Hlavní obsah

Fotbalisty Hradce povede Prokopec, nejmladší kouč v historii ligy

Praha
Aktualizováno

Fotbalisty Hradce Králové povede po odvolaném Jiřím Plíškovi dosavadní kouč klubové juniorky Luboš Prokopec, který se stal v 31 letech nejmladším trenérem v historii české ligy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Jiří Plíšek v Hradci králové skončil.

Článek

Hned na začátku ligové kariéry ho čeká nelehký úkol - zachránit Hradec Králové v první lize. Momentálně se východočeský klub nachází na předposledním patnáctém místě o bod za Ostravou.

"Pevně věříme, že za dané situace je zvolená varianta pro klub nejlepší, a že nový realizační tým, společně s hráči, udělá maximum pro to, aby Gambrinus liga v Hradci Králové zůstala," uvedlo dnes představenstvo klubu v prohlášení.

Prokopec dovedl v minulé sezóně hradecký dorost k titulu. To se předtím povedlo naposledy v roce 1986 současnému sportovnímu řediteli Ladislavu Škorpilovi. O přechodu Prokopce k prvnímu týmu se uvažovalo už loni v létě po odchodu Václava Kotala do Jablonce, nakonec ale dostal přednost Plíšek.

Věkový primát mezi ligovými trenéry dosud držel Lukáš Přerost, který loni v květnu převzal mužstvo Teplic v 34 letech. Na pozici hlavního kouče působil do konce září.

Asistenty Podhajský a Pilný

"Těším se, protože k tomuto klubu mám velký vztah a hlavně pocházím a žiji v Hradci Králové. Chci týmu pomoct. Pro mě je to nová situace, ale můžu slíbit, že uděláme maximum pro to, abychom ligu pro Hradec zachránili," řekl Prokopec.

"Ve hře je ještě 18 bodů, a když vybojujeme polovinu, ligu zachráníme," míní trenér, kterého vedení klubu oslovilo v neděli večer, kdy po prohře 0:3 s Duklou skončil ve funkci Plíšek. "Mužstvo svoji kvalitu má a já týmu věřím. Určitě má na víc než na příčku, na které se momentálně nachází. K záchraně vede devět bodů a je jedno, zda za tři vítězství nebo pouze za dvě a zbytek remíz."

Prokopec klade velký důraz na mentální stránku přípravy. "Hlavně se nyní nesmíme koukat za sebe. To nám nepomůže. Musíme se dívat pouze dopředu. Co se týká samotné hry, tak se hlavně musíme snažit, abychom byli aktivnější ve všech fázích hry," prohlásil.

Premiéru prožije v důležitém utkání s dalším ohroženým týmem Teplicemi. "Jelikož jsem dělal pro trenéra Plíška sledování zápasů, byl jsem shodou okolností v pátek na utkání Jihlavy s Teplicemi. Přehled o aktuální formě Teplic máme. Musíme zmobilizovat všechny síly a utkání zvládnout," uvedl nový hradecký kouč, jenž si za své asistenty vybral dosavadního kouče gólmanů Karla Podhajského a Bohuslava Pilného, který dosud vedl Převýšov.

Reklama

Související témata: