Hlavní obsah

V Plzni jsme nepropadli, teď chci porazit Slavii, burcuje Straka

Plzeň

Příbram pod vedením Františka Straky čtyřikrát v řadě neprohrála. Porazila ji až Plzeň, a to i vlastním gólem Střihavky. Příbram ale podala ve Štruncových sadech sympatický výkon. Teď ji čeká doma Slavia. Soupeř, jehož porážkou je zvlášť motivován právě příbramský kouč, kterého fanoušci pražského klubu při jeho tehdejším angažmá v Edenu takřka vyštvali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami František Straka se raduje z branky.

Článek

Příbram pod vaším vedením čtyřikrát v řadě bodovala. Jak moc vás mrzí prohra v Plzni?

Samozřejmě, že mě mrzí. Viktorka je top mančaft, který hraje o titul. Neměli jsme tu co ztratit. Bohužel jsme jí to usnadnili tím, že jsme udělali fatální chyby při standardních situacích. Herně jsme tu ale nepropadli.

To jste se na ně nepřipravovali? Vždyť Plzeň má především Pavla Horvátha, který je umí...

Právě že jsme se na ně připravovali pečlivě celý týden. Nakonec rozhodly o naší porážce. Samozřejmě v utkání měli domácí i další šance. Rozdíl v kvalitě je jasný.

V Plzni jste ale podali velmi dobrý výkon. Hráli jste fotbal, snažili se útočit. Nebylo by bývalo lepší zabetonovat to na vápně a čelit tam tlaku soupeře?

To rozhodně ne! Mohlo by to skončit i hůř. A to také není fotbal, který chceme hrát. Mně rozhodně není vlastní. Myslím si, že jsme v Plzni sehráli velice dobrou partii. O to víc mrzí ta dvě zaváhání. Možná nás stála body, při vší úctě k Viktorii.

Vy jste právě na Horvátha nasadil osobní obranu. Hlídal ho Azíz. Jak vás uspokojil?

Plnil přesně to, co jsme si řekli, takže jsem byl spokojený. Všichni víme, co Pavel Horváth pro Plzeň a její hru znamená. On je hlavou a duší týmu. My jsme se snažili otupit jeho sílu nasazením Azíze. Měli jsme ještě takový záměr, aby se Azíz dostával do brejkových situací. On umí hrát jeden na jednoho, což bylo i vidět. Dokáže se uvolnit a připravit šance. To nám vycházelo zejména v první půli. Ve druhé jsme systém změnili. Hráli jsme na dva útočníky, protože jsme se snažili se zápasem ještě něco udělat.

Velkou šanci měl Valenta, byl sám před ležícím Kozáčikem, ale neproměnil ji...

Věděli jsme, že v Plzni těch šancí moc mít nebudeme. Kluky jsem nabádal, aby byli trpěliví, že nějaká určitě přijde. Tím spíš ji měl Valenta proměnit. Jenže v takových situacích se právě nejvíc projeví hráčská kvalita. Takovou šanci musí hráč proměnit, uklidit balón do brány. Kdo ví, jak by to pak dopadlo... Stalo se. Víc mě mrzí ten fakt, že jsme si zápas prohráli sami, svojí nedůsledností při standardních situacích.

Může se porážka v Plzni nějak podepsat na psychice hráčů?

Každá porážka mrzí, to je jasné. Na druhou stranu, my jsme v Plzni sehráli kvalitní utkání. Nehráli jsme žádného „zanďoura". Snažili jsme se být aktivní, napadat soupeře, každou situaci jsme se pokoušeli využít k ataku. Viktorka je velice silný tým, mezi námi jsou jasné rozdíly. Z tohoto pohledu to na psychice mužstva určitě žádné stopy nezanechá. O to se také postarám. To je moje práce i parketa.

Boj o záchranu se zdramatizoval vítězstvím Budějovic nad Jabloncem, díky kterému se Jihočeši vrátili do hry. Kolik podle vás bude stačit bodů na záchranu?

Já nerad spekuluji o tom, kolik bodů může nebo bude stačit na záchranu. Zní to jako klišé, ale my musíme jít opravdu zápas od zápasu a bodovat. Kdybychom počítali, kolik bodů potřebujeme k záchraně, zbytečně bychom sami sebe dostávali pod tlak. V tuto chvíli je pro nás nejdůležitější zvládnout příští zápas, v němž máme doma Slavii.

Z té jste odešel ve zlém. Vyštvali vás fanoušci a vedení se k vám také nezachovalo nejlépe. Bude mít tenhle zápas pro vás pikantní příchuť?

Po tom všem, co jsem ve Slavii prožil, to pro mne bude skutečně velmi specifické utkání. Ty problémy, které jsem měl ve spojitosti s tímto angažmá, mě o to víc poženou k tomu, abych mužstvo připravil co nejlépe a zápas jsme vyhráli.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články