Hlavní obsah

Matějovský o triumfu na ostravské louce a podavačích, kteří měli sparťany „na salámu"

Ostrava

Páté ligové vítězství v řadě! Fotbalisté Sparty Praha slavili v sobotu v noci triumf na hřišti velkého rivala z Ostravy. Těsný triumf 1:0 zařídil střídající Kweuke po přihrávce kapitána Marka Matějovského, který po zápase zářil nadšením. A netajil, že Baník dle jeho mínění udělal pro úspěch skutečně maximum. „Hřiště bylo jako louka," posteskl si klíčový středopolař Pražanů, že domácí neměli velký zájem na kvalitním fotbalovém představení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Marek Matějovský.

Článek

Byla cesta ke třem bodům na hřišti ostravského Baníku v sobotním večeru složitější, než jste si představoval?

Zápas byl určitě hodně těžký. Nedělal jsem si však iluze, že nás čeká snadný boj, protože Baník hraje o život. Všichni jsme předem věděli, s čím Ostrava nastoupí. Hru zabetonovali, nastoupili s cílem uhrát bezbrankovou remízu. Bylo evidentní, že pro úspěch udělali maximum nejen při samotném utkání. Už když jsme přijeli na stadión a šli se podívat na plochu, bylo jasné, že hřiště není posekané, plocha je hrbolatá a není pokropená. Přitom si pamatuji, jak trenér Pulpit během působení v Mladé Boleslavi dával správci „čouda", že hřiště muselo být jako stůl pro kulečník. Na Bazalech jsme v sobotu hráli na louce. A podavači se nám smáli při každém balónu, aniž by míč skutečně podali. Jednoznačně šlo o taktické prvky. I proto jsem za výhru strašně rád.

Vážně myslíte, že šlo o úmysl?

Nepochybně. Šli jsme kopat roh či házet aut a dorostenci, kteří míče podávali, se nám smáli do obličeje a hodili balón pod sebe. Jako by říkali, ať si pro něj jdeme. V očích se jim dalo číst, že nás mají „na salámu". Baník chtěl udělat všechno pro úspěch. Je dobře, že jim daná taktika nepomohla, protože nemá s fotbalem nic společného. Všichni chtějí, aby šla kvalita fotbalu nahoru, ale podobnými praktikami se nikam neposuneme.

Nehrozil s ohledem na situace, které popisujete, incident s některým z podavačů?

Myslím, že ne. Věděl jsem, že čas ubíhá, ale přišlo mi vše spíše směšné. Když jsme skórovali, byl jsem zvědavý, jak rychle budou kluci házet balón do hry...

Vítězství Sparty zařídil střídající útočník Leo Kweuke. Byl jeho příchod pro vaše mužstvo tak silným impulsem?

Trenéři chtěli posílit ofenzivu dalším útočníkem, proto šel na hřiště. Všichni víme, v čem je Leo silný. Já viděl, že udělal pohyb za Stronatiho a snažil jsem se míč rychle dostat k Leovi. Obránce ještě trochu balón líznul, ale zastavit jej nedokázal. Leo akci následně zakončil fantasticky. Je jenom dobře, že máme velké možnosti při střídání.

Baník nedal gól už 396 minut. Neřešil jste se spoluhráči, že jde o ideálního obětního beránka, jehož prostřednictvím si můžete vystřílet vysokým vítězstvím první místo?

Pokaždé chceme vyhrát co největším rozdílem. Hlavní jsou tři body. Pořád si myslím, že jeden z týmů na čele zaváhá. Pochopitelně se může stát, že titul mezi námi a Plzní určí skóre, ale nemá cenu spekulovat.

Bylo hodně nepříjemné nastupovat do zápasu s vědomím, že Plzeň o den dříve své utkání zvládla, a tudíž si nesmíte dovolit zaváhat?

Bavili jsme se o situaci v tabulce, hlavně jsme se však snažili na páteční výhru Západočechů nemyslet. Trenér Lavička nás upozorňoval, že nemáme řešit, jak hrála Plzeň a soustředit se na sebe. Vyhrát bychom na Baníku chtěli i v případě, že by Plzeň s Příbramí ztratila, což se nestalo. Pro nás se tedy vlastně nic nezměnilo.

Nebyl jste ani trošku nervózní z průběhu duelu, kdy se Spartě dlouho nedařilo vstřelit gól?

Věřil jsem ve vítězství, protože jsme měli zápas pod kontrolou. Vše bylo jen o trpělivosti a čekání na gól. Mnohdy je těžší hrát proti soupeřům jako Baník, který nechtěl hrát a dávat góly.

Když v průběhu zápasu ještě za nerozhodného stavu nastoupil po zranění v dresu Baníku Milan Baroš, nebyla vaše sebedůvěra otřesena? Nestrachoval jste se přece jen o výsledek?

Trenér Lavička nás o poločase upozorňoval, že Milan zřejmě nastoupí. Ale Ostrava nepředvedla žádnou kombinaci, jen nahodilé nákopy vpřed. Zápas byl jen otázkou naší produktivity.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: