Hlavní obsah

Brabec viní disciplinárku z porušení řádů

PRAHA

Neměl jsem být trestán! To tvrdí bývalý místopředseda ČMFS a šéf komise rozhodčích Milan Brabec v dopise zaslaném předsedovi svazu Janu Obstovi a výkonnému výboru. Brabec na třech stránkách rozebírá, v čem podle něho porušila disciplinární komise řád, když jej potrestala za podíl na korupční aféře.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý svazový místopředseda a šéf Komise rozhodčích Milan Brabec (vlevo) na archivním snímku.

Článek

"Trvám na tom, že moje pochybení v rozhovoru s Ivanem Horníkem, bývalým manažerem Viktorie Žižkov ani další odposlechy nemají charakter disciplinárního provinění. Navíc disciplinární komise porušila sama příslušné normy. Nejmarkantněji v tom, že podle článku 21, odstavec 2 disciplinárního řádu nemůže kombinovat trest zákazu činnosti s pokutou. Existuje také rozpor se stanovami, kde se píše, že voleného funkcionáře může odvolat jen orgán, který mu dal mandát, ale nic o tom, že mu může činnost ve svazu zakázat disciplinárka," řekl Brabec Právu.

Vysvětlil také, proč se neodvolal... "Bylo by to formální. Šéf disciplinárky Károlyi nemá oponenturu a odvolací a revizní komise pracuje pod takovým tlakem, že nemůže rozhodovat objektivně." Brabcovým rozborem, jak dopis nazývá, se bude zabývat legislativní orgán ČMFS.

Károlyi: Účelová argumentace

Podle informací Práva však výkonný výbor o Brabcově dopisu vůbec nejednal. Předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi Právu řekl: "Pan Brabec se stal odborníkem na disciplinární řád poté, co byl potrestán on a jeho parta. Ve svých vyjádřeních opět prokázal, že mu nerozumí a nemá pravdu. Když s trestem nesouhlasil, měl se odvolat."

"Pokud tak neučinil, trest je platný a jeho argumentace o tlaku na odvolací a revizní komisi je účelová. Takováto vyjádření a jim podobná jsou součástí msty a odvety za to, že disciplinární komise v těchto kauzách postupovala a postupuje nekompromisně," uvedl šéf disciplinárky.

Dále Károlyi zdůraznil: "Podle jím zmiňovaného článku lze udělit trest zákazu činnosti i pokutu, protože povaha jeho provinění to umožňuje. V jeho případě se jednalo o umožnění korupčního jednání, což je jedno z nejzávažnějších porušení norem, a zároveň znevážil ve vysoké funkci jméno ČMFS. Voleného funkcionáře může disciplinární komise trestat a nemá to se stanovami nic společného."

"Jinak by to znamenalo, že volení funkcionáři jsou beztrestní a mohou například i uplácet. O to mu zřejmě jde. Nerozumím ani jeho výhradám ke složení disciplinární komise, pro kterou osobně hlasoval jako člen výkonného výboru ČMFS," uzavřel Károlyi.

Reklama