Hlavní obsah

Sparta zkazila Lavičkovi oslavu padesátin. Nahráli jsme Plzni na smeč, říká kouč

Praha

Měl to být zápas, který favorizovaná Sparta snadno zvládne. Ba co víc, čekalo se, že v souboji s nováčkem z Jihlavy si vylepší i skóre, které může hrát v jejím souboji s Plzní rozhodující roli. Opak však byl pravdou. V předvečer trenérových padesátých narozenin totiž Pražané jen remizovali a jejich mistrovské propočty dostaly vážné trhliny. „Nemluvil bych o fatálním selhání, ale o velké komplikaci. Plzni jsme nahráli na smeč, ale sezóna ještě nekončí,“ snažil se i po pátečním výbuchu zachovat klid sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička měl remízou s Jihlavou pokaženou úterní oslavu padesátin.

Článek
Fotogalerie

Silná slova sice nemáte rád, ale po šokující remíze asi připustíte, že v dostizích za titulem šlo o fatální selhání vašich svěřenců...

Spíše než o fatálním selhání bych mluvil o velké komplikaci. A v době, kdy bojujeme s Plzní o první příčku a náš souboj je velice těsný, je to komplikace hodně nepříjemná, protože Viktorce jsme tím vlastně nahráli na smeč. Až po třicátém kole budu ovšem možné říci, zda body ztracené s Jihlavou představují fatální selhání.

Proč k němu došlo? Vždyť Jihlava pro vás představuje v letošní sezóně černou můru. Hráli jste s ní dvakrát v lize a dvakrát v poháru a ve čtyřech zápasech jste ji ani jednou neporazili.

Věděli jsme o tom a nechtěli jsme proto při čtvrté konfrontaci zaváhat. Rozhodně nešlo o nějaké podcenění.

Šedesát minut to tak ovšem vypadalo, neboť první hodinu jste vysloveně prospali...

Pravdou je, že po většinu zápasu nám chyběly atributy, jež nás v předchozích utkáních zdobily a přinášely nám úspěch. Vysvětlení se mně hledá těžko. Zvláště poté, co v posledních zápasech měla naše hra svou tvář a snesla i náročná kritéria. Tentokrát ale scházelo větší úsilí i fotbalová kvalita, postrádali jsme důslednost v obranné fázi, chyběla nám přesnost, v ofenzívě nás svazovala nervozita.

Že by tedy uspokojení po duelech a výhrách, po nichž jste byli zahrnováni samou chválou?

Ani o falešném uspokojení bych nemluvil, protože na hráčích jsme nic podobného nepozorovali. I proto, že v každém zápase víme, o co hrajeme. A nic na tom nemění, že Jihlava se pohybuje v tabulce na jiných místech než my. Letos nám už ale třikrát nadělala starosti a my ji ani jednou neporazili.

Tentokrát jste ale dokázali vstát z mrtvých, bleskově vyrovnat a měli ještě relativně dost času, abyste přidali i vítěznou branku. Proč se závěrečný nápor rozplynul do ztracena?

K souvislému tlaku jsme se nedostali hlavně proto, že jsme trpěli přílišnými nepřesnostmi. Na hřišti jsme měli v té době vysoké hráče Kweukeho, Bednáře a koneckonců i Lafatu a potřebovali jsme hru maximálně zjednodušit, což se ale nestalo. Lafata se ale i tak k zakončení dostal, jenže Blažek dokázal, že je pořád dobrým gólmanem.

A pak už následovala jen křeč a bezmoc...

To vše pramenilo ze zodpovědnosti, jež byla na hráčích patrná, když se utkání nevyvíjelo podle našich představ. Někteří podlehli frustraci a nebyli schopni zopakovat výkony z předchozích střetnutí.

Asi vám tím hodně zkazili oslavu úterních padesátin...

Takhle přemýšlet nechci, protože nejde o mé narozeniny, ale o frustraci, kterou zažíváme všichni. Hráči, já, všichni v klubu, fanoušci pochopitelně také.

Fanoušci vám nic nezazlívali, vytrvale vás povzbuzovali až do konce zápasu, vaše jméno dokonce skandovali a slova díků přidávali...

Vnímal jsem to, všiml jsem si i chorea, které pro mě fanoušci připravili a chci jim za to dodatečně poděkovat. Během zápasu jsem to udělat nemohl, neboť střetnutí se pro nás nevyvíjelo příznivě a já myslel hlavně na to, jak mužstvo zvednout a skóre zvrátit. Povedlo se to jen zčásti, neboť jsme zachránili alespoň remízu. Sezóna ale ještě nekončí.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: