Hlavní obsah

Sparta vyhořela v Brně, Plzeň uspěla v Olomouci a je krůček od titulu

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Plzně zvítězili ve šlágru 28. kola Gambrinus ligy na trávníku Olomouce 1:0, když jedinou branku vstřelil Kolář. Horváth přitom ještě neproměnil pokutový kop. Naopak Sparta podlehla domácí Zbrojovce Brno 2:3. Viktoria tak má v čele ligové tabulky dvě kola před koncem sezóny pětibodový náskok. V dalších zápasech Slavia díky hattricku Mičoly porazila České Budějovice 3:0, Baník remizoval s pražskou Duklou 2:2, Mladá Boleslav s Jabloncem 1:1 stejně jako Jihlava se Slováckem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní obránci Sparty Praha Ondřej Švejdík (vpředu) a Jiří Jarošík po porážce od Zbrojovky Brno.

Článek
Fotogalerie

Plzeň v minulém kole překvapivě podlehla Slavii, takže se boj o titul znovu zdramatizoval. Západočeši se představili v důležitém zápase na půdě Olomouce, která stále bojuje o třetí příčku zaručující postup do Evropské ligy. V první půli se hrál vyrovnaný duel. Domácí Petr pohotovou střelou Kozáčika sice vystrašil, ale nepřekonal. Ve velké příležitosti se na konci úvodního poločasu ocitnul Tecl, který šel sám na brankáře Zlámala, ten ale skvěle vyběhl a šanci zlikvidoval.

Plzeň, která musela v průběhu první půle dvakrát střídat kvůli zranění (Ďuriše za Hejdu a Tecla za Bakoše), ve druhé půli zamkla svého soupeře a po deseti minutách hry se mohla radovat z gólu. Čišovského střelu po centru Horvátha ale Zlámal výborně vyrazil. Domácí gólman byl hrdinou i v 65. minutě. Javůrek totiž zfauloval Ďuriše v pokutovém území a k exekuci se postavil Horváth, jehož pokus k levé tyči Zlámal zlikvidoval.

Zlámalovo kouzlo nakonec odčaroval až Kolář. Viktoria zahrála rohový kop na krátko, Horváth nacentroval na hranici malého vápna, kde stál reprezentační záložník, který ani nevyskočil, jen natočil hlavu a balón skončil v síti. Plzeň vybojovala důležité tři body a je k titulu zase blíž.

Zbrojovka zaskočila Spartu

Sparta v posledních čtyřech zápasech dokázala Brno porazit. I ve středu začali Letenští aktivnější, Lafata nejdřív neuspěl, pak vstřelil gól z ofsajdu, který tak nemohl být uznán, následně dvakrát neuspěl ani Kadlec. Domácí zahrozili ve 38. minutě, když Pašek napálil břevno. Pro sparťany to však nebyla dostatečná hrozba a o minutu později už se Zbrojovka radovala. Rychlý brejk nadvakrát zakončil Mezlík.

Fotbalisté z moravské metropole dokázali využít zaražení v hostujících řadách a ještě do konce úvodní půle přidali druhý gól, když na Husárův centr naskočil Kroupa a míč zapadl za tyč. Pražané do druhé půle posílili ofenzivu, když se do hry dostal Bednář. Sparťané ale zapomněli na defenzivu, za což pykali už ve 47. minutě. Frejlachovu střelu po rychlém protiútoku Vaclík vyrazil do tyče, balón se však odrazil k Paškovi, který vstřelil první ligový gól v kariéře.

Temné vyhlídky sparťanů byly o pět minut později ještě temnější. To když se Lafata ohnal loktem po Frejlachovi a sudí Jech vytasil červenou kartu. Pro sparťanského útočníka to bylo první vyloučení v prvoligové kariéře, zároveň to byl první sparťan, který viděl červenou kartu v probíhající sezóně.

Pražanům se podařilo závěr zápasu zdramatizovat. Hušbauer nejdříve snížil po přihrávce Krejčího, deset minut před koncem zápasu musel předčasně ze hřiště po druhé žluté kartě Frejlach a na 2:3 snížil v 89. minutě Kadlec. Vzápětí hlavičkoval Jarošík do tyče, ale třetího gólu se svěřenci Vítězslava Lavičky nedočkali. Zápas skončil vítězstvím Zbrojovky, která se díky zisku tří bodů definitivně zachránila v nejvyšší soutěži.

Slavia šlape, Mičolův premiérový hattrick

Pražská Slavia pod novým trenérem Michalem Petroušem zvedla hlavu: vyhrála i třetí zápas při celkovém skóre 9:1! Rozhodl o něm svým premiérovým hattrickem v nejvyšší soutěži Tomáš Mičola, jenž navázal na dvě trefy z předešlého domácího duelu s Jabloncem. Jihočeši znovu potvrdili, že se jim venku proti Slavii dlouhodobě nedaří, prohráli posedmé za sebou a jejich sestupový osud se zdá být zpečetěn. Zůstali na posledním místě tabulky a na čtrnáctou Příbram ztrácejí dvě kola před koncem sezóny pět bodů.

Blízko záchraně se naopak ziskem bodu po remíze s pražskou Duklou přiblížil ostravský Baník. Navrátilec Milan Baroš se sice střelecky neprosadil, ale domácím pomohl vlastencem i stoper pražského celku Vorel, Baník poprvé ve vzájemných duelech v lize neodešel poražen a výrazně posílil svoje postavení. Pokud Hradec Králové v závěrečných dvou kolech nezíská plný počet bodů, mohou Ostravští zbývající zápasy prohrát.

Jistotu účasti mezi elitou i v příštím ročníku má po středě Jihlava. Nováček soutěže hrál 1:1 se Slováckem, udržel jarní domácí neporazitelnost a potvrdil pozici remízového krále: na svém kontě má 15 nerozhodných výsledků. Domácí poslal do vedení v první půli slovenský forvard Šimonek, záhy však vyrovnal dlouhán Došek.

Revanš za prohru ve finále Poháru České pošty se nezdařil fotbalistům Mladé Boleslavi v souboji s Jabloncem. Stoper Johana sice odčinil zaváhání z pátečního penaltového rozstřelu a hlavičkou dostal tým z města automobilů do vedení. Po změně stran však vyrovnal Hubník, jenž se prosadil i v pátém soutěžním utkání v řadě.

Program 28. kola:
Úterý
Hradec Králové - Příbram 0:0
Liberec - Teplice 3:1
Středa
Ostrava - Dukla 2:2on-line
Branky: 9. Vorel (vlastní), 35. Fantiš - 4. Ouedraogo, 49. Vrzal
Jihlava - Slovácko 1:1on-line
Branky: 32. Šimonek - 36. L. Došek
Ml. Boleslav - Jablonec 1:1on-line
Branky: 25. Johana - 63. M. Hubník
Slavia - Č. Budějovice 3:0on-line
Branky: 26., 55. a 63. Mičola
Olomouc - Plzeň 0:1on-line
Branka: 77. Kolář.
Brno - Sparta 3:2on-line
Branky: 39. Mezlík, 45. Kroupa, 48. Pašek - 71. Hušbauer, 89. Kadlec.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama