Hlavní obsah

Horváthův těžký zadek vyváží jeho genialita, říká Hoftych

Jan KrůtaSport.czPrávo

Z hráčů, kteří už skončili s kariérou nebo v naší lize nepůsobí, by expert Pavel Hoftych na post středních záložníků v anketě Sport.cz a LFA o nejlepší jedenáctku dvacetiletí Gambrinus ligy vybral Pavla Nedvěda s Tomášem Hübschmanem. Z těch, kteří hrají ligu stále, by někdejší fotbalista Zlína a současný manažer Trnavy bez váhání vyzdvihl Pavla Horvátha. „A že má těžkou prdel? On to nahrazuje herní genialitou a přesnou přihrávkou na dlouhou vzdálenost,“ říká s úsměvem Hoftych.

Foto: Sport.cz

Trenér Pavel Hoftych, v současné době mezinárodní manažer Trnavy.

Článek

Kdo je ve vašich očích nejlepším středním záložníkem ligy za posledních dvacet let?

Bez velkého přemýšlení mě napadnou dvě jména: Pavel Nedvěd a Tomáš Hübschman jako defenzivní. Ale těch výborných záložníků tady byla spousta: Jirka Němec, Bejbl, Galásek. Z těch, kteří tady kopou v současnosti, to u mě jednoznačně vyhrává Horváth.

Proč zrovna Horváth?

Pro svou genialitu. Druhý takový hráč v lize není. On prostě nikdy nebyl a nebude žádnej sprinter, ale přesto dokáže hru zrychlit geniální kolmou přihrávkou do prostoru. Někdo by to řešil tak, že tam s tím balónem poběží, ale i ti nejrychlejší hráči by tímhle tu situaci zpomalovali. Horváth má skvělé myšlení a Plzeň z té je geniality dokáže těžit. Navíc je to takový táta Plzeňáků a má obrovský vliv na kabinu. V tom je taky jeho veliká přednost. Troufám si tvrdit, že Plzeň dělá z velké části šéfovství, klaunovství i geniální hra Horviho. Poslední tři roky tady lepší střední záložník není.

Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.
Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

Ve Spartě je špílmachrem Matějovský. Jak vidíte jeho?

Podle mě jsou výkony Sparty v první řadě dílem Víti Lavičky, potažmo lidí, kteří ho do Sparty zpátky přivedli. Udělal z toho konečně zase takové harmonické těleso. Když vezmu konkrétně Matějovského, ve srovnání s Horváthem pokulhává. Myslím, že kdysi v Boleslavi měl víc přímočařejších míčů dopředu na Kuliče nebo Pecku. Dnes mi jeho přihrávky přijdou pomalejší i kratší. Horváth dokáže dát přesný balón na daleko větší vzdálenost.

Co říkáte na mladé pušky ve středu zálohy: plzeňského Daridu nebo Hušbauera ze Sparty?

Oba patří k velkým příslibům českého fotbalu a jednou třeba mohou táhnout spolu český nároďák. Z Hušbauera se stává velmi dobrý hráč, ve Spartě se zase našel. Když vidím Daridu, je to takovej nedvědovskej klon. Aby Nedvěda napodobil, čeká ho ještě hodně dlouhá cesta, ale má k tomu nakročeno. Ve srovnání s Hušbauerem mi Darida v tuto chvíli vychází líp.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
Ke dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Kdo byl nejlepším záložníkem za vaší hráčské éry?

Někdy v roce 1995 jsem hrál jako pravý bek Zlína osobku na Nedvěda, který byl tenkrát ve Spartě. Gól nám nedal, ale byl strašně těžko chytatelnej. A třeba takový Vláďa Šmicer, toho chytit, byl nadlidský úkol. A to jsem na tom běžecky špatně rozhodně nebyl. Musím zmínit ještě Edu Lasotu. Když k nám do Zlína přišel ještě za Vlasty Marečka, chytil neskutečnou fazónu. Ovlivňoval celou naši hru. Kdyby si tuhle formu udržel pět let, dám ho do vaší ankety mezi elitu taky.

Jaký nejlepší střední záložník prošel vašima trenérskýma rukama?

Honza Morávek v Bohemce. To je hráč s určitým způsobem geniality. On těžký balón dokáže zpracovat úplně jinak, než to udělá zbytek mančaftu. Hlava mu to tak prostě vyhodnotí. A pak z toho samozřejmě profituje celý tým. Bohužel měl zatím velikou smůlu na zranění a zdravotní problémy. Doufám, že už si to vybral a konečně v Německu ukáže naplno svůj potenciál. Jeho vidím, že když bude v pohodě, může se přidat k Daridovi s Hušbauerem a táhnout s nimi ze zálohy nároďák.

PAVEL HOFTYCH
Narozen: 9. 5. 1967
Hráčská kariéra: VTJ Žatec (1986–1988), Cheb (1988–1989), Slušovice (1989–1992), Zlín (1992–1995), Příbram (1995–1996), ASK Klingenbach (Rak., 1996–2000).
Odehráno v lize: 84 zápasů/3 góly.
Trenérská kariéra: Zlín (2006–2008), Bohemians 1905 (2008–2011), Spartak Trnava (2011–2012).

Reklama

Související témata: