Hlavní obsah

Dvacet gólů za sezónu je extratřída, tvrdí dřívější dukelský střelec Nehoda

Karel FeltSport.czPrávo

Stal se jednou z největších legend českého fotbalu, symbolem hrotového útočníka. Zdeněk Nehoda (61) vstoupil do velkého fotbalu v Gottwaldově, nynějším Zlíně, především ale zářil v sedmdesátých letech v dresu Dukly a reprezentace. V lize nastřílel ve 346 zápasech 146 gólů a v 90ti utkáních za reprezentaci 31. Dvakrát byl vyhlášen Fotbalistou roku, třikrát slavil titul s Duklou. V roce 1976 se radoval z titulu mistra Evropy, o čtyři roky později z bronzu. Jako šéf rodinné agentury Nehoda Sport, zastupující přední české hráče, má o současných fotbalistech výborný přehled...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Horst Siegl v sezóně 1993/94.

Článek

Tento týden fanoušci vybírají v anketě Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy dva nejlepší útočníky. Koho byste zvolil vy?

To je strašně těžké, vybrat dva... Po našich trávnících, a pak i po zahraničních, běhalo mnoho výborných útočníků. Jmenovat dva, znamená, že nejméně o deseti dalších, prakticky stejně dobrých, budu mlčet. Ale zadání zní dva, takže řeknu jednoho z historie a druhého současného. Určitě Horst Siegl, který pravidelně dokazoval v dresu Sparty svoje střelecké kvality a stal se několikrát i králem ligových kanonýrů. Tím druhým je David Lafata, který totéž předvádí v posledních letech, ať v dresu Jablonce nebo nyní Sparty. Některé jeho góly jsou z kategorie až neuvěřitelných.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Mají to dnes útočníci těžší než za vašich let?

Myslím si, že ne. V každé době se hraje nějakým systémem. Dobrý útočník se prosadí v každém systému a dává góly. To bylo před námi, za nás a platí to i po nás. Dříve se hrálo na tři útočníky, pak na dva, dnes třeba jen na jednoho hrotového nebo také na tři a dva jsou staženější. Útočníci to nikdy neměli lehké, takže ti současní to podle mě těžší nemají.

Přece jenom, dnes jsou obranné systémy propracovanější...

Góly útočníka nejsou jen o něm. Vždy záleží na spoluhráčích a jejich přihrávkách. Sám nic nezmůže, ale musí si umět najít prostor a zakončit. Tohle předvádí přímo ukázkově právě Lafata. A co se týká obranných systémů, myslíte, že třeba Němci s Beckenbauerem měli na mistrovství Evropy 1976 špatnou obranu? Určitě ne. Přesto jsme jim dali dva góly. Nizozemcům dokonce čtyři, a také disponovali skvělými obránci v čele s Krolem.

Jmenoval jste Lafatu, který je ale už třicátníkem. Vidíte mezi mladými hráči nějakého útočníka s perspektivou?

V lize to musí teprve potvrdit. Když někdo dá v jedné sezóně deset branek, ještě to neznamená, že z něj bude kvalitní střelec. Musí góly střílet opakovaně několik let, takže uvidíme. Například Tecl začal v Jihlavě v této sezóně výborně, ale teď se v Plzni zadrhl, protože moc nehraje. Ve Spartě střílí góly Kadlec, ale musí to také zopakovat. Výborný je Vydra, který ale střílí branky za Watford ve druhé nejvyšší anglické soutěži.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Hovořil jste o hranici deseti gólů, je to na útočníka hodně?

Na mladého ano. Když útočník dává v naší nejvyšší soutěži pravidelně deset, dvanáct gólů, tak je dobrý český útočník. Na špičkové zahraniční soutěže to je málo, tam padá i třicet a víc. Ve Španělsku je střílejí Messi a Ronaldo, což jsou ale výjimeční střelci. Dvacet a více gólů padá v Anglii, Německu, Nizozemsku.

Takže dvacet gólů, které dal tři sezóny po sobě Lafata, je podle vás značka vysoké střelecké kvality?

Dvacet gólů za sezónu už je extratřída, a nejen na naše ligové poměry. Lafata je výrazně výš než ostatní ligoví útočníci. Je dobře, že branky střílí i za reprezentaci.

Reklama

Související témata: