Hlavní obsah

Korupce: žalobkyně dostane kauzu Sparta bez návrhu na řešení

PRAHA

Státní zástupkyně obdrží během příštího týdne od protikorupční policie spisový materiál týkající se účasti fotbalové Sparty v korupční aféře. Policie však nenavrhne žalobkyni konečné řešení a rozhodnutí v případu mistrovského celku nechá na státním zastupitelství.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

V pátek o tom informoval ředitel protikorupční služby Jiří Pálka. Žalobkyně tento postup označila za sice neobvyklý, ale možný. "Očekávala jsem, že mi případ předloží s konečným rozhodnutím, nevyhradila jsem si právo ve věci rozhodnout," uvedla. Teď může zahájit trestní stíhání, ale také případ odložit, nebo postoupit disciplinární komisi.

Policie měla vyšetřování původně ukončit do konce roku, protože ale kvůli vánočním svátkům nestihla vyslechnout jednu osobu, žalobkyně lhůtu prodloužila do 20. ledna. Do tohoto dne by podle Pálky měl spis na zastupitelství dorazit. Žalobkyně však bude mít zrovna dovolenou.

Média již delší čas spekulují, že se policie chystá obvinit ředitele Sparty Miroslava Peltu a rozhodčího s delegátem, kteří jsou již obviněni v jiné kauze fotbalové korupční aféry. Tisk citoval nejmenovaný zdroj, podle nějž má policie proti Spartě dost důkazů. Podle informací ČTK tomu tak ale údajně není a policie chce případ buď odložit, nebo postoupit podklady disciplinární komisi fotbalového svazu.

:. ANKETA
Jak podle vás rozhodne státní zastupitelství v kauze Sparta? Hlasujte v anketě na konci článku.

O Peltovi prý hovořili funkcionáři Synotu

Podle deníku Sport se Pelta objevil v policejních odposleších v kauze Synotu. Funkcionáři z Uherského Hradiště prý vyslovovali obavy, že je sparťanský ředitel při snaze ovlivnit rozhodčí předběhl. Žádné konkrétní nabídky od funkcionářů Sparty se však v dosud zveřejněných přepisech odposlechů neobjevily a prezident klubu Vlastimil Košťál opakovaně tvrdí, že Sparta v aféře není namočena.

Policie se na Spartu a další fotbalové kluby zaměřila poté, co rozdala obvinění z korupce za zápasy prvoligového uherskohradišťského Synotu (nyní FC Slovácko). Následovala stíhání za zápasy exprvoligové Viktorie Žižkov, Opavy, Liberce a druholigových Vítkovic. Dosud odložila jen podezření na korupci v Xaverově, který nyní hraje v ČFL.

Českomoravský fotbalový svaz dosud potrestal za uplácení rozhodčích Slovácko, Viktorii Žižkov, Opavu a Vítkovice. Udělil jim pokuty a po skončení tohoto ročníku první respektive druhé ligy jim odebere body.

Reklama

Související témata: