Hlavní obsah

Lafata dostal za úder loktem trest na tři zápasy. Poprvé před disciplinárkou přiznal, že měl strach

Praha
Aktualizováno

Trest na tři soutěžní utkání nepodmíněně dostal ve čtvrtek od disciplinární komise Fotbalové asociace útočník Sparty David Lafata. Vyloučen byl v 52. minutě zápasu na hřišti Brna ve 28. kole Gambrinus ligy, kdy loktem zasáhl do prsou domácího Tomáše Frejlacha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata dne 30. května 2013 odchází ze sídla Fotbalové asociace po jednání disciplinární komise.

Článek

Komise rozhodla o nejnižším možném trestu i na základě Lafatova vysvětlení při jednání a jeho dosavadní bezúhonnosti. Jednatřicetiletý útočník bude Spartě chybět ve 30. kole proti Dukle a případně i v prvním podzimním, pokud Letenští nezískají titul a nebudou hrát Superpohár. Trest se totiž vztahuje na soutěžní utkání. Jeden zápas již vynechal v minulém kole na hřišti Teplic.

Za blbost se platí...

„Trest beru. Už když se to stalo, tak jsem věděl, že to byla moje chyba. Za blbost se zkrátka platí," řekl při odchodu z jednání disciplinárky pro Právo a Sport.cz David Lafata s tím, že nevěděl, co ho před komisí čeká a tudíž ani netušil, jak vysoký může být trest. „Měl jsem z jednání trochu strach. Nevěděl jsem, co mě před disciplinárkou čeká, byl jsem na ní poprvé v kariéře. Všechno proběhlo v pohodě a korektně, ale raději už bych sem nikdy nešel. Věřím, že to byla moje premiéra i derniéra zároveň," dodal.

V 52. minutě zápasu se snažil uniknout s míčem brněnskému Frejlachovi, který jej lehce zezadu okopával a chytal za dres. Rozhodčí Jech však nereagoval... „Neunesl jsem to, což je chyba... Ohnal jsem se ve snaze se mu vysmeknout, bohužel jsem ho trefil... Já zkrátka faulovat neumím, rozhodně v tom nebyl záměr protihráče trefit," přiznal Lafata.

„V sobotu budu na tribuně strašně trpět, protože odtamtud nemohu klukům pomoci. Přesto věřím, že Duklu porazíme, Plzeň klopýtne v Hradci a nakonec svůj první titul oslavím," přál si.

Trest na nejnižší hranici

Trest dostal Lafata na nejnižší možné hranici. „Disciplinární komise došla k závěru, že ze strany Lafaty došlo k disciplinárnímu provinění, konkrétně udeření protihráče v nepřerušené hře. Hráč se na jednání osobně dostavil a celou záležitost vysvětlil. Komise došla k závěru, že mu dá nejnižší možný trest, což jsou tři zápasy nepodmíněně. Vzala v úvahu jeho dosavadní bezúhonnost i fakt, že Frejlach, kterého zasáhl do hrudníku, nebyl zraněn," tlumočil rozhodnutí disciplinárky její mluvčí Petr Kovář.

„Sparta verdikt respektuje. O tom, zda se odvolá, rozhodne vedení klubu," uvedl tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík. V tomto případě ale lze předpokládat, že Sparta trest akceptuje, zejména, když hráč už si jeden zápas odseděl.

Kouč Sparty Vítězslav Lavička je smířený s tím, že mu bude elitní kanonýr v sobotu chybět. „Věřím, že trest nebude moc vysoký, ale s Davidem pro sobotní zápas nepočítám. Byl vyloučen a nelze očekávat, že by zůstalo jen u jednoho utkání," uvedl kouč už na středečním setkání s novináři.

Reklama

Související témata: