Hlavní obsah

Pavel Nedvěd byl jedinečný, ale vše si tvrdě vydřel, říká kouč Slavie Petrouš

Praha

Kdyby měl z nominovaných v anketě Sport.cz a LFA o nejlepší jedenáctku dvacetiletí vybrat nejlepšího levého záložníka, neváhal by Michal Petrouš ani na chvíli. „Jednoznačně Pavel Nedvěd. Byl to výjimečný hráč,“ říká současný kouč fotbalové Slavie, který v nejvyšší soutěži odehrál přes 300 zápasů a se všemi nominovanými se na hřišti potkával.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Michal Petrouš v akci...

Článek

Ukazoval Nedvěd svou výjimečnost už v lize?

Byl vynikající. Už tenkrát měl výborné krytí balónu, skvělou střelu a dokázal skoro vždycky vybrat správné řešení dané situace. Jeho zakončení, to byla na záložníka fantazie. Levá, pravá, rána prakticky z kroku.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Jak se takový hráč bránil?

Blbě... Měl velkou stabilitu. Když do něj člověk trknul, většinou to ustál. Hrál jsem proti němu několikrát a vždycky bylo těžké ho hlídat.

Byl Nedvěd výjimečný talent?

Vím, že si všechno vydřel. Četl jsem i jeho knížku. Šel si za tím od začátku. Měl by být příkladem všem mladým hráčům, že i bez obrovského talentu se dá hodně dokázat. Nic neošidil, přidával si a šel naproti tomu, aby se někam dostal.

Jdou někteří současní mladí hráči v jeho šlépějích?

Moc jich není. Je jiná doba a většinou spoléhají, že když mají talent, nemusí třeba pro odchod do lepšího klubu tolik udělat. Ale je fakt, že mají daleko větší šanci prosadit se než my. Já, když začínal v Bohemce v lize, jsem byl  výjimka, že jsem se v osmnácti dostal do kádru áčka. Dneska bývá v kádrech ligových klubů pět až šest hráčů do dvaceti let. Za mě byl v Bohemce v kádru jen mladej Kouba, jinak Medynský s Výravským kolem pětadvaceti a pak většinou starší kluci jako Siva, Beznoska, Belák, Hruška, Janů, Škoda nebo Franta Jakubec, který se vrátil z ciziny.

Z nominovaných jste vyzdvihoval i Bergra a Šmicra. Jak na ně vzpomínáte?

Patrik byl hráčem Sparty a Slavia ho udělala za Petržely jako mladýho. Bylo mu snad sedmnáct. Vědělo se, že má v levačce dynamit. Na tu levou si vždycky dokázal udělat kličku a vycházelo mu to. Šmíca začal hrát, když já ve Slavii končil. Měl výborné vedení balónu, neskutečné zrychlení. Taky mimořádnej fotbalista.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Kdo je podle vás nejlepší levý záložník ligy v současné době?

Teď by to mohl být náš Juhar. Má podobnou levačku jako Patrik Berger a když jsem ho teď viděl s tím Jabloncem (úsměv)... Ale nejlepší jsou asi Krejčí ze Sparty nebo Kovařík z Plzně, ne nadarmo si ho tam trenér Vrba vzal.

Změnila se za 20 let hra krajních záložníků?

Docela dost. Dřív pilovali vyloženě lajnu, dneska mají za úkol sbíhat si doprostřed a ne jen čekat u čáry. Navíc je dost běžné, že si prohazují strany: pravák hraje vlevo a levák napravo. Někdy je to účinné.

Michal Petrouš
Narozen: 6. 12. 1969
Hráčská kariéra: Viktoria Žižkov (1976 - 80), Bohemians Praha (1980 - 87), Slavia Praha (1991 - 93), Viktoria Žižkov (1993 - 95), Hradec Králové (1995), Viktoria Žižkov (1996), Cheb (1996), Viktoria Žižkov (1996 - 97), Bohemians 1905 (1997 - 02), Viktoria Plzeň (2002 - 04).
Bilance v lize: 313 zápasů/12 gólů
Trenérská kariéra: Slavia (2010 - ?)

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články