Hlavní obsah

Károlyi nebude kandidovat na předsedu svazu

PRAHA

Předseda disciplinární komise fotbalového svazu Alexander Károlyi nehodlá na dubnové valné hromadě kandidovat na funkci svazového předsedy. Oznámil to ve středu novinářům během jejich semináře v Nymburku. Jako důvod označil, že by nemohl náročnou svazovou funkci vykonávat souběžně se svým civilním zaměstnáním.

Foto: archiv

Alexander Károlyi.

Článek

O jednapadesátiletém Károlyim se již několik týdnů spekulovalo jako o jednom z možných adeptů na post, který 15. dubna uvolní Jan Obst. Šéf tuzemského fotbalového "soudu" kandidaturu před několika měsíci připustil. Řada lidí si ho spojovala s očistným procesem, který čeká fotbal v příštím období poté, co bude uzavřen korupční skandál v nejvyšších soutěžích.

Právě Károlyi je totiž ze své pozice nekompromisního předsedy disciplinární komise nejvíce vnímán při rozkrývání všeho, co aféra přinesla. Pro veřejnost se tak stal nejznámějším mužem, který skandál řeší.

Od té doby byl považován za možného silného soupeře mužů, kteří zatím svou možnost kandidovat připustili. Jako první svou kandidaturu už koncem roku 2003 oznámil sparťanský prezident Vlastimil Košťál, během loňského roku ho následoval jeho brněnský kolega Vlastimil Sehnal. Později se přidal veřejnosti neznámý Milan Knecht a dnes vyšla najevo kandidatura bývalého reprezentanta Radka Druláka.

Károlyi prohlásil, že možnost kandidovat takřka stoprocentně vyloučil. "Nevím, co by mé rozhodnutí mohlo změnit. Nový předseda fotbalového svazu bude mít před sebou ohromnou kupu práce, a to by s mým civilním zaměstnáním nešlo skloubit," uvedl činovník, který má zavedenou poradenskou firmu.

Připomněl, že oficiálního kandidáta může navrhnout sedm klubů první a druhé ligy, nebo čtyři výkonné výbory okresních fotbalových svazů, případně dva výkonné výbory krajských svazů. "Podle našich informací zatím žádný kandidát navržen oficiálně nebyl," uvedl generální sekretář Českomoravského fotbalového svazu Petr Fousek.

Reklama