Hlavní obsah

"Pan Štístko" Šmicer má obě evropské trofeje a čtyři tituly

Praha

V Anketě o nejlepší Jedenáctku dvaceti let Gambrinus ligy v tomto týdnu hlasujete o nejlepším levém záložníkovi. Mezi ně určitě patří Vladimír Šmicer, který 24. května oslaví čtyřicetiny. Trenéři ho využívali také v útoku, často byl střídajícím žolíkem. Jako jediný český fotbalista vyhrál zároveň Ligu mistrů (2005), Pohár UEFA (2001) i evropský Superpohár (2001). Všechny tři trofeje získal s Liverpoolem, s nímž dvakrát vyhrál Carling Cup (2001 a 2003) a jednou FA Cup (2001). Ve Francii byl mistrem s RC Lens (1998), v Česku třikrát se Slavií (1996, 2008, 2009).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer (vlevo) ze Slavie si zpracovává míč při Silvestrovském derby pražských "S". Přihlíží Miroslav Baranek ze Sparty.

Článek

S reprezentací vybojoval stříbro na EURO 1996, bronz na EURO 2004 a medaili stejné hodnoty na Poháru konfederací FIFA v roce 1997, na němž se stal i nejlepším střelcem. Startoval i na EURO 2000. Nesplnilo se mu přání zahrát si na MS, protože z účasti v Německu 2006 ho vyřadilo zranění kolena. Zřejmě žádný český fotbalista nevstřelil tolik rozhodujících gólů jako on.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Připomeňme alespoň tři trefy, které doslova psaly fotbalové dějiny. Na EURO 1996 vyrovnával minutu před koncem zápasu s Ruskem na 3:3 a Češi postoupili ze skupiny. Na evropském šampionátu 2004 dal vítězný třetí gól v jednom z nejlepších zápasů v historii českého fotbalu Nizozemsku a Brücknerův výběr postoupil ze skupiny. Ve finále Ligy mistrů v Istanbulu v květnu 2005 prohrával Liverpool s AC Milán v poločase už 0:3. Střídající Šmicer snižoval křižnou přízemní střelou na 2:3 a Liverpool dokázal vyrovnat. V penaltovém rozstřelu pak Šmicer, který nikdy nebyl penaltovým specialistou, proměnil rozhodující pokutový kop. Inu, opravdu Pan Štístko.

Z Edenu do velkého světa

Rodák z Děčína začínal s fotbalem ve Vermeřicích na severu Čech. V žákovském věku přestoupil do Kovostroje Děčín a odtud v roce 1987 do Slavie. Do profesionálního fotbalu vstoupil v roce 1992 a o čtyři roky později pod vedením Františka Cipra pomohl vrátit titul do Edenu po padesáti letech. Tehdy vyrostla v Edenu generace vicemistrů Evropy - Karel Poborský, Jan Suchopárek, Vladimír Šmicer, Radek Bejbl, a přiřadit k nim lze i Patrika Bergra, Šmicrova největšího kamaráda a letitého souputníka, který Eden opustil rok před titulem.

Jeho kouzlo platilo i na prvním zahraničním angažmá, protože zažil skvělou éru v Lens, kam přestoupil po úspěšném evropském šampionátu. Vyhrál s ním titul i domácí pohár. V roce 1999 si ho stáhl do FC Liverpool kouč Gérard Houllier a „Pan Štístko" opět zafungoval. Kromě anglického titulu získal oba tamní poháry a hlavně triumfy v Poháru UEFA a Lize mistrů. V roce 2005 Šimcer i Milan Baroš, který byl rovněž u triumfu v Istanbulu, město Beatles opustili.

Zlatý návrat do Edenu

V Bordeaux už se Šmicrovi tolik nedařilo především vinou zranění, které ho připravilo také o účast na MS 2006. V roce 2007 se rozhodl k návratu a Slavia s ním zažila dva skvělé ročníky 2008 a 2009, v nichž získala mistrovský titul. Šmicer se zapsal i do historie derby, když v říjnu 2008 přispěl dvěma góly k potupě Sparty na Letné. Zápas především díky skvělému Šmicrovi domácí prohráli 1:4. Kariéru ukončil o rok později v Edenu po duelu Slavie s Plzní.

Zeť bývalého kanonýra Dukly a reprezentace Ladislava Vízka u fotbalu zůstal. V současnosti je manažerem reprezentace a stále ještě obléká dres Dolních Chaber v nižší pražské soutěži. I když v Gambrinus lize odehrál jen něco přes sto zápasů, jeho stopa v ní je hodně hluboká a hlavně třikrát zlatá.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Nejlepšího levého záložníka můžete vybírat až do nedělní půlnoci.

Reklama