Hlavní obsah

Se Švancarou přišel v Brně obrat. Patřím do základu, rýpl si útočník Zbrojovky

Brno

Přestože fotbalisté Brna prohrávali v důležité záchranářské bitvě s Baníkem v poločase 0:1, s příchodem střídajícího Petra Švancary vystupňovali po pauze tlak a v závěru dvěma góly otočili skóre ve svůj prospěch.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Útočník Baníku Milan Baroš (uprostřed) a záložník Zbrojovky Daniel Přerovský (vpravo) v dohrávce 25. kola Gambrinus ligy.

Článek

Zkušený forvard Zbrojovky nejprve zařídil přímý kop, z něhož Zavadil vyrovnal na 1:1, a poté nacentroval na vítěznou branku Škodovi. „Toto je pro Brno strašně důležitá výhra. Máme 28 bodů a přiblížili jsme se k záchraně v Gambrinus lize. Definitivně bychom ji měli stvrdit v neděli v zápase s Boleslaví a pak v klidu oslavit stoleté výročí našeho klubu," zářil Švancara, jenž ovšem těžce nese, že v poslední době nenastupuje v základní sestavě. „Snad jsem dokázal, že do ní patřím," neodpustil si poznámku.

Střídání vyšlo kouči Zbrojovky Grmelovi i v případě Michala Škody, který se v nejvyšší soutěži trefil poprvé od konce loňského září, kdy přispěl dvěma trefami k triumfu Brna 5:1 nad Jihlavou. „Tentokrát to jsou mnohem větší emoce, vždyť můj gól nám přinesl tři body. Švanci mi předložil perfektní přihrávku, to snad ani nešlo do odkryté branky hlavou nedat. Škoda jen, že teď budu kvůli osmi žlutým kartám dvakrát chybět," kalil mu trest poněkud radost.

Brněnský trenér Ludevít Grmela mínil, že jeho mužstvo uspělo zaslouženě. „Bylo jasné, že jsme něco museli o přestávce změnit. Dohrávali jsme se třemi útočníky a naštěstí se nám podařilo trvalý tlak zužitkovat. Švancara k tomu svými zkušenostmi hodně přispěl, avšak teď nebudu spekulovat, zda si zajistil místo v základu pro příští střetnutí. Je ale pravda, že Markovič nebyl na hrotu příliš výrazný," přemítal Grmela.

Vomáčka vzal porážku na sebe

Pro ostravský tým se utkání dlouho vyvíjelo nadějně. Vedl po gólu Stožického, když si Pernica nešťastně srazil balón do vlastní branky. Ovšem závěrečná desetiminutovka šanci Baníku na bodový zisk odvála.

„Nejdřív inkasujeme z trestňáku po sporném faulu, a pak jsem já podběhl centrovaný míč. Byla to moje chyba, beru porážku na sebe," kál se stoper Baníku Benjamín Vomáčka. Kouč Ostravy Martin Pulpit ovšem nepropadal malomyslnosti. „Od mého příchodu do Baníku neustále říkám, že cesta k záchraně bude dlouhá. Pořád věřím, že těch potřebných čtyři až pět bodů ještě získáme, zvlášť když hrajeme třikrát doma," zůstal optimistou.

Pulpit se postavil na obranu útočníka Baroše, který nebyl tentokrát na hřišti vidět tolik, jako v některých předchozích duelech. „Hrálo se mu strašně těžko. Sus, který ho nejčastěji bránil, si takřka neustále pomáhal v soubojích rukama. Bez jakéhokoliv povšimnutí sudího," hájil bývalého reprezentanta a největší ikonu Baníku.

Reklama

Související témata: