Hlavní obsah

Fanoušci Sparty se po prohře s Libercem předvedli. Policie šetří jeden trestný čin

Liberec

Policie změnila hodnocení chování fanoušků Sparty na fotbalovém zápase v Liberci. Z trestného činu je podezřelý jen jeden, původně byli dva. Policie nejprve šetřila čin, kdy jeden z fanoušků sebral hasiči z hlavy ochrannou přilbu, jako podezření z krádeže. Posléze hodnocení změnila na zatajení nálezu. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Ostatní nevhodné chování diváků šetří jako přestupky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty Praha při, před a po utkání v Liberci řádili.

Článek

Z krádeže policie podezřívala muže, který na stadionu sebral helmu z hlavy hasiči. „Po skončení zápasu si ji chtěl v batohu odnést domů," řekla v sobotu. Později policie čin přehodnotila jako zatajení nálezu, za které hrozí až roční vězení nebo peněžitý trest. „Zřejmě se domníval, že policisty zmátne, neboť se v průběhu utkání ještě převlékl do jiné bundy, kterou měl s sebou," doplnila mluvčí. Dvaadvacetiletého muže usvědčily záběry bezpečnostních kamer i kamery televize, policie ho zadržela na nádraží.

Další nevhodné chování fanoušků policie vyhodnotila jako přestupky. Už cestou vlakem z Prahy do Liberce podle Suchánkové zdemolovali železniční vagon, kterým cestovali. „V Turnově je policisté zkontrolovali, ztotožnili a hlavním aktérům udělili blokové pokuty," dodala mluvčí.

Pokutu dostal také fanoušek, který na benzinové stanici v Liberci odpálil pyrotechniku, nebo po skončení zápasu podpálil šálu. Správní řízení Hasičského záchranného sboru čeká příznivce Sparty, kteří v sektoru hostí zapálili šálu soupeře a způsobili dva menší požáry.

Asi 600 fanoušků Sparty hlídalo kolem 200 policistů včetně psovodů a antikonfliktního týmu. „Během celého opatření musely pořádkové jednotky ve dvaceti případech použít donucovací prostředky proti fanouškům, kteří narušovali veřejný pořádek a neuposlechli výzev," uzavřela mluvčí s tím, že devět z nich policie zajistila.

Reklama

Související témata: