Hlavní obsah

Sparta - Jihlava 2:2Sparta sice vstala z mrtvých a remízu zachránila, ale její mistrovské plány dostaly vážnou trhlinu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Jarošík (vlastní) 0 : 1
67. Vaculík 0 : 2
74. Lafata 1 : 2
75. Bednář 2 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Mistrovské propočty Sparty dostaly vážnou trhlinu. V prologu k 25. ligovému kolu totiž na svém hřišti překvapivě remizovala s nováčkem z Jihlavy 2:2 a nabídla tak svému plzeňskému rivalovi příležitost k trháku. Své chvíle hrůzy si Pražané vybrali v rozmezí dvou minut, kdy si dal nejprve Jarošík vlastní gól, aby vzápětí dovršil sparťanskou kalvárii Vaculík. Letenští sice vstali z mrtvých, bleskově odpověděli a během minuty vyrovnali, ale o vítězný gól už usilovali marně, takže nakonec museli vzít za vděk remízou, která je pro ně pochopitelně ztrátou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Sparty (zleva): Marek Matějovský, Léonard Kweuke a Josef Hušbauer.

Článek
Fotogalerie

Nováček z Vysočiny dělal Spartě zase problémy. Stejně jako na podzim v lize či poté v pohárové konfrontaci, kdy ho Pražané porazit nedokázali a dál postoupili až po penaltovém rozstřelu. V pátečním večeru Jihlava nejenže držela dlouho domácí v šachu, ale hlavně jim toho moc nedovolovala.

Jungr se příležitosti zalekl

Jejich ofenzivní snažení eliminovala už v uctivé vzdálenosti před šestnáctkou, takže na „navrátilce" Blažka nešla pořádná střela, natož aby se snad před jeho bránou zrodila nějaká šance. To proto, že hosté napadali Letenské už na jejich na polovině, zhušťovali střed hřiště a nedovolovali jim kombinovat, na dirigenta Matějovského si dávali náramný pozor a na střelce Lafatu ještě větší.

Sami pak čekali na příležitost, která se nabídne... V 21. minutě skutečně přišla, neboť Jungr se rozběhl sám proti gólmanovi Vaclíkovi. Z volného prostoru však byl tak zaskočen, že se slibné možnosti zalekl, takže vracející se Vácha jeho střelu pohodlně zblokoval.

Alespoň náznak nebezpečné příležitosti to byl, zatímco Sparta, do jejíž sestavy se vrátil uzdravený Krejčí, se ani na takovýto náznak za celou první půli nezmohla. Však také trenér Lavička hned několikrát povstal, založil ruce v bok a nevěřícně se díval, co to jeho svěřenci předvádí.

Dvě minuty sparťanské hrůzy

Po změně stran proto poslal na trávník i Kweukeho, ale ani kamerunský tank se proti dobře organizované jihlavské defenzívě nedokázal prosadit.

Po hodině hry přišly pro Spartu dvě minuty hrůzy, během nichž se zrodilo šokující překvapení. Po centru Josla totiž srazil nešťastník Jarošík balón za Vaclíkova záda. Pohromě však neměl být konec, neboť dvě minuty poté se opřel do Masopustovy přihrávky Vaculík a trefou od tyče vedení Jihlavy jistil.

Ještě bleskovější odpověď

Teprve v ten moment se domácí probrali a stejně bleskově vyrovnali. Lafatův gól je probudil, Bednářova branka, jež přišla po pár desítkách sekund, je vyburcovala k ještě větší ofenzívě.

Navrátilec Blažek se ovšem při hektickém závěrečném náporu Sparty hned několikrát zaskvěl a především díky němu ubránila Jihlava nakonec překvapivou remízu.Ta pochopitelně hodně nabourala mistrovské propočty a plány Pražanů, kteří sice dokázali vstát z mrtvých, ale bod je pro ně v konstelaci panující na špici tabulky evidentně málo.

Sparta - Jihlava 2:2
Branky: 74. Lafata, 75. Bednář -  65. Jarošík vlastní, 67. Vaculík. Rozhodčí: Jílek - Dobrovolný, Vysloužil. ŽK: Jungr, Karlík, Marek, Vaculík (všichni Jihlava). Diváci: 11 695. Poločas 0:0.
Sparta: Vaclík - Vidlička (70. Bednář), Švejdík, Jarošík, Hybš - Kadlec, Vácha, Hušbauer, Matějovský, Krejčí (53. Kweuke) - Lafata. Trenér: Lavička.
Jihlava: Blažek - Marek, Tlustý, Šourek, Josl (77. Čvirik) - Masopust (71. Kliment), Rada, Jungr (89. Koloušek), Karlík, Vaculík - Šimonek. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice