Hlavní obsah

Hledáme jedenáctku dvacetiletí: Bičovský zvedá obě ruce pro Poborského a zamýšlí se nad proměnou záložníků

V jednom se role záložníků za posledních dvacet let změnila podstatně... Hra je mnohem rychlejší, tlak na ně vyvíjený daleko větší, rozdíly mezi útočníky a záložníky se stírají, takže už de facto neexistují. Fotbalový internacionál Přemysl Bičovský ví, o čem mluví, neboť po skončení dlouhé aktivní kariéry usedl na trenérskou lavičku a musel na všechny nové trendy reagovat. „Pokud bych měl volit jedničku mezi záložníky, kteří prošli naší ligou za posledních dvacet let, pak je to jednoznačně Karel Poborský,“ má při hledání ideální jedenáctky Gambrinus ligy jasno fotbalový univerzál Bičovský, který sám ve středové řadě dlouhá léta hrával v Teplicích, pražské Dukle, Bohemians i československé reprezentaci.

Foto: Pavel Paprskář, ČTK

Přemysl Bičovský

Článek
Fotogalerie

Trochu se pousměje nad litaniemi, jak náročný je současný fotbal. A právem, protože může srovnávat, jaké tréninkové dávky musel polykat on a jeho spoluhráči, když třeba do úmoru dřeli na pověstné škvárové „Katovně" pod trenérem Tomášem Pospíchalem a jakou přípravu zvládají současní fotbalisté.

„Dovolím si dokonce tvrdit, že my trénovali daleko víc, než se trénuje v současnosti. Pochopitelně že byla jiná doba i jiné možnosti. O umělé trávě se nám ani nezdálo, takže celá zimní příprava probíhala na škváře mnohdy skutečně v pekelných podmínkách. A to byl třeba právě trenér Pospíchal dobrý v tom, že nedbal na příkazy a nařízení shora, dělal přípravu po svém a my trénovali jinak, než ostatní mužstva. Proto jsme také hráli jiný fotbal a měli úspěchy," vrací se ve vzpomínkách o třicet let zpátky, kdy v dresu klokanů slavil mistrovský titul i třeba postup do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.
Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

Jasně, fotbal se za zmiňovaných třicet let měnil, neboť se měnila jeho filosofie a s ní pochopitelně i taktika.

Měnila se doba, filosofie i fotbal

„Přišla doba, kdy prvořadým příkazem bylo neinkasovat a nedostat branku, čemuž bylo podřízeno všechno. I hra záložníků, kteří měli daleko více defenzivních úkolů a museli myslet především na bránění. V posledních letech se naštěstí od podobně defenzivního pojetí ustupuje, fotbal se uvolňuje, hraje se daleko víc dopředu, aby se diváci bavili a viděli co nejvíc gólů. Přitom se pochopitelně stírají rozdíly mezi záložníky a útočníky. Žádné mužstvo už nehraje na tři klasické útočníky, protože ofenzivní úkoly dostávají hráči středové řady. Na nich je, aby se zapojovali do útočení, dávali góly, uplatňovali kreativitu, která se v současném fotbale hodně cení a dělá ze záložníků skutečné fotbalové osobnosti," medituje nad fotbalovými proměnami uplynulých desetiletí Přemysl Bičovský.

Všímá si přitom ještě jednoho zajímavého trendu...  „Zatímco hokej inklinuje v posledních letech k daleko čistší hře, takže se píská daleko víc faulů a nedovolených zákroků, než tomu bývalo dřív, což podle mého hře jen a jen prospívá, ve fotbale je tomu právě naopak. Přehlíží se nečisté zákroky, toleruje strkání a držení v pokutovém území, sudí jsou benevolentní k zákrokům, které by měli nekompromisně trestat. Fotbal tím samozřejmě trpí. Když třeba sleduji, co si dnes obránci v šestnáctce dovolí a jaké fauly na útočící hráče jim projdou, neubráním se reminiscencím na dobu, kdy jsme hráli my. Za takové zákroky by sudí nařídili klidně šest, sedm pokutových kopů během jednoho utkání."

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
Ke dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Na námitku, že při podobném posuzování hry a tolika odpískaných penaltách by se rodily hodně divoké výsledky, má současný trenér druholigového Ústí Přemysl Bičovský pohotovou odpověď. „Nemyslím. Dva tři týdny by stačily, aby si všichni uvědomili, že při podobném trendu soudcování se musí i způsob hry a styl bránění změnit, protože jinak budou následovat sankce. Trend, jímž se ubírá hokej, mě o tom přesvědčuje."

Prosadili se tehdy, přizbůsobili by se i dnes

Jedno ale pětačtyřicetinásobný československý reprezentant přiznává - současný fotbal je mnohem rychlejší a tlak kladený na hráče daleko větší. Na jednu stranu je proto podle něho těžké vybírat ideální ligovou jedenáctku uplynulého dvacetiletí, na stranu druhou je však přesvědčen, že fotbalisté, kteří na trávnících zářili před dvaceti či dokonce čtyřiceti lety by se prosadili i dnes.

„Přizpůsobili by se současným nárokům a požadavkům, o tom jsem skálopevně přesvědčen. Kdo byl kvalitním fotbalistou tehdy, prosadil by se i v dnešním pojetí," myslí si Bičovský a proto má při hledání svého muže do středové řady ideální jedenáctky uplynulého dvacetiletí jasno.

„Jedničkou je pro mě Karel Poborský. A k němu bych přiřadil Vladimíra Šmicra, jenž v mých očích představuje prototyp ofenzivního záložníka podporujícího útok a dávajícího góly," jmenuje své favority Přemysl Bičovský, který byl svými střeleckými schopnostmi proslulý. Vždyť během ligové kariéry nasázel 106 gólů a vstoupil do renomovaného Klubu ligových kanonýrů a navíc se stal dokonce jednou společně s košickým Józsou králem ligových střelců.

Přemysl Bičovský
Narozen: 18. srpna 1950 v Košťanech
Největší úspěchy: mistr Evropy hráčů do 18 let v roce 1968, mistr Evropy hráčů do 21 let v roce 1972, účastník mistrovství světa ve Španělsku v roce 1982, mistr československé ligy s Bohemians Praha v sezóně 1983/83, účastník semifinále Poháru UEFA s Bohemians Praha v sezóně 1982/83.
Fotbalová kariéra:  1967 - 1970 Teplice, 1970 - 1972 Dukla Praha, 1972 - 1976 Teplice, 1977 - 1983 Bohemians Praha, 1983 - 1993 SC Eisenstadt, VIB Mödling, ASK Ybbs (vše Rakousko)
Ligové starty a góly: 434/106
Reprezentační starty a góly: 45/11
Současnost: trenér FK Ústí nad Labem

Reklama