Hlavní obsah

Žádné experimenty! Trenér Hradce chce skalp Plzně: Jejich hra se mi líbí, ale nebudu mít výčitky, když je připravíme o titul

Hradec Králové

Stal se nejmladším trenérem historie tuzemského elitní fotbalové scény. Luboš Prokopec usedl v průběhu jara na lavičku Hradce Králové v jednatřiceti letech. Pád Východočechů do druhé ligy neodvrátil. Při loučení s nejvyšší soutěží však může zásadně ovlivnit boj o titul. Jeho celek totiž v sobotu nastoupí proti Plzni, která je dosud první. Ale v případě, že na východě Čech neuspěje a Sparta současně porazí Duklu, titul připadne pražskému klubu. "Chceme se ukázat," ujišťuje trenér Hradce Králové, že jeho tým ligový finiš nevypustí.

Foto: Petr Horník

Trenér Luboš Prokopec na tréninku Hradce Králové před sobotním zápasem s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Bylo hodně složité připravit mužstvo s jistotou sestupu do druhé ligy na sobotní zápas proti Plzni, v němž výrazně promluvíte do boje o titul?

Po Slavii nebyla atmosféra dobrá. Všichni jsme byli moc zklamaní. Ale pomohl nám fakt, že Plzeň prohrála s Libercem a díky vítězství Sparty v Teplicích bude mít naše utkání se Západočechy obrovský náboj. Zřejmě bude vyprodáno. Utkání bude vysílat televize, s motivací kluků nám okolnosti zápasu hodně pomohly.

Cítil jste ze svěřenců pocity zmaru, nebo byli s vidinou ligového loučení proti Plzni pozitivní?

V pondělí atmosféra nebyla dobrá. V úterý jsme měli volno, ve středu byly dva tréninky. Cítím z hráčů odhodlání, chceme promluvit do boje o titul. Víme velmi dobře, že je Plzeň favoritem a má skvělý tým. Ale oni budou hrát s vědomím, že musí. My můžeme jenom překvapit, už nemáme co ztratit.

Takže od vašeho týmu nemohou Západočeši očekávat odevzdaný výkon?

Já věřím, že ne. Pokud bychom v tak významném utkání měli hrát odevzdaně, něco by nebylo v pořádku. Můžeme se ukázat. Je to krásný zápas. Někomu se ani nepoštěstí podobně sledovaný duel sehrát za celou kariéru.

Prozradíte, který tým usilující o titul je vám bližší?

Plzeň. Myslím, že u nás hraje nejlepší fotbal. Poslední čtyři roky rozhodně. Sparta se po příchodu trenéra Lavičky rovněž snaží hrát konstruktivně, kombinačně. Za poslední rok udělala pokrok. Ale Plzeň se mi líbí dlouhodobě.

Budete mít výčitky, pokud Západočechy porazíte a připravíte je o mistrovskou korunovaci?

Hrajeme sami za sebe. Mužstva, která nás porazila a odsoudila k sestupu, nepochybně neměla výčitky, že sestoupíme. Vidíme to stejně, hrajeme sami za sebe.

Hodně se spekuluje o možnostech pozitivní motivace, ať už v případě Hradce či Dukly, která nastoupí na Spartě. Jak vnímáte tento problém vy osobně?

Někdo říká, že to nefunguje, ale já si myslím, že opak je pravdou. My půjdeme do zápasu s cílem vyhrát. Chceme bodovat. Ne proto, abychom pomohli Spartě či uškodili Plzni. Doma jsme na jaře kromě dvou remíz všechno prohráli, takže se chceme rozloučit dobrým výkonem. Rozhodně se neupínáme k tomu, jestli nám někdo poskytne pozitivní motivaci.

Plzeň v posledních zápasech nehrála stejně přesvědčivě jako v úvodu jara. Cítíte velkou šanci na bodový zisk?

Nemyslím si, že mají slabší formu. Poslední nezdary s nimi určitě nezamávají. Jsou psychicky silní, zkušení. Ztráty určitě neřeší.

Máte už jasno, jakou zvolíte sestavu? Přihlédnete k sestavování kádru pro utkání s Plzní s vidinou nadcházející sezóny?

Šesti hráčům končí smlouvy. Probíhají jednání, zda prodlouží kontrakt. Záleží, kdo bude pokračovat. Pokud budou kluci na odchodu, těžko je k zápasu nominuji. Peter Jánošík s Dušanem Uškovičem už nás opustili po čtvrtečním tréninku. Nasadíme hráče, u nichž je předpoklad, že zůstanou a mají odpovídající výkonnost. Ale současně nehodláme nasadit ani kluky z juniorky. Nemůžeme si dovolit experimentovat v tak sledovaném utkání.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: