Hlavní obsah

Psali historii fotbalové ligy: Poborský slavil se Slavií, Manchesterem i Spartou

Praha

Anketa o nejlepší Jedenáctku dvaceti let Gambrinus ligy se přesunula do středové řady. V tomto týdnu hlasujete pro nejlepšího pravého záložníka. Mezi ně určitě patří Karel Poborský. Jako jeden z mála fotbalistů získal titul s oběma pražskými S, ale je také prvním českým fotbalistou, který se stal anglickým mistrem, a to s Manchesterem United.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Poborský ze Sparty oslavuje svůj gól v utkání 2. předkola Ligy mistrů s Apoelem Nikosia v srpnu 2004 v Praze.

Článek
Fotogalerie

S fotbalem začínal v Třeboni, kde ho objevilo Dynamo České Budějovice. V sedmnácti letech okusil nejvyšší soutěž a soupeře ničil svojí rychlostí a skvělou kopací technikou. Nejprve po něm sáhl ambiciózní Žižkov, kde vydržel rok. Trenér František Cipro si ho vytáhl do Slavie, s níž na jaře 1996 vybojoval mistrovský titul. Jedenáct branek byl na záložníka v té době výjimečný střelecký počin.

Beckhamův předchůdce

Po úspěšném evropském šampionátu přišla senzační nabídka. Za tehdy astronomických 143,5 miliónu korun Poborského koupil sir Alex Ferguson do Manchesteru United. V nabitém kádru se dokázal prosadit a za nejslavnější anglický klub odehrál za dvě sezóny pětatřicet utkání, v nichž vstřelil pět branek. Jako vůbec první český fotbalista získal také anglický titul. V té době ale prudce stoupala hvězda mladého Davida Beckhama, který dostával stále častěji přednost na pravém okraji zálohy, takže se Poborský rozhodl odejít.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Získat angažmá pro hráče jeho kalibru nebyl problém. Vybral si Benfiku Lisabon, v jejímž dresu odehrál tři sezóny a v nich 99 ligových utkání, ve kterých nastřílel soupeřům šestnáct branek. Řadu zápasů však odkopal na pravém okraji obrany, odkud dokázal táhnout nebezpečné útoky. Tento post ale nebyl tím, po čem toužil.

Když přišla nabídka Lazia Řím, kde hrál jeho velký kamarád Pavel Nedvěd, neváhal. V týmu z hlavního města Itálie nastřílel ve 46 zápasech pět branek. Ani přibývající roky mu neubraly na rychlosti. Jeho vytříbená technika, cit pro míč a skvělé čtení hry ho stále řadily k evropské extratřídě. I když mohl v Laziu zůstat a jeho manažer Pavel Paska se probíral zajímavými nabídkami, rozhodl se po šesti letech kvůli rodině vrátit domů.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Kapitán Sparty

Samozřejmě po něm zatoužila Slavia, ale Poborský se rozhodl pro rivala z Letné. „Nepůjdu do klubu, který nemá ani stadión," pravil tehdy v narážce na to, že Slavia hrála ve strahovském azylu. Tím si také znepřátelil její fanoušky, ale získal si ty sparťanské. Na Letné dostal kapitánskou pásku a v letech 2003 a 2005 se Spartou vyhrál titul. Mezi tím pak domácí pohár.

Populární „Steve," jak zní jeho přezdívka po kanadském lyžaři Stevovi Podborském, stále patřil k největším hvězdám ligy. Trenér Jaroslav Hřebík se obával jeho vlivu a popularity, a tak ho z Letné vyštval. Tím v podstatě sám sobě podepsal ortel a stal se nepřítelem fanoušků, což trvá dodnes. Poborskému odchod oznámil majitel klubu Daniel Křetínský „esemeskou".

Poborský se vrátil na jih Čech a Spartě se pak gólem pomstil v prvním vzájemném utkání. Za Dynamo odehrál už jen devět utkání, v nichž vstřelil dva góly. Ještě jako hráč Sparty se stal spolumajitelem jihočeského klubu, po skončení kariéry pak i prezidentem a zvolen byl do Výkonného výboru FAČR. Je také předsedou hráčské asociace.

Nejslavnější lob

V reprezentaci odehrál rekordních 118 zápasů, v nichž dal osm branek. Poprvé po něm sáhl Dušan Uhrin v roce 1994, když tvořil nový tým Česka. Na EURO 1996 do Anglie vzal mladíky Poborského, Nedvěda, Suchopárka, Bejbla, Bergra, Šmicra a ze skupiny smrti s nimi prošel až do finále. Ve čtvrtfinále s Portugalskem vstřelil Poborský fantastický gól, když přeloboval mezi třemi hráči soupeře gólmana. Tato branka obletěla celý svět a dodnes je prezentována jako nejkrásnější gól lobem. Téhož roku pak společně s Patrikem Bergrem vyhráli anketu Fotbalista roku.

Poborský hrál i na EURO 2000 a výrazně se podílel i na bronzu z EURO 2004, kde jej zase proslavila nezištná přihrávka Šmicrovi na vítězný gól v duelu s Nizozemskem. Toto utkání, které český tým otočil z 0:2 na 3:2, je považováno za nejhezčí a nejlepší v historii samostatné české reprezentace. Poborský skončil po MS 2006. Jeho zápis 118 reprezentačních zápasů ohrožuje gólman Petr Čech.

Nepochybně zůstává nejlepším pravým záložníkem národního mužstva, zda i Gambrinus ligy, v níž odehrál přes dvě stovky zápasů a nastřílel přes šedesát branek, o tom rozhodnete vy.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články