Hlavní obsah

Plzeňský kanonýr Bakoš má jasno: Spartu do konce ligy neuvidím. Z pověrčivosti!

Praha

Po tréninku si vyrazil na pravidelnou lekci anglického jazyka, pak se věnoval čtyřleté dcerce Lauře. Ač boj o mistrovský titul ve fotbalové lize vrcholí, nepodléhá útočník lídra z Plzně Marek Bakoš žádnému stresu. „Není důvod," říká před páteční bitvou 26. kola Gambrinus ligy Viktorie s Českými Budějovicemi.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský útočník Marek Bakoš (vpravo) a obránce Příbrami Radek Dejmek.

Článek

Po středeční tréninkové jednotce jste vyrazil na hodinu angličtiny. Jde při vrcholící ligové soutěži o zaručený způsob odreagování nebo jste i při vzdělávání myšlenkami u fotbalu?

Je to odreagování. A zlepšuji si připravenost na život. Na škole jsem měl jen němčinu a s angličtinou začal od prvního března jako úplný analfabet. Doufám, že po určité době zvládnu komunikaci bez problémů. Ale je pravda, že i s učitelkou řeším, jak se nám daří a jestli Sparta klopýtla. Je velkou fanynkou plzeňské Viktorky, tudíž není možné uniknout.

Ligu vedete po zaváhání Sparty v minulém kole o dva body. Byla příprava plzeňského týmu na páteční souboj s Českými Budějovicemi díky mírnému náskoku uvolněnější?

Atmosféra odpovídá našemu cíli, kterým je titul. V mužstvu je klid, což se nijak zásadně nezměnilo ani po získání těsného náskoku. Pochopitelně je lepší mít náskok, ale nic se nemění: klíčové jsou naše vlastní zápasy. I proto panuje v šatně klid. Žádné velké emoce.

Plzeň hraje duel nadcházejícího kola před Spartou. Pokud zvítězíte, půjde váš rival v boji o titul do vlastního zápasu s mankem pěti bodů. Vnímáte sled utkání jako výhodu?

Spíše než teoretický zisk pětibodového náskoku na čtyřiadvacet hodin člověka v případě vítězství těší vědomí, že minimálně udrží náskok, s nímž do zápasu vstupoval. Můžeme Spartu dostat pod psychický tlak, jenže podmínkou je naše výhra. Proto se nezaobíráme soupeřem v boji o titul, ale naším vlastním protivníkem.

Sledujete zápasy Sparty? Máte přehled o její výkonnosti?

Evidujeme, jak hrají, vnímáme její výsledky. Když jsme společně na předzápasovém soustředění, probíráme její vystoupení. I když jde o individuální věc. Hodně je to o pověrčivosti. Já viděl pár minut Sparty prakticky v každém utkání v celé sezóně. Až minulý týden, když nastoupili proti Jihlavě, jsem je nesledoval ani minutu. A hned ztratili. Tudíž do konce ligy se na ně už nepodívám. Z pověrčivosti.

Je nynější Plzeň silnější než mužstvo, které před dvěma lety vyhrálo titul?

Je pravda, že tehdy byl průběh soutěže podobně vypjatý a náročný. I přes určité změny v kádru jsme vyzrálejší, otrkanější než před dvěma lety. Jsme připravení na úspěch.

Vy sám jste na jaře vstřelil už šest branek. Cítíte velkou formu?

No, cítil jsem se v kariéře už i lépe. Jsem rád za góly, ale doufám, že nejlepší sezóny teprve přijdou. Navíc já mám vždy jaro silnější a úspěšnější, než podzim. Což však v posledních sezónách pro ligu platí o Plzni obecně. Na jaře vždy zapadnou všechny dílky mozaiky.

Nastartoval vás po podzimním střeleckém trápení v nejvyšší soutěži i příchod Stanislava Tecla, autora deseti podzimních gólů Jihlavy, do plzeňského kádru?

Nejsem si jistý, že právě kvůli Standovi hraju lépe. Ale platí, že každá konkurence pomáhá. Dostávám ze sebe to nejlepší. Já nebyl po podzimu spokojený s vlastními výkony a bilancí. Nepotřeboval jsem k tomu žádného konkurenta. Navíc poslední sezóny mám jaro vždy silnější. Tudíž je předčasné po čtyřech měsících hodnotit, jaký dopad na moji hru měl příchod Tecla.

V zimní přípravě jste však odehrál jediný zápas na tradičním postu hrotového útočníka a zdálo se, že trenér vám úplně nevěří. Jednalo se o motivaci nebo jste typem hráče, který přesně potřebuje vědět, jaká je jeho situace?

Mám rád, když vím, na čem jsem. Nejistota ubírá klid. Když se člověk nebojí, že jej trenér ze sestavy vyřadí po prvním nezdaru, je klidnější. Nebyl jsem pochopitelně šťastný, když příprava nešla podle plánu. Ale byl jsem trpělivý a nezahořknul. Už jsem podobnou situaci v Plzni zažil. V mistrovské sezóně jsme hráli na jediného útočníka a tehdy se mimořádně dařilo Honzovi Rezkovi. Vždy prostě nejde vše podle nalajnovaných not.

I přes všechny předešlé mrzutosti prožíváte osobně druhou nejúspěšnější sezónu v plzeňském týmu. Nehoní se vám hlavou myšlenky na přestup?

Ani trochu. V každé úspěšné sezóně jsem měl telefonáty od agentů či manažerů. Jsem zkušený, abych všechny podobné kontakty odložil na letní období. Když jsem byl mladý, každý telefon daného typu mě na dva tři dny vyvedl z míry, přemýšlel jsem nad ním.

Kolik času máte při finišující ligové soutěži na rodinu?

Více než na začátku roku, protože po zimní přípravě jsme měli nabitý kalendář a hráli pořád v rytmu středa neděle, tudíž jsem byl neustále někde na hotelu. Nynější období si užívám. Lauře už jsou čtyři, a tak začínáme intenzivněji sportovat. Vyrážíme na brusle, na tenis.

Už tušíte, zda má sportovní geny po otci?

Je ve stadiu učení. Za barákem máme cestu, kde nejezdí auta, tudíž testuje brusle a já jsem dozor. Nebo na kurtu nadhazuji míčky. Budu moc rád, pokud v sobě probudí sportovní talent.

Máte při sportovním učení dcerky velkou trpělivost?

Je hodně učenlivá, ale jak je ještě malá, vnímá pochopitelně i mnoho jiných podnětů. Tudíž musím být trpělivý. Vážně obdivuji učitelky v mateřské škole (směje se).

Prožívá dcerka hodně vaše fotbalové zápasy?

Zatím je moc neřeší. Postupně ji dostávám do tajů fotbalového zákulisí. Vzal jsem ji do šatny na děkovačku., ale spíše se zatím bojí a je trošku vykulená. Nicméně jsem moc rád, když prožívá radost se mnou. Přeci jen jde o nevšední zážitky a příjemné vzpomínky.

Marek Bakoš
Slovenský útočník se narodil 15. 1983 v Nové Bani. Působil v Nitře, Púchově, ruské Jaroslavli, Ružomberoku a od roku 2009 je v Plzni, s kterou vyhrál titul i tuzemský pohár a rovněž Superpohár. V roce 2002 získal s reprezentací Slovenska do 19 let bronz na ME. Je členem nynějšího elitního výběru Slovenska. S dvanácti góly je historicky nejlepším střelcem Plzně v LM a EL.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: