Hlavní obsah

Kováč v Liberci září! Dřel jsem a přidával si v tréninku, jinak by mě semlela i divize, vysvětluje skvělý návrat

Radek MalinaSport.czPrávo

Sparta Praha, Spartak Moskva, West Ham United, FC Basilej. Čtyři prestižní adresy vystřídal český fotbalový obránce Radoslav Kováč v minulých osmi letech. V zimě nečekaně zamířil do Liberce. Na sever Čech neměl žádné pouto, ale vnitřní pocit jej nasměroval do kádru úřadujícího českého šampióna, kde se stal během čtyř měsíců klíčovým mužem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radoslav Kováč (vlevo) a jeho liberecký spoluhráč Sergej Rybalka.

Článek

Splnil návrat do Česka vaše očekávání?

Do puntíku. Hraju pravidelně, což se mi poslední rok a půl v Basileji nedařilo. Ohromně jsem se těšil. Ale nechci předbíhat, protože vše se může rychle změnit.

Někteří další navrátilci si nedokázali získat tak pevnou pozici. Připouštěl jste si pochybnosti, že na ligu nebudete stačit a skončíte na lavičce?

Měl jsem určité chvění, protože poslední dva měsíce jsem ve Švýcarsku nehrál. Ale současně jsem byl ohromně poučený předešlým přestupem z West Hamu United právě do Basileje, kdy jsem určité věci podcenil. Při přesunu z Anglie do Švýcarska jsem nebyl dobře připravený. Nyní jsem měl maximální přístup, zodpovědný. Už před podpisem smlouvy v Liberci jsem se chystal nesmírně důkladně. Hodně mi pak pomohlo vítězství v prvním kole. Ulevilo se mi.

Děsila vás hrozba nezdaru? Hnala vás představa kritiky?

Věděl jsem, co mě čeká. A byl připravený, že pokud se nebude dařit, veškerá zloba padne na moje bedra. Mohl jsem zůstat ve Švýcarsku, ale viděl jsem, že mi sportovní ředitel Honza Nezmar hodně věří. Navíc jsem měl zvláštní vnitřní pocit, že jde o správnou volbu. Znal jsem Jirku Štajnera, trenéra Šilhavého.

Jak moc se v člověku perou myšlenky na setrvání v ekonomicky mnohem silnějším klubu a touze po návratu?

Byl jsem v zahraničí osm let. Něco jsem si vydělal. Měl jsem fantastickou smlouvu. Ale v Basileji bych nehrál a nebyl bych šťastný. Chtěl jsem být pevným členem týmu, zařadit se ke klíčovým hráčům a prožívat výhry s partou, do níž patřím. I proto jsem oželel peníze.

Měl jste třeba i kvůli faktu, že vás určité prostředky přesun do Liberce stál, větší motivaci?

Moc mi chyběly pravidelné starty. Chtěl jsem hrát, ale také věděl, že návrat znamená určité riziko. I proto jsem byl domluvený s panem Karlem, šéfem Liberce, že pokud se mi nebude dařit, po třech měsících skončím. A nečekal jen na přípravu. Věděl jsem, že pokud nebudu připravený, prostředí mě semele. V Basileji jsem sice nenastupoval pravidelně, ale trénoval jsem na sto procent. Kdybych návrat podcenil, semlela by mě i divize. Udělat krok zpět do české ligy není snadné, jak si mnozí myslí. Musel jsem trénovat více, přidával jsem si. Navíc chci vidět vyrůstat děti, proto jsem chtěl domů a dělal vše, abych uspěl. Neměl jsem v plánu si za půl roku hledat nové angažmá.

Nehrozí, že po počátečním nadšení přijde určité uspokojení a forma půjde dolů?

Po prvních výhrách jsem byl rád, že jsme získali klid a nemusíme řešit téma záchrany. V lize jsme se přiblížili špičce, slušně rozehraný máme i domácí pohár. Já vážně nepřišel dožít, ale vítězit! Věřím, že se evropských pohárů dočkám.

Je i touha po úspěchu, byť v českém klubu, velkou motivací pro hráče se zkušenostmi z prestižních zahraničních soutěží?

Obrovskou! Ve Švýcarsku jsem neměl špatné období. S Basilejí jsem byl u zisku titulu i tamního poháru. Jenže já chtěl být lídrem, oporou. Pak chutná úspěch jinak!

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: