Hlavní obsah

Přeji Baníku, aby obral Spartu a odstartoval cestu vzhůru. V lize i ekonomicky, přiznal Vrba

Plzeň

Po pátečním utkání s Příbramí, které jeho tým vyhrál 2:0 hlavičkami Hejdy a vlastní Střihavky, byl kouč Viktorie Plzeň Pavel Vrba spokojený s bodovým ziskem. A před sobotním večerem si přál vítězství Baníku, za který léta hrál a na jehož titulu v roce 2004 se podílel jako asistent trenéra, nad Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba

Článek

Získali jste tři, tak říkající povinné body, ale cesta k nim nebyla jednoduchá. Souhlasíte?

Myslím si, že jsme viděli zajímavé utkání. Obě mužstva k duelu přistoupila velice aktivně. Určitě to tentokrát nebyla Příbram, která na podzim hrála bázlivě. Tohle byla nová Příbram, která se vrací k tomu, co hrála před rokem, tím jsme to měli těžší. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli, protože jsme to skutečně neměli jednoduché. V utkání byly situace, kdy nás podržel Matúš Kozáčik a byly v něm i momenty, po nichž jsme možná mohli duel dohrát ve větším klidu, protože jsme měli možnosti na to, abychom vstřelili nějakou branku navíc. S výsledkem 2:0 jsme spokojení, protože Příbram u nás hrála velice sympaticky.

Zápas jste prakticky rozhodli standardními situacemi., byť druhý gól po rohu vstřelil příbramský Střihavka, který kdysi v Plzni působil. Připravovali jste se na ně speciálně?

Speciálně jsme se na Příbram nepřipravovali. Máme určité standardky, které hrajeme delší dobu. Je to o postavení hráčů, kteří už mají nějaké automatizmy. Ten druhý gól se z nich ale vymyká, protože Střihavka ve čtvrtek na tréninku nebyl (úsměv). Standardky jsou také o technice kopu a snaze dostat míč do určitého prostoru. Je to i o štěstí, které jsme dnes při standardkách měli.

Zmínil jste neproměněné šance. Při rovnosti bodů a vzájemných zápasů jde i o skóre. Připomínáte to hráčům?

Říkal jsem jim to hlavně po utkání v Teplicích, kde jsme dostali v poslední minutě zbytečný gól. Vysvětlili jsme si, že může rozhodovat i skóre. Hráči to vědí. Někde jsem četl, že by mohl o titulu, nebo i o záchraně, rozhodnout „super zápas." To by se mi zamlouvalo, protože takové utkání považuji za spravedlivější, jelikož by nemuselo platit celkové skóre. Odpadly by i případné spekulace, že někdo vyhraje v posledním kole 6:0 a bude mistr. Jak se to stalo... U nás pravidlo o super zápase neplatí, takže každý vstřelený i obdržený gól je důležitý. Možná to je na zamyšlení vedení fotbalové asociace. Bylo by to zajímavé i pro diváky... Nechci být vševěd, abych se zase dočetl, že Vrba zase něco vymyslel. Je to jen má úvaha, ale mohlo by se o tom přemýšlet.

Hejda poprvé v lize nastoupil v základní sestavě. Jak se vám zamlouval jeho výkon?

Zvládnul zápas velice dobře. Dobré bylo, že se mohl rozehrát v pohárových zápasech s Jabloncem, které odehrál oba. Bylo vidět, že je v pohodě. Pomohl týmu nejen tím gólem, ale i v defenzívě pracoval velice dobře. Byl jsem s jeho výkonem spokojený.

Jak to vypadá se zraněním Čišovského?

Po utkání se Slováckem se podrobil magnetické rezonanci, která ukázala zranění zadního stehenního svalu. Nevypadalo to dobře, ale snad situace není tak vážná, jak vypadala. Příští týden by se měl zapojit do tréninku. Samozřejmě uvidíme, do jaké míry, zatím mohl jen na kolo. Osobně mám s tímto typem zranění špatné zkušenosti. V pondělí jde znovu na odborné vyšetření. Pokud se prokáže, že zranění není tak vážné, snad  bude v brzké době k dispozici. Uvidíme v pondělí.

Stihli jste sledovat i páteční finálový zápas hokejistů Plzně, který prohráli?

Samozřejmě tu jsou velké kontakty mezi fotbalisty a hokejisty. Dívali jsme se až do konce zápasu. Pořád jsme doufali, že ho Plzeň otočí. Ale Indiáni jsou úspěšnější venku než doma, proto věříme, že finále zvládnou ve Zlíně a budou mistry. Moc jim to přejeme.

Nepřekvapilo vás, že přišlo i tak pozdě večer po hokeji tolik diváků?

Příjemně mě to překvapilo. Nevěřil jsem, že jich přijde tolik. Možná to ukazuje, že už začínáme mít skalní fanoušky. Těm, kteří přišli z hokeje, jsme snad spravili náladu. Všem chci hodně moc poděkovat.  Věřím, že nás budou podporovat dál. Je totiž velmi příjemné, když chodí v průměru kolem devíti tisíc diváků. O fotbale čtu většinou negativa. Ale návštěvy se přesto zvedají. Sparta měla dvakrát za sebou vyprodáno, skoro dvacet tisíc diváků. Chodí se v Plzni a věřím, že dnes přijde na Bazaly patnáct nebo osmnáct tisíc. Jsme rádi, že fanoušci chodí a snad se na fotbale začnou hledati ty pozitivní věci.

V posledních zápasech jste podle programu doháněli náskok Sparty, Teď nastala opačná situace. Sparta musí dohánět Plzeň. Je to po psychické stránce příjemnější situace?

Nevím, jestli je to dobře... Když dá Sparta pět gólů, dostane se před nás. Ale já si především nemyslím, že oba do konce soutěže už nic neztratíme. Podle mne jeden nebo druhý zaváhá, protože ani nás nebo Spartu nečekají jednoduchá utkání. My například hrajeme s Jabloncem a jedeme do Olomouce. Sparta má před sebou týmy, které bojují o záchranu. Oba to budeme mít těžké. Ať tedy získá titul ten, kdo bude úspěšnější na hřišti.

Pocházíte z Ostravska, v Baníku jste vyrostl, získal s ním jako asistent trenéra titul. Budete povzbuzovat jeho hráče, aby Spartě sebrali body?

Nikomu jsem nevolal. Mám informace, že momentálně bojují o všechno. Přeji Baníku, aby nejen v lize, ale i ekonomicky situaci zvládl dobře. Bylo by špatné, kdyby Baník zmizel, ale naopak bych mu přál, aby dnes odstartoval cestu vzhůru, do pozice, do níž v našem fotbale patří. A nejlépe tím, že sebere nějaké body Spartě.

Reklama

Související témata: