Hlavní obsah

Gól sice dal, dvě vyložené šance ale zazdil, takže i střelec Dukly Pospěch si prožil své nervy

Praha

V hektickém závěru úterního epilogu k 27. ligovému kolu se pražská Dukla doslova strachovala o výhru nad Brnem, její nejlepší střelec Zbyněk Pospěch si však dovolil ten luxus, že v posledních minutách zazdil dvě vyložené šance, které mohly s definitivní platností rozhodnout. „Asi bych si je hodně vyčítal, kdyby hosté v závěru přece jen vyrovnali a o vítězství nás obrali. A nic by na tom neměnilo, že ta první gólem skončila, protože míč byl podle mého už za brankovou čárou,“ připouštěl Pospěch, že i on si užil pořádné nervy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor prvního gólu Dukly Zbyněk Pospěch se raduje se spoluhráčem Néstorem Albiachem Rogerem (zády). Vlevo přihlíží záložník Brna Pavel Zavadil.

Článek
Fotogalerie

Ale docela zbytečné, protože úvod zápasu vám vyšel, vy sám jste dal rychlý vedoucí gól a střetnutí jste tudíž mohli režírovat k obrazu svému. Zvláště, když Brno působilo v prvním poločase hodně zakřiknutě...

Jenže rychlé vedení a druhý gól, který jsme přidali těsně před přestávkou, nás uklidnil až příliš. Mysleli jsme, že vítězství už přijde samo, i když Brno se už v prvním poločase zlepšovalo a po přestávce hrálo skutečně výborně. Nekazilo, dobře kombinovalo a po Plzni, která u nás na podzim vyhrála, to byl vlastně první soupeř, který nás takto zatlačil a proti němuž jsme se museli o vítězství strachovat až do závěrečného hvizdu.

Nemuseli jste, kdybyste vy sám proměnil dvě obrovské šance, v nichž jste se za stavu 3:2 ocitl...

Při té první vykopával brněnský obránce podle mého i podle tvrzení spoluhráčů míč už za čarou, při druhé jsem možná mohl nahrát Borkovi, ale protože jsem byl na malém vápně sám, chtěl jsem zakončit a rozhodnout. Bohužel jsem přestřelil.

Cestu k výhře jste ale přesto nasměroval vy chladnokrevně proměněnou šancí, kterou vám nachystal španělský spoluhráč Néstor.

Poslal mi skutečně nádherný balón, neboť si všiml, že jsem v šestnáctce úplně sám a nikdo mě nehlídá. Stopeři byli daleko od sebe, takže jsem měl dost a dost prostoru. Stačilo míč zpracovat, zachovat klid a přesně vystřelit.

S dvacetiletým, technicky výtečně vybaveným Néstorem vám to na hřišti klape. I on ostatně dával parádní gól...

Néstor je takový hračička, který i na tréninku dává podobné góly. Postupně se s námi sehrává, a proto mu dal trenér důvěru i proti Brnu a vyplatilo se to. Jeho branka byla skutečně krásná, navíc měl i další šance, které zatím neproměnil.

Původně jste měli hrát s Brnem už v pátek, jenže vytrvalý liják způsobil, že se utkání odložilo až na úterý.

Nepříjemné to každopádně bylo, protože přípravu na zápas už máme zažitou. Docela otravné, že jsme si ji museli zopakovat ještě jednou, ale stává se... Podstatné ovšem bylo, že jsme nakonec vyhráli. Máme tři body a dál můžeme hrát o ještě vyšší patra tabulky.

Díky vítězství jste se dostali už na pátou příčku před Jablonec, ale atak na umístění znamenající cestu do pohárové Evropy je už utopií.

Teoretická možnost sice existuje, ale Liberec zahrál v posledních kolech výborně, má už sedmačtyřicet bodů, takže na třetí místo už těžko můžeme myslet. To by se musel stát zázrak.

Nebude vám tedy chybět v posledních kolech patřičná motivace, když se vám vidina účasti v evropských pohárech rozplynula?

Bodový cíl jsme sice už splnili, ale i tak se budeme pokoušet o to, abychom ještě vybojovali čtvrté místo. Už v příštím kole v Ostravě na Baníku se o to budeme snažit, v dalších zápasech s Mladou Boleslaví a Spartou zrovna tak.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: