Hlavní obsah

Horváth nejprve mrsknul míč mezi fanoušky, aby je umravnil, a pak si ulevil: Byly to nervy

Plzeň

Nevšední věc na plzeňském fotbalovém stadiónu. Kromě nervy drásající bitvy na trávníku se strhla řež i v kotli domácích příznivců, což je naprosto ojedinělý úkaz. Několik borců totiž skandovalo rasistické „Jude Slavia!" Zbytek stadiónu pískal. Kapitán domácích borců Pavel Horváth na znamení nesouhlasu mrsknul do kotle brankářským stylem balón. „Šlo o upozornění, že se mužstvu dané skandování nelíbí," prohlásil Horváth po vítězství 3:2 nad Českými Budějovicemi. „Byly to pěkné nervy," ulevil si po utkání.

Foto: Petr Eret, ČTK

Dirigent plzeňské hry Pavel Horváth se snaží prostrčit míč mezi českobudějovickými hráči Michalem Klesou (vpravo) a Petrem Benátem.

Článek

Jak jste prožíval zápas, v němž jste vedli už o dvě branky a nakonec zachraňovali vítězství až v samém závěru?

Jsou věci, které se nepovedou. Dvě inkasované branky s námi zamávaly. Ale těší mě, že jsme ukázali sílu a zápas jsme dokázali strhnout na svoji stranu. A při závěrečné děkovačce jsem měl pocit, že lidem se utkání líbilo více, než kdybychom vyhráli čtyři nula.

Čím si vysvětlujete špatný vstup do druhého poločasu, kdy jste během patnácti minut dvakrát inkasovali?

O přestávce jsme si řekli, že musíme dávat pozor po našich útočných standardkách, aby nám soupeři neutekli. A hned z první takové situace jsme inkasovali. Vzápětí přišla druhá chyba a začínali jsme od nuly. Budějovickým hráčům pochopitelně narostla křídla. Museli jsme čekat trpělivě na svoji šanci, která přišla. Řezník byl odměněný za důraz gólem.

Sparta nastoupí k utkání 26. kola až po vás s vědomím, že pokud nevyhraje, její ztráta bude pro zbývající čtyři zápasy ještě vyšší. Dostali jste soupeře v boji o titul pod velký tlak?

Jde o hodně individuální věc. Každý hráč prožívá situaci jinak. Pochopitelně Sparta bude vědět o našem výsledku. Bude záležet, jak se jejich zápas vyvine. Osobně s pocitem, že musím vyhrát, jdu jen na rozcvičku. Ale když je stav nepříznivý, s přibývajícím časem se hrozící ztráta do hlavy vkrádá.

V průběhu prvního poločasu došlo na netradiční situaci v ochozech plzeňského stadiónu, když se v kotli vašich příznivců strhla rvačka jako reakce na skandování „Jude Slavia". Vy jste po fanoušcích sám zlostně mrsknul míč. A po závěrečné děkovačce jste šel mezi příznivce. Co jste s nimi probíral?

Mluvil jsem se šéfem fanoušků. V několika posledních zápasech se situace opakovala, při pátečním utkání s Českými Budějovicemi to byl extrém. Jsem rád, že devadesát devět procent fanoušků ocenilo počínání určité hrstky diváků pískotem. Já prezentoval kotli názor kabiny, že se nám podobné projevy nelíbí. Nikdy to v Plzni nebylo, nevidím důvod, proč by nyní mělo. Jestli někdo chce něco podobného skandovat, určitě ne na fotbale v Plzni, protože na stadión tohle nepatří! Kazí to atmosféru celého zápasu.

Jak vás napadlo hodit po fanoušcích skandujících rasistické heslo krátce před poločasem balón?

Já nevěděl, jak jinak reagovat. Nejsme hluší. Skandování se stupňovalo. Šel jsem kopat roh a nevěděl, jak jinak reagovat. Šlo o upozornění, že mužstvu se dané projevy nelíbí. To heslo se objevilo už při předešlých dvou domácích duelech. Proti Českým Budějovicím už bylo vše nepříjemné. A bylo správné nějak reagovat. Je potřeba poděkovat i ostatním fanouškům, kteří těch pár jedinců vypískali.

Reklama

Související témata: