Hlavní obsah

Žádný zázrak, jen jsme si řekli, že to ještě zkusíme, tvrdil nový kouč Sigmy Kotůlek

Příbram

V pondělí po domácí porážce s Teplicemi (0:2) se asistent trenéra Romana Pivarníka Martin Kotůlek (43) dozvěděl, že svého šéfa střídá. „Úkol jsem dostal jediný, oživit naději na evropské poháry,“ přiznal. V Příbrami hrála v sobotu Sigma jako na začátku jara, kdy dokonce mohla útočit na titul. A po čtrnácti letech v Příbrami vyhrála 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Olomouce Martin Kotůlek.

Článek

Nespal jste, když jste přebíral tým v nelehké situaci, po sérii porážek a psychicky na dně?

S tím jsem problém neměl, ale dva dny jsem byl hodně nervózní. Přemýšlel jsem, co změnit, co pro to udělat, aby se hlavy uvolnily a šlo to. Naše výkony byly křečovité. Dumal jsem a dumal. Použil jsem i zkušenosti z hráčské kariéry, tlak na mě byl stejný. Taky jsme hrávali o poháry nebo jsme na tom nebyli se Sigmou dobře. Ve fotbale nejde o život. Říkal jsem hráčům, že není nic lehčího než se o naději porvat. Jiná cesta ani není.

Říkáte to, jako by to byla legrace. Něco jste ale s mužstvem musel udělat, když takhle zázračně ožilo?

Nebyl čas na nějaké taktické nebo herní změny. Snažil jsem se odlehčit tréninky, i když nějaký nácvik v nich být musel. Hráčům jsem také řekl, aby zvedli hlavy, zbavili se stresu. Řekli jsme si, že to prostě zkusíme, i když boj o příčky, zaručující účast v kvalifikaci Evropské ligy nemáme ve svých rukou.

Takže musíte spoléhat na zaváhání Liberce...

Přesně tak. Šance je teoretická. Především musíme být úspěšní v dalších zápasech. Chleba se může také lámat v předposledním kole v Jablonci.

Věděl jste, že Sigma v Příbrami čtrnáct let nevyhrála?

Četl jsem to v sobotu ráno. Pokud si vybavuji, možná jsem tu jako hráč také nikdy nevyhrál. Po prohře doma s Teplicemi jsme sklidili obrovskou kritiku. Řekli jsme si, že to zkusíme zlomit. Hůř už být nemůže. A vyšlo to. Jsem hrdý na výkon, jaký v Příbrami hráči podali. Hráli srdcem, bojovali, za Sigmu, na trávník přenesli to, co jsme si řekli v přípravě na utkání.

Před zápasem jste udělali u lavičky kolečko. To bylo také součástí zvedání sebevědomí?

S tím přišli sami hráči, kteří si v týdnu společně sedli, vyříkali si situaci a shodli se, že musí táhnout za jeden provaz. Tohle byla součást impulsu, který měl tým zvednout. V kolečku byli hráči, trenéři, zkrátka celá lavička. Zafungovalo to.

V nominaci na zápas vůbec nebyl Ordoš. Pospíšila jste posadil na lavičku. Nemají vaši důvěru?

V tom to není. Ordoš má zdravotní problémy. Pospíšil odehrál všechny jarní zápasy, byl evidentně unavený. Docházely mu fyzické i psychické síly, potřeboval si odpočinout. Navíc Varadi se mi jevil jako průbojnější vzhledem k vysokým příbramským stoperům. Vepřek a Dreksa chyběli kvůli kartám.

Na lavičce jste vypadal úplně klidný...

Nervozita ze mne spadla, když jsem do jejího prostoru vstoupil. Vždyť to znám, asistenta dělám už pár let.

Je výhodou, že mužstvo znáte a ono vás?

Myslím si, že to výhoda je, ale hlavně se to musí projevit na hřišti, v což všichni doufáme.

Reklama

Související témata: