Hlavní obsah

Naštvaný Lavička po prohře v Liberci o narůstající ztrátě: Každý si musí sáhnout do svědomí

Ví své, ale navenek to samozřejmě nepřizná. Mistrovské ambice Sparty po prohře v Liberci pořádně devalvovaly, neboť Pražané ztrácí na vedoucí Plzeň pět bodů. „Je to velká komplikace, protože teď se smějí v Plzni. Ale stále věříme,“ vypravil ze sebe trenér Vítězslav Lavička. Netajil přitom, že je na výkony některých hráčů pořádně naštvaný. „Každý z nich si musí sáhnout do svědomí, zda pro úspěch udělal skutečně všechno,“ zazlívá jim.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Sparty Vítězslav Lavička i po prohře s Libercem stále věří v zisk titulu.

Článek

Už pětkrát v minulosti připravil Liberec Spartu o titul, teď se zdá, že se stal jejím katem i pošesté. Už z toho musí být na Letné liberecký komplex...

Tak důkladně jsem statistiky nestudoval, ale pravdou je, že Sparta to tady nemá nikdy jednoduché. Způsob hry soupeře jí nesedí, a když se na stranu domácích přidá podpora publika, je to vždy problém. A také důvod, proč se Liberci proti Spartě daří.

Dokonce tak, že ji zase porazil a zřejmě připravil o vytoužený ligový primát.

Přiznávám, je to velká komplikace. Jenže je to také realita.

Realitou ale také je, že jste na Liberec prostě neměli...

O vývoji a osudu střetnutí rozhodla rychlá vedoucí branka domácích. Prošvihli jsme situaci, kdy šel Rabušic ostrým náběhem do centru. Otřáslo to s námi, takže jsme se první půlhodinu hledali. Domácí vedli, hráli agresivně a začali praktikovat hru, kterou na nás chtěli hrát.  Navíc nám dělal velké problémy jejich důraz v osobních soubojích. Po půlhodině jsme se sice zvedli, měli jsme územní převahu a tlačili se do soupeřovy šestnáctky, jenže tam nám scházela větší efektivita. Poslal jsem na hřiště další dva útočníky, ale to znamenalo i větší riziko, které jsme podstupovali. Domácí vsadili na rychlé kontry. Po jednom z nich jsme inkasovali druhou branku a pak už bylo složité zápas otáčet.

Mluvíte o komplikaci. To skutečně myslíte, že lze pětibodové manko na Plzeň v posledních čtyřech kolech ještě smazat?

Stále věříme.

I když se zdá, že vaši svěřenci nezvládají tlak, který boj o titul přináší. V minulosti tomu bývalo právě naopak, protože právě v tomto směru mívala Sparta nad soupeři navrch a proto ligu vyhrávala!

Sparta je specifickým klubem. Kdo v něm chce uspět, musí s enormním tlakem počítat, protože ve Spartě jsou ambice nastavené na nejvyšší úroveň. Po zápase v Liberci si proto musí každý hráč sáhnout do svědomí, zda udělal pro úspěch všechno.

Vy z vystoupení vašich svěřenců takový pocit máte?

Nasazení je jeden z hlavních předpokladů úspěšnosti mužstva. A já ho u některých hráčů hlavně v první fázi zápasu, kdy do něho domácí vstoupili hodně ostře, postrádal.

Jste na ně naštvaný?

Jsem. Kdybychom ve Spartě naštvaní nebyli, bylo by to špatné. Věděli jsme přece, o co hrajeme.

Pochopitelně o tři body a pokračující naději na titul. Jenže jste hráli bez elánu i lehkosti, která vás v předchozích zápasech ctila a přinášela výhry. Kam se vytratila?

Postrádáme hlavně přirozenou lehkost, kterou jsme měli ještě před pár týdny, ale tak už to ve fotbale chodí. Jsme teď na jiné úrovni...

Postrádáte i potřebné nasazení, o čemž jste se sám zmiňoval.

Věděli jsme, jak těžký zápas nás čeká, neboť Liberec měl za sebou šňůru vítězných utkání. Předpokládalo to vyrovnat se mu v nasazení a navrch přidat fotbalovost. Ale i to jsem během střetnutí delší dobu postrádal. Pokud nepřidáme, nebude to na soupeře stačit, jako to nestačilo před týdnem na Jihlavu a teď ani na Liberec.

Patrné to bylo na spoustě hráčů, na Matějovském v první řadě. Na jaře byl po předváděných výkonech synonymem sparťanského vzestupu, nyní ale spíše představuje synonym letenského pádu. To byl důvod, proč jste ho střídal?

Z pohárového střetnutí v Mladé Boleslavi si odnesl menší zdravotní problémy, což hrálo při jeho střídání svou roli. Snaha zesílit tlak rovněž, protože Lafata schytal spoustu ran a potřeboval v útoku podporu, takže na pomoc mu šel Bednář.

Kapitán Matějovský ovšem odcházel ze hřiště hodně frustrovaný...

Frustrace na něm byla patrná i na hřišti. Ale viděl jsem ji na více hráčích.

Třeba na Lafatovi, jemuž se tentokrát střelecky nedařilo? Neuvažoval jste o tom, že vystřídáte i jeho?

Lafata byl jedním z mála hráčů, kteří nechávali na hřišti všechno. Dřel do úmoru, takže ho už braly křeče, ale o střídání si neřekl, na trávníku zůstal a pracoval pro mužstvo.

Na Plzeň nyní ztrácíte pět bodů. Neuvažoval jste o tom, že honbu za titulem odpískáte a budete se soustředit jen na vítězství v domácím poháru?

To nepřichází v úvahu. Vzhledem k dlouhé a bohaté historii je Sparta v situaci, kdy musí být úspěšná na všech frontách. V lize i poháru.

Je Sparta schopna smazat pětibodové manko a ještě získat titul?
Ano
13,2 %
Ne
86,8 %
Celkem hlasovalo 10608 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: