Hlavní obsah

Liberec nám nastavil zrcadlo. Byl to náš jednoznačně nejsilnější soupeř, tvrdil Habanec

Uherské Hradiště

Na pohárový nezdar s Jabloncem rychle zapomněli, v Gambrinus lize zažívají úchvatné jaro. Fotbalisté Liberce zvítězili na hřišti Slovácka hladce 3:0 a připsali si již sedmý triumf v řadě. „Jsme za to hrozně rádi. Ze Slovácka jsme měli respekt, vždyť uspělo v minulém kole v Hradci. Potvrdili jsme ale, že se nám v lize daří. Vyhráli jsme zaslouženě, byli jsme kombinačně lepší a v koncovce efektivnější,“ pochvaloval si liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Svatopluk Habanec (vpravo), trenér Slovácka a jeho asistent Petr Fousek.

Článek

Za klíčový okamžik střetnutí označil druhou branku svého týmu v 59. minutě. „Na konci prvního poločasu a na začátku druhého se totiž domácí herně zvedali. Gólem na 2:0 jsme ovšem jejich snahu utnuli," měl radost Šilhavý, jehož potěšilo, že tým zvládl třetí těžký duel během jediného týdne kondičně. „Dokázali jsme odpovědět na vítězství Olomouce v Příbrami," cenil si důležitých tří bodů v honbě za třetí příčkou zaručující účast v předkole Evropské ligy.

Připustil, že po vyřazení Jabloncem z Poháru České pošty v utkání, které spustilo vlnu emocí, bylo potřeba zapracovat na psychice mužstva. „Kabinu se nám povedlo za krátkou dobu zklidnit. Starší borci usměrnili mladší spoluhráče natolik, že jsme všichni přesunuli veškerou pozornost z poháru na ligové střetnutí v Uherském Hradišti," prozradil.

Před výkonem libereckých fotbalistů smekl i trenér Slovácka Svatopluk Habanec. „Severočeši byli na jaře naším nejtěžším soupeřem. Kvalitnějším, než třeba Plzeň," vyhlásil jednoznačně. „Museli bychom podat více než stoprocentní výkon, abychom měli šanci dosáhnout aspoň na remízu. To se nám ovšem nepodařilo. Liberečtí nás předčili zejména rychlostí, v práci s míčem a vynikající přechodovou fází. Donutili nás podívat se do zrcadla, abychom si uvědomili, jak na tom jsme my," přiznával Habanec, jenž litoval Melichárkovy hrubky před druhým gólem Liberce. „Rabušicovi na něj doslova namazal. Hlavu mu za to ale neutrhnu, protože řadu jiných zápasů nám vychytal," říkal smířlivě.

Habanec věří, že jeden či dva body, které jeho celek ještě potřebuje k záchraně, Slovácko ve zbývajících třech kolech získá. „Hrajeme v Jihlavě, s Baníkem a v Brně. Tedy se soupeři zhruba na naší úrovni," uklidňuje ho.

Vedoucí branku Liberce zaznamenal v Uherském Hradišti záložník David Pavelka, který zde už na podzim přispěl gólem k výhře Sparty. V sobotu se však z trefy příliš neradoval. „Slovácko se asi stává mým zaslíbeným krajem. Trochu mě ovšem mrzí, že se mi daří právě v Hradišti, kde jsem před dvěma lety dostal první větší příležitost v nejvyšší soutěži," vysvětlil Pavelka, jehož naopak těší, že druhou branku přidal spoluhráč z útočné formace Michael Rabušic. „Když jsem v zimě ze Sparty do Liberce přestoupil, všiml jsem si, jak se trápí, že mu to nepadá. Přitom na trénincích i v utkáních dřel jako málokdo. Jsem tudíž rád i za něj, jak se poslední dobou rozstřílel," líčil Pavelka.

Reklama

Související témata: