Hlavní obsah

Plzeňský obránce Řezník o dnu zúčtování: Chci konečně titul

Praha

Tři roky, tři bronzové medaile. Plné zuby poslední pozice na stupních vítězů má plzeňský obránce Radim Řezník před dnešní bitvou v Hradci Králové, v níž mohou Západočeši slavit titul. Jejich čtyřiadvacetiletý zadák byl v lize už třikrát třetí, v létě 2011 si navíc přivezl bronz z ME 21 v Dánsku. „Už chci konečně zlato, druhých míst bylo dost," říká bojovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mladoboleslavský Štohanzl (vlevo) v souboji s plzeňským Řezníkem.

Článek

Přestože jste minulý ligový zápas s Libercem nezvládli, máte v čele dvoubodový náskok a pokud zvítězíte v Hradci Králové, budete bez ohledu na výsledek Sparty, mistrem. Hledíte k sobotě jako k nejdůležitějšímu dni kariéry?

Rozhodně ano. Významnější zápas jsem nehrál. V lize jsem byl třikrát třetí s ostravským Baníkem, ale titul nikdy nedopadl. Letos po titulu moc toužím, stříbrných medailí už doma několik mám.

Když jste před třemi lety s Baníkem v 29. kole ztratili v nastavení výhru nad Mladou Boleslaví, místo titulu jste v posledním kole brali až třetí místo. S Libercem jste v nastavení přišli o bod. Nestraší vás, že se historie může opakovat?

Je pravda, že tehdy nás gól s Boleslaví zlomil. Cítili jsme hrozné zklamání. Už před cestou do Příbrami, kde jsme navíc utkání nezvládli, jsme byli poražení, protože jsme nepochybovali o úspěchu Sparty. Teď je ale situace jiná. Pořád máme vše ve vlastní moci. Máme respekt k soupeři, ale jsme si také vědomi vlastní síly. Jestli Hradec neporazíme, titul si nezasloužíme.

Nepodepíše se na Plzni, že jste nedokázali titul získat v minulém kole před domácími fanoušky a navíc přišli i o bod, s nímž by vaše pozice byla mnohem komfortnější?

Pochopitelně bylo v kabině velké zklamání. Ze všech stran se na nás hrnulo. Měli jsme v pondělí volno, ale nešlo vypnout. Chodily mi textovky, volali kamarádi a známí. Ale v úterý při rozboru videa jsme vše uzavřeli a naše myšlenky míří jen k utkání v Hradci.

Nevyčítal vám trenér Vrba, že jste v závěru duelu s Libercem bezhlavě útočili a přišli o bod, který může nakonec chybět?

Žádné kárání neproběhlo. Všichni jsme chtěli vyhrát a nehleděli na defenzivu. Trenér sám připustil, že mohl konec ukočírovat lépe. Ale na jeho obhajobu: Bylo to nemožné. Každý z nás chtěl strašně moc titul slavit doma a mysleli jsme jen na útok. Pevně věřím tomu, že v Hradci to prostě vyjde.

Bude pro vás výhodou, že Hradec už je jistým sestupujícím a prakticky ligu dohrává z povinnosti?

Nikdo z nás si nemyslí, že Hradec bude odevzdaný a my snadno vyhrajeme. Určitě se budou chtít v posledním ligovém utkání vytáhnout a porazit nás. Čeká nás hodně těžký zápas.

V Hradci Králové už jste v letošní sezóně nastoupili k utkání Poháru České pošty. A zápas jste prohráli. Máte utkání v paměti?

Domácí tehdy nehráli vůbec špatně. Dlouho jsme vedli a o výhru přišli v posledních třinácti minutách. Nicméně pokud odehrajeme poslední utkání ligy jako druhý poločas proti Liberci, věřím, že se na konci budeme radovat ze tří bodů i titulu.

Pomůže vám skutečnost, že stejně těžké utkání jste v závěru sezóny absolvovali i v minulé sezóně, kdy jste v posledním duelu hráli o titul v Liberci, který vás nakonec na trůn nepustil?

Nechci situaci porovnávat, protože tehdy jsme byli v jiné roli. Celou sezónu jsme naháněli soupeře. Teď už mohlo být rozhodnuto, ale pořád máme vše ve svých rukou. Na hřišti necháme všechno. Nechceme zklamat sebe ani skvělé fanoušky.

Právě vaši fanoušci se ve velkém chystají i na východ Čech. Co pro vás znamená skutečnost, že na stadiónu v Hradci budete mít podporu několika tisíc vlastních diváků?

Je to fantastické. Lidi nás skvěle podporovali i v zápase s Libercem, přestože se nevyvíjel dobře. Věřím, že jejich podpora nás dovede k titulu.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: