Hlavní obsah

Nejlepší levý obránce v historii Gambrinus ligy? Toho si vážím, radoval se Limberský

Karel FeltSport.czPrávo

V anketě o nejlepší Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy jste vybrali na pozici levého obránce devětadvacetiletého Davida Limberského z Viktorie Plzeň. V současnosti je na tomto postu v nejvyšší soutěži nepochybně nejlepší a velmi rychle se stal i oporou reprezentace. Výborně brání a velice platný je i v ofenzívě. Navíc umí tvrdě zakončit. V lize odehrál přes dvě stovky zápasů a dal čtrnáct branek. Limberský prožívá ve Viktorii Plzeň krásné období a věří, že jeho tým v dostizích se Spartou, jejíž dres oblékal jednu sezónu, zvítězí a k titulu z roku 2011 přidá další.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP a Fotobanka Profimedia

Defenzivní řadu v Jedenáctce 20 let Gambrinus ligy doplnil levý bek David Limberský.

Článek

Fanoušci vás vybrali jako nejlepšího levého obránce za dvacet let Gambrinus ligy. Co pro vás takové ocenění znamená?

To je skvělé! Ankety jinak moc nemusím, ale tohle je něco jiného, to si považuji. Vždyť za dvacet let se v Gambrinus lize vystřídala spousta vynikajících levých obránců. To je opravdu super, jsem moc rád, vyhrát v tak silné konkurenci. Tahle anketa vzhledem ke svému rozsahu má velkou váhu.

Koho byste vybral vy jako nejlepšího levého obránce?

Tak to je opravdu těžké, jak jsem řekl, konkurence je obrovská a na tomto postu se vystřídala spousta vynikajících fotbalistů. Z mých vrstevníků třeba Michal Kadlec, který hrál výborně ve Spartě a daří se mu i v Leverkusenu. Tuhle pozici zastával i v reprezentaci. Teď se posunul na místo stopera a vlevo dostávám šanci já. Volil bych jeho... Jako fanoušek bych se pak rozhodoval mezi ním a mnou. (smích)

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybíráme zde.

Michal Kadlec bojoval o druhé místo s Vladimírem Labantem. Jeho jméno znáte?

Samozřejmě! Hrával za Slavii, pak přestoupil do Sparty, kde odehrál spoustu výborných utkání. Vlastně na jeho místo přišel Michal. Určitě patří k výborným levým bekům.

Berete poslední dva tři roky jako nejlepší období svojí dosavadní kariéry?

Na sto procent! Do mých pětadvaceti let to nebylo, kdo ví jaké. Dařilo se mi, ale to, co prožívám v Plzni poslední dva tři roky, to je pohádka. Nejen moje, ale všech kluků v mužstvu. Je to až neuvěřitelné, kam jsme všichni Viktorku posunuli.

Zahraniční angažmá jste si vyzkoušel v Modeně a Tottenhamu, ale jak sám říkáte, prožíváte krásné a úspěšné období. Neláká vás zkusit ještě nějakou kvalitní soutěž v dobrém klubu?

Vůbec se k tomu neupínám, ani o tom nepřemýšlím a neřeším to. Soustředím se na Plzeň. Není to ani na pořadu dne, protože angažmá ve Viktorce mě naplňuje podle mých představ. Mám všechno, co potřebuji. Hraji pravidelně, takže jsem se dostal i do reprezentace. Netoužím po tom.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Napínavé dostihy mezi vámi a Spartou pokračují bez ztráty bodů na obou stranách. Viktorka má o tři góly lepší skóre. Věříte, že nakonec rozhodne?

Zbývá šest kol, a to je ještě hodně. Oba týmy čekají ještě těžká utkání. Nemyslím si, že by titul získal jeden nebo druhý tým o skóre. Někdo zkrátka udělá bodů víc. Věřím, že to bude Viktorka.

Ale v některých zápasech se hodně nadřete...

To je pravda, v některých utkáních nám chybí lehkost, kterou jsme měli v mistrovské sezóně nebo i v té minulé. Víc se na body nadřeme. Pořád je ale děláme. Síla našeho týmu je obrovská. Věřím také, že se ještě herně zvedneme a bodů ztratíme méně, respektive získáme víc než Sparta.

Pořadí levých obránců v anketě Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy
1. David Limberský30,6 %
2. Michal Kadlec26,4 %
3. Vladimír Labant23,2 %
4. Tomáš Janů7 %
5. Petr Drozd5,1 %
6. Petr Gabriel4 %
7. Michal Šmarda2,6 %
8. Lukáš Pleško0,63 %
9. Josef Lexa0,45 %
10. Miroslav Penner0,3 %

Reklama

Související témata: