Hlavní obsah

Neskutečné! Valenta neměl být podle soudu trestán za uplácení

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 došel v pátek 14. ledna k neskutečnému závěru ve věci bývalého předsedy dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenty. Dal mu za pravdu a jeho potrestání disciplinární komisí ČMFS, které potvrdila také odvolací a revizní komise ČMFS, označil za nezákonné.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý majitel a předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta.

Článek

V podstatě tak konstatoval, že vrcholný funkcionář klubu může uplácet a ovlivňovat výsledky zápasů, aniž by jej mohly fotbalové orgány potrestat. Toto rozhodnutí soudu, pokud nebude změněno, zasahuje do pravomocí a práv občanského sdružení. Podle informací Práva byla soudkyně JUDr. Simona Bradáčová s celou záležitostí "hotová" za půl hodiny, aniž nahlédla do stanov nebo disciplinárního řádu Českomoravského fotbalového svazu. Dochází tak k neuvěřitelné absurdní situaci.

"Rozhodnutí disciplinární komise, potvrzené odvolací a revizní komisí zůstává v platnosti. Pokud by však platilo rozhodnutí soudu, znamenalo by to, že soutěže nebude řídit ČMFS, ale soud. Celá věc se však může táhnout několik let, když svaz využije všech možností, které mu zákon dává, " uvedl předseda disciplinární komise JUDr. Alexander Károlyi. Může se totiž odvolat, pak dovolávat, poté podat ústavní stížnost a nakonec vše může řešit štrasburský soud.

Česko může být vyřazeno z MS

Fotbalové soutěže v Česku zřejmě tak budou řídit soudy, které třeba s odstupem dvou i tří let rozhodnou, kdo bude mistrem, kdo bude startovat v evropských pohárech a kdo sestoupí či postoupí. To snad český fotbal nečeká. Stal by se tak prvním na světě, který by něco takového potkalo.

Tento bezprecedentní zásah do stanov občanského sdružení ale může ve svém důsledku znamenat, že FIFA, která striktně vyžaduje samostatnost a nezávislost fotbalových národních svazů, může vyřadit Českou republiku například z kvalifikace pro MS 2006 a UEFA české kluby z účasti v evropských pohárech. Požadavek samostatnosti jinak ctí všech 203 členských zemí.

Prý nefunkcionařil

V e-mailu, který Právo dostalo od tiskové mluvčí holdingu Synot Vladimíry Pavlíčkové, se mimo jiné píše: "Obvodní soud pro Prahu 1 dal za pravdu Ivo Valentovi, bývalému předsedovi dozorčí rady akciové společnosti 1. FC SYNOT. Ve svém rozhodnutí určil, že rozhodnutí Odvolací a Revizní komise ČMFS, kterým bylo zamítnuto odvolání Ivo Valenty proti jeho disciplinárnímu potrestání v souvislosti s tzv. korupční aférou, je nezákonné. Potvrdil tak právní názor Ivo Valenty a jeho obhájců, který se opírá o premisu, že zájmový spolek či sdružení (v tomto případě ČMFS) nemá žádnou pravomoc nad osobami stojícími mimo takový spolek."

"Nikdy jsem nebyl fotbalovým funkcionářem," tvrdí v něm Ivo Valenta, zakladatel holdingu SYNOT. "Od samého začátku aféry jsem považoval za nesmyslné, že lidé v ČMFS chtějí udělovat zákazy činnosti a pokuty někomu, kdo stojí zcela mimo jejich pravomoc. Fotbal mě zajímal jako marketingový nástroj pro obchodní činnost, proto jsem vykonával tuto statutární funkci v obchodní společnosti, která kontrolovala fotbalový klub," uvedl Valenta.

"Samozřejmě mnohem důležitější než absurdní výroky orgánů ČMFS je samotná podstata věci - tj. kdo ve fotbale uplácel či někoho naváděl ke korupčnímu jednání. Já jsem se žádného nečestného či dokonce nezákonného jednání nedopustil," dodal Valenta.

ČMFS ho nechce

"Rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 1 není pravomocné. Svaz zatím nemá k dispozici písemné vyhotovení, takže mám k dispozici zprostředkované informace. Jakmile ho obdržíme, využije svaz svého práva a odvolá se k soudu vyšší instance," řekl Právu předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi, který je pověřen svazem k jeho zastupování v případech tzv. úplatkářských kauz.

"1. FC Synot byl členem ČMFS a podle obchodního rejstříku i výpovědi před disciplinární komisí byl Ivo Valenta předsedou dozorčí rady 1. FC Synot, tedy jeho nejvyšším představitelem. Proto i na něho se vztahují normy ČMFS, které je povinen dodržovat každý jeho člen. Disciplinárním trestem ČMFS nezasáhl do občanských práv pana Valenty, ale pouze na základě svých stanov a disciplinárního řádu mu řekl, že ho v našem sdružení nechce. To soud ve svém nekompetentním rozhodnutím zcela pominul," dodal Károlyi s tím, že Valenta svým korupčním jednáním ovlivnil výsledky utkání klubu a narušil tím regulérnost soutěže. Za to byl podle disciplinárního řádu potrestán, stejně jako další funkcionáři, kluby a rozhodčí v této i dalších korupčních kauzách.

"Pokud by mu dal soud za pravdu, vlastně by řekl, že funkcionáři mohou ve fotbale uplácet a nesmějí za to být trestání. Za trest na dva roky jsem byl kritizován, že je nízký. Teď se vlastně dozvím, že neměl dostat žádný. To je přeci absurdní," zdůraznil Károlyi s tím, že trest disciplinární komise nemá nic společného s trestním stíháním Ivo Valenty.

Co říkal Hastíkovi

Předseda dozorčí rady 1: FC Synot Ivo Valenta, stejně jako tehdejší sportovní ředitel 1. FC Synot byli potrestání za uplácení a poškození jména ČMFS zákazem všech funkcí na dva roky a pokutou ve výši 100 tisíc korun. Tu zaplatili. Odvolací a revizní komise jim nevyhověla  a tresty potvrdila. Oba byli také obžalování a jejich případ bude řešit soud v Kroměříži. Jedním z důvodů, disciplinárního trestu byl i následující odposlech zveřejněný už loni v několika médiích. Šlo o rozhovor v poločase utkání 1. FC Synot-Sparta (2:0), které jako hlavní řídil rozhodčí Helebrant a na čarách mu asistovali sudí Hruška a Míka, dva lajnoví byli rovněž potrestáni v korupčních aférách...

Rozhovor Valenty s Hastíkem (přepis policejního odposlechu)
Valenta: Jardo, zdá se mi trošku, černoprdelník že tlačí káru Spartě.
Hastík: Co trošku, ten tlačí hodně, ti říkám, že jsme s ní sedm roků nevyhráli.
Valenta: No dobře, chtělo by to tam skočit za ním dolů.
Hastík: Já to můžu přes lajnové. To jsou zas kámoši, ti lajnoví, víš? To zas jako no?
Valenta: Tak to pocentruj, jo?
Hastík: A enom mě řekni jak. Enom naznač.
Valenta: Takové to maximum co dáváme, jo?
Hastík: Dobře, jedna a půl jedna.
Valenta: Jedna a půl dva, jo?
Hastík: Dva, jedna a půl, jo?
Valenta: Tak jo.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články