingem odkopáno nejvíc zápasů ze všech. „Dá se říct, že Německo je můj druhý domov," říká Kadlec. „Díky tátovu angažmá jsem tu strávil několik let už jako kluk, pak jsem se sem vrátil. Jsem tu spokojený," tvrdí fotbalista, který bydlí v nedalekém Kolíně nad Rýnem. „Autem jsem v Leverkusenu za chvíli. Mám to kousek po dálnici. Kolín je lepší místo na život, zvlášť pro mladé lidi," vysvětluje český reprezentant.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

V Leverkusenu zažíval většinou jen fotbalové radosti, až poslední měsíce se jeho pozice z ničeho nic změnila. V závěru podzimu ho vyřadilo zranění. Před začátkem jarních bojů v bundeslize, když už byl stoprocentně v pořádku, na soustředění v Portugalsku onemocněl. Nestihl začátek a na jeho místě se v sestavě zabydleli jiní. „Když jsem se zranil, hrál tam Japonec Hosogai. Jenže pak podepsali Poláka Boenische a nás dva tam teď trenér točí. Hosogai se někdy ani nevejde do nominace," říká Kadlec.

V posledních zápasech zase začal nastupovat a doufá, že si místo udrží. „Není to nic příjemného. Já měl zatím ve fotbale jen štěstí. Hrával jsem, nikdy jsem nebyl vážně zraněn. Tohle je něco nového. Ale člověk asi musí poznat i tu druhou stránku," snaží se na celou věc dívat s nadhledem.

V Leverkusenu hraje na levé straně obrany, ale v národním týmu se pod trenérem Bílkem zabydlel na postu stopera ve dvojici se Sivokem. „Je to otázka pár vteřin. Jediný rozdíl je v tom, že když při bránění udělám chybu jako levý bek, většinou jsou za mnou ještě stopeři. Když něco pokazím jako stoper, tak už to může být průšvih," tvrdí Michal Kadlec.

Michal Kadlec
Narozen 13. 12. 1984
V lize odehráno 129 zápasů, vstřelil 8 gólů.
Kariéra: 2001-2005 1. FC Slovácko, 2005-2008 Sparta Praha, 2008-dosud Bayer Leverkusen. Se Spartou získal 2 mistrovské tituly - 2005 a 2007, kdy se podílel na double. V reprezentaci odehrál 46 utkání a dal 8 gólů, účastník EURO 2008 a 2012.
Syn slavného otce, stopera Miroslava Kadlece, nikdy protekci nepotřeboval. Fotbalu se učil v Německu při otcově angažmá. Vyrostl v rychlonohého, důrazného obránce s výbornou střelou i hrou ve vzduchu, čehož nyní využívá kouč reprezentace Michal Bílek na pozici stopera. Výrazně na sebe upozornil v dresu Sparty a poté se stal oporou bundesligového Leverkusenu. Do reprezentace vstoupil v kvalifikačním duelu se Slovenskem, v němž si dal vlastní gól. O tom, umí pálit i do správné branky, přesvědčil v kvalifikaci na EURO 2012, v níž se stal se čtyřmi góly nejlepším střelcem.

Reklama

Související témata: