Hlavní obsah

Superfinále o titul je dobrá myšlenka, řekl o nápadu plzeňského kouče Vrby šéf ligy Svoboda

Praha

Myšlenka, aby se v případě rovnosti bodů i shodných vzájemných zápasů rozhodovalo o titulu v superfinále, kterou vyslovil kouč Viktorie Plzeň Pavel Vrba, nezapadla. Přihlásil se k ní i šéf Ligové fotbalové asociace (LFA) a místopředseda FAČR Dušan Svoboda, který se pro Sport.cz vyjádřil i k možnosti společné ligy se Slovenskem.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zleva předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda a ředitel Oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas

Článek

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba po utkání s Příbramí nabídl myšlenku, že lepší a regulérnější by v případě rovnosti bodů i vzájemných zápasů bylo zahrát si o titul superfinále, než aby rozhodovalo skóre za celou soutěž. Odpadly by tak i spekulace v případě nečekaně vysokých vítězství kandidátů na titul v závěru nejvyšší soutěže. Co byste jako šéf ligy takovému řešení říkal?

Není to špatná myšlenka a dá se o ní uvažovat do budoucna, protože v probíhajícím ročníku už je neproveditelná. Taková změna musí být zakotvena v soutěžním řádu. Do toho pochopitelně mají co mluvit i kluby. Superfinále bych bral, když o něj budou mít zájem i fanoušci, prostor mu dají média a zvedne se tak zájem o fotbal. Na první pohled určitě vypadá zajímavě, protože takový zápas by podle mne byl atraktivní, ať by superfinále hrál kdokoliv. Osobně jsem pro všechno, co přitáhne pozornost fanoušků a přivede je do hlediště.

Mohlo by se takto hrát ve stejném případě i o záchranu?

Proč ne, i to by bylo minimálně pro fanoušky zainteresovaných klubů zajímavé. Ale jak jsem říkal, je třeba zvážit všechny aspekty, myšlenku konkretizovat a v případě zájmu uvést v život.

V poslední době se hodně hovoří o společné lize se Slovenskem. Jaké šance na realizaci dáváte tomuto projektu?

Realizace takového projektu je hodně složitá, ale předem se této myšlenky nevzdáváme. Má však několik rovin, o nichž je třeba jednat. Jedna je sportovně technická. Slovenská strana musí splnit technické parametry svých stadiónů, tak aby to odpovídalo podmínkám, které v současné době striktně vyžadujeme od českých klubů.

Čeho se týká ta druhá rovina?

Nastavení poměru zastoupení českých a slovenských mužstev.

Fanoušci se také ptají, jak by to bylo s postupy do evropských pohárů, v nichž má nyní Česko čtyři kluby...

To je další otázka, o níž je třeba jednat. České kluby samozřejmě chtějí, aby byla zachována stávající místa v evropských pohárech, což znamená jedno v kvalifikaci pro Ligu mistrů a tři pro Evropskou ligu. Pochopitelně snahou je, aby se postupně český koeficient vylepšil, a zástupců jsme zejména v Lize mistrů mohli mít víc.

Máte už nějaké reakce od fanoušků, co by tomu říkali?

Zatím se o společné lize spíš mluví, než konkrétně koná. Názor fanoušků, tedy jejich zájem, je pro nás velice důležitý, a zajímá nás, protože pro ně se fotbal hraje. Zatím jde spíš o reakce na serverech, které tuto informaci přinesly. Někteří jsou pro, jiní proti. Pochopitelně, než bychom se do něčeho takového pustili, necháme si udělat seriózní a důkladné analýzy skutečného zájmu fanoušků. Jak by to ocenili, zda by o takovou soutěž měli zájem a chodili na ni. Jejich zájem je alfou a omegou. Pochopitelně se k tomu musí vyjádřit i kluby, to v neposlední řadě.

Od LFA kluby také očekávají pomoc při získávání finančních prostředků, které jim chybí. Dokážete jim pomoci?

Fotbal je pochopitelně o penězích a my si uvědomujeme, že to je pro nás životně důležitá otázka. Řada klubů se potýká s finančními problémy. Jejich financování je postaveno především na penězích, které do klubů investují, či spíše darují vlastníci. Problémy mají i tradiční kluby, dříve to byla Slavia, dnes Baník Ostrava, ale takových je víc. Jedním z důležitých cílů LFA tedy je, aby se zvýšila marketingová hodnota nejen Gambrinus ligy, ale i Fotbalové národní ligy a Juniorské ligy, čímž napomůžeme i nárůstu hodnoty klubů.

Jak k tomu chcete dospět?

Musíme se chovat tak, jak se chovají vyspělé zahraniční ligy a kluby. Nemůžeme se srovnávat s Anglií, Španělskem, Německem nebo Itálií, ale příklady najdeme i v zemích, které jsou nám blíž i počtem obyvatel. Výraznou část prostředků získávají od fanoušků, ať formou prodeje suvenýrů, především dresů, ale i ze vstupného, což souvisí s návštěvností, ale také z prodeje televizních a reklamních práv, to zase souvisí se sledovaností přenosů. Na tom se ale musí podílet i kluby, a investovat do toho, včetně vylepšení podmínek na stadiónech, protože úspěchu lze dosáhnout především tím, že získáme více klientů, rozumějte fanoušků, kteří na fotbal přijdou. Je třeba hledat cesty, jak je oslovit a získat.

Myslíte, že přijdou i noví sponzoři?

Čím větší bude o fotbal zájem u veřejnosti, tím více do něj přiteče peněz, protože potencionální sponzoři se budou chtít prezentovat. Gambrinus liga je kvalitní soutěž, což potvrzují i hráči, kteří se vracejí ze zahraničních angažmá, v poslední době například Milan Baroš. Kluby ale nemohou čekat, že to přijde samo, musí být iniciativní.

Fanouškům se velmi líbil projekt televizního studia v sobotu 13. dubna, které vyvrcholilo derby pražských S. Na tento den se podařilo sjednotit termín netelevizních zápasů, ve studiu byli i zajímaví hosté. Chystáte něco podobného?

Samozřejmě na něčem takovém dál pracujeme a jednáme s kluby i televizí. Není to jednoduché, ale ukázalo se, že tudy vede cesta. Přitom jsme realizovali něco, co je v zahraničí běžné. Hodně tomu pomohli i velice atraktivní hosté. Hledáme cesty, jak fotbal více přiblížit fanouškovi, a jednotné termíny i podobné projekty se ukazují jako jedna z nich. Je to ale náročné. Podrobněji jsem o termínech i dalších problematice kolem Gambrinus ligy hovořil v rozhovoru pro Sport.cz 16. dubna, proto bych se teď nerad opakoval.

Znamenalo by to snížení termínové roztříštěnosti jednotlivých kol?

Naší snahou je, termíny co nejvíc sjednotit, protože to cítíme jako problém. I to je však otázka budoucnosti a mnoha jednání s více subjekty, například i s hokejovým svazem třeba o rozdělení víkendu na den hokeje a den fotbalu.

Blíží se konec jarní části Gambrinus ligy a pomalu vrcholí i ankety spojené s oslavou jejích dvacetin. Na Jedenáctce 20 let participuje i web Sport.cz. Máte přehled, jaký je o ně zájem?

Hlasování sleduji a jsem příjemně překvapený. Očekával jsem, že zájem o ankety mezi fanoušky bude, ale že půjde do desítek tisíc, v případě Jedenáctky se pomalu blíží stovce, to jsem nepředpokládal. Svědčí to o tom, že zájem o fotbal u nás je. Všechny tyto projekty, k nimž patří i nové webové stránky obou nejvyšší soutěží a Juniorské ligy, nová trofej pro mistra ligy nebo hlasování o Hráče a Trenéra měsíce, děláme pro fanoušky a ti svými masovými reakcemi potvrzují jejich opodstatnění. Na vylepšení image touto formu budeme dál pracovat.

Slavnostní večer ke dvacetinám Gambrinus ligy se uskuteční 3. června a fanoušci ho budou moci sledovat v přímém přenosu na ČT. Prý by jedním z hostů mohl být i slavný italský gólman Gianluigi Buffon z Juventusu...

Tak to nepředpokládám, byť nevylučuji nic. Vyhlášení je v pondělí a následující pátek se utkáme v Praze s Itálií v kvalifikaci mistrovství světa. Neumím si představit, že by kouč italské reprezentace Buffona na tuto akci uvolnil. Nicméně chystáme zajímavý program nejen na večer, ale i v průběhu celého dne, v jehož rámci by si například zástupci našich klubů mohli popovídat s představiteli nejvýznamnějších zahraničních soutěží. Přijet by měli i další významné fotbalové celebrity. O všem intenzivně jednáme, nechci proto nikoho slibovat jmenovitě dopředu.

V rámci derby jste společně s modelkou Alenou Šeredovou předali Sportovnímu svazu vozíčkářů šek na 88 000 korun jako první krok dobročinné fotbalové akce Zelený život. FC Hradec Králové nyní přišel s dražbou dresu svého bývalého hráče, reprezentanta Václava Pilaře, trika s podpisy hráčů a míče z MS v Jihoafrické republice. Jak se k akci staví další kluby?

Některé už se zapojily a věřím, že se přidají i další. Cílem akce do konce této sezóny je získat tolik prostředků, abychom Sportovnímu svazu vozíčkářů mohli pořídit auto. Mám z klubů informaci, že připravují projekty, jimiž se do Zeleného života zapojí. S prvoligovými kluby pak máme do konce sezóny připravený ještě jeden projekt, který zatím nechci zveřejňovat.

Má už Ligová fotbalová asociace podepsané memorandum či dohodu s FAČR o kompetencích k řízení profesionálních soutěží?

Pracujeme na znění smlouvy. Další jednání na toto téma máme v pondělí 29. dubna.

Reklama