Hlavní obsah

Slávisté věří, že navážou na dobré předloňské jaro pod Petroušem

Slávističtí fotbalisté věří, že se staronovým trenérem Michalem Petroušem navážou na výsledkově úspěšné období, které pod jeho vedením prožívali před dvěma lety. Pražané tehdy zápolili s existenčními ekonomickými problémy a po podzimu jim hrozil sestup, v jarní části sezóny ale prohráli jediný zápas.

Foto: Petr Horník, Právo

Staronový trenér Slavie Michal Petrouš.

Článek

"Když tady byly ty největší problémy, prohráli jsme jeden zápas. Věřím, že na tohle navážeme a začneme co nejdříve vyhrávat. Ta spolupráce byla úspěšná a já si od toho slibuji, že budeme úspěšní i teď," řekl lídr týmu Karol Kisel.

"Vzpomínky na trenéra Petrouše jsou jenom pozitivní. Byli jsme třetí nebo čtvrtí nejlepší na jaře a hráli jsme dobrý fotbal," doplnil obránce David Hubáček.

Petrouš v úterý vystřídal u slávistického týmu Petru Radu a hráči cítí, že za změnu na trenérském postu nesou také zodpovědnost. "My hráči jsme mu určitě nějak zvlášť nepomohli. Neseme velkou část viny," podotkl Hubáček.

Kisel: Hráči si musí sáhnout do svědomí

Podle Kisela by si hráči měli sáhnout do svědomí, co pro úspěch udělali. "Pan Rada se rozhodl skončit, ten tlak byl neúnosný. Asi neviděl řešení, že by se to mělo uklidnit. Ale určitě to nejde rozdělit, že my jsme v pořádku a trenér byl špatný a teď to bude jinak," uvedl.

"Nebudu jásat nebo věřit, že se vše změní. Je třeba začít makat. Všichni hráči si musejí srovnat v hlavě, co udělali pro to, abychom byli úspěšní. Bez toho se nepohneme," mínil Kisel.

Věří, že Pražané se ve zbylých pěti kolech zlepší. "Byl bych rád, abychom aspoň tři zápasy vyhráli a posunuli se trošku tabulkou. Aby se uklidnila atmosféra," řekl slovenský ofenzivní záložník.

Také podle Hubáčka současná osmá pozice neodpovídá jménu Slavie. "Musíme se dostat na ty příčky, kam Slavia patří. Bavíme se o tom tři roky a pořád hrajeme střed tabulky. Je to v hlavách, každý si musí uvědomit, že je ve Slavii," prohlásil Hubáček.

Staronový kouč byl překvapen

Petrouš nečekal, že by se rok a půl po svém odvolání znovu mohl stát trenérem fotbalistů Slavie. Po předloňském konci u A-týmu ale necítil zapšklost, a proto nad nabídkou vést mužstvo ve zbytku jara po Petru Radovi příliš neváhal. Věří, že hráče psychicky zvedne a chce s nimi do konce sezóny získat co nejvíce bodů.

"Abych byl upřímný, tak mě překvapilo, že mě vedení oslovilo. Nepředpokládal jsem, že bych to mohl být já. Říkal jsem si, že už jsem tady jednou byl a skončil jsem. Takže jsem s tím nepočítal," řekl Petrouš po úterním prvním tréninku s mužstvem.

"Nebyl jsem zapšklý"

K týmu se vrátil po roce a půl. Na začátku října 2011 skončil po ligovém utkání s Olomoucí a nahradil ho František Straka, nynější kouč Příbrami. "Já rozhodně nejsem člověk, který by cítil nějakou zapšklost nebo byl v tomto ohledu nějak ješitný. Bral jsem to jako profík, vedení se takto rozhodlo, akceptoval jsem to," podotkl Petrouš.

"Naopak se ke mně vedení zachovalo dobře, protože mi dalo možnost pokračovat v trenéřině u juniorky. Teď jsem byl osloven, abych pomohl, takže pomůžu, jak budu moci. Jinak jsem se ani rozhodnout nemohl. Pracuji pro Slavii, takže to bere jako samozřejmost," dodal Petrouš.

Mužstvo přebírá na osmé příčce s 30 body. Slavia z devíti jarních kol třikrát prohrála, z toho dvakrát v posledních třech duelech. "Chci pomoci Slavii v těch zbývajících pěti kolech, aby se zvedla a zase hrála fotbal, kterému budou diváci tleskat," řekl. "Kluci potřebují dodat hlavně sebevědomí. Také jsem u nich trošku postrádal radost ze hry, bylo to takové utrápené, ve hře mi chyběla lehkost," podotkl Petrouš, jemuž bude dělat asistenta Ivo Knoflíček.

Vemou ho fanoušci?

Věří, že se uklidní atmosféra kolem týmu. Při posledních zápasech totiž fanoušci často skandovali pokřiky proti Radovi. "I když mi hráči říkali, že se to snaží nevnímat, tak to určitě zaslechnou. Takže je to samozřejmě nepříjemné. Z hráčů by to mělo spadnout a doufejme, že se budou moci soustředit jenom na hru a ty vedlejší vlivy opadnou," uvedl třiačtyřicetiletý kouč.

Petrouš bere druhé působení u slávistického A-týmu zatím jen jako záskok a dál nepřemýšlí. "Žiju přítomností a blízkou budoucností, takže mě opravdu zajímá těch pět zápasů, které do konce sezóny zbývají. Chci pomoci Slavii, aby se dostala v tabulce výše. Ten tým by měl atakovat vyšší příčky než osmé místo," dodal.

Reklama