Hlavní obsah

ENIC se nehodlá zbavit Slavie

PRAAH

Fotbalová Slavia bude i v budoucnosti spojena se společností ENIC. Finanční ředitel společnosti Matthew Collecott v úterý popřel spekulace, že by britská forma chtěla pražský fotbalový klub prodat. "Hledáme strategického partnera na výstavbu stadiónu. To ale automaticky neznamená, že bychom dávali klub k prodeji," uvedl zástupce firmy na pravidelném jednání s vedením klubu.

Foto: Slavia

Majoritní vlastník Slavie, společnost ENIC hledá strategického partnera pro výstvabu stadiónu v Edenu.

Článek

Se zástupci Slavie probíral i strategii pro zbytek sezóny. "Žádný jiný důvod v tom není," odmítl nedávné spekulace o možné změně majitele klubu. Na dotaz, zda ENIC jedná o prodeji s finanční skupinou PPF, odpověděl bleskově: "Nejednáme. Zájem v obecné rovině samozřejmě registrujeme od různých subjektů stále, v současné době však žádná konkrétní jednání neprobíhají."

Collecott rovněž vyvrátil dohady, že z funkce generálního ředitele by mohl být odvolán Vladimír Leška a Slavii by vedl Pavel Kuka. "Kukova úloha je na hřišti a Leška zůstává ředitelem. Můžeme mu ale vytknout, že v něm občas vítězí fanoušek Slavie a nikoliv obchodník," prohlásil.

ENIC prý udělá vše pro to, aby Slavia fungovala dlouhodobě. "Ale ne tak, že jí budeme donekonečna posílat peníze. Chceme, aby klub byl soběstačný," uvedl Collecott a naznačil možné personální změny. "Naším záměrem je obměnit a zúžit představenstvo akciové společnosti. Záměrem je mít v představenstvu odborníky, kteří mohou pomoci a orientují se v obchodu i fotbale," řekl.

Čtvrtý tým ligového podzimu kvůli vážným finančním potížím koncem loňského roku čelil hráčské rebelii. Zažehnal ji na poslední chvíli, když vyplatil fotbalistům dlužné prémie. Od poloviny prosince však nesmí Slavia nakupovat posily, protože stále dluží Liberci šest miliónů korun za loňský přestup záložníka Václava Kolouška.

Požadují konkurenceschopnost

Collecott bez bližších podrobností uvedl, že klub našel řešení pro splacení dluhu Liberci, aby Slavia mohla začít shánět posily. "Řešíme samozřejmě i další závazky Slavie," dodal. "Kluby musí být konkurenceschopné, aby se prosadily na současném fotbalovém trhu. Proto chceme, aby dlouhodobé výdaje Slavie nepřesahovaly příjmy a aby přestupní politika měla smysl," řekl.

Podle Collecotta přikládá majitel Slavie velký význam projektu nového stadiónu v Edenu. "Chceme proces výstavby posunout dopředu. Uvědomujeme si, že z něj plynou další příležitosti a příjmy. V Tottenhamu to tak funguje, chceme, aby to tak bylo i ve Slavii," uvedl Collecott s tím, že ENIC chce od Slavie víc. "Očekáváme větší výnosy a mnohem lepší výsledky na hřišti. Příjmy hráčů musí odpovídat výkonům," zdůraznil.

Výstavba stadiónu je prý v bodě, kdy "víme, co dělat, aby se stadión stal realitou". "ENIC však není stavitel, my provozujeme fotbalové kluby. Proto hledáme strategického partnera, který by nám pomohl. Samozřejmě se toho procesu účastníme už nyní, výrazně jsme se podíleli na přípravných pracích. Pokud má být stadión v Edenu jedním z nejprestižnějších projektů v České republice, pak má smysl, aby se v něm angažoval český partner," prohlásil Collecott, který věří, že se zapojí i Praha 10.

Již dříve se mluvilo o kapitalizaci pohledávek Slavie vůči ENICu, které činí formou půjček osm miliónů liber (asi 400 miliónů korun). "O tom je rozhodnuto, Slavia nebude ENICu dlužit. Otázka zní, jak to provést," uvedl Collecott. Podle něj se prohlubuje spolupráce pražského klubu s Tottenhamem, kde ENIC vlastní 51 procent akcií. Menšinový podíl má ještě v AEK Atény, italskou Vicenzu v závěru loňského roku prodal.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava