Hlavní obsah

Limberský měl po titulu slzy v očích: Cítím satisfakci kvůli duelu na Spartě a těším se na její hráče

Hradec Králové

Druhý ligový triumf v plzeňském dresu vehnal obránci Davidu Limberskému slzy do očí. Když se spoluhráči juchal po sobotním jasném triumfu v Hradci Králové, byl v euforii. „S ohledem na jarní zápas proti Spartě, kdy mi na Letné nadávalo dvacet tisíc lidí, cítím obrovskou satisfakci," ulevil si devětadvacetiletý pilíř obrany Západočechů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňské oslavy v plném proudu. David Limberský vlevo u poháru.

Článek
Fotogalerie

Při posledním ligovém utkání v Hradci Králové jste potřebovali vyhrát, abyste nemuseli čekat na výsledek Sparty v utkání proti Dukle. Už v první minutě jste skórovali, v desáté přidali druhý gól. Mohli jste si vysnít lepší začátek?

Věděli jsme, že musíme vyhrát. Taktika byla stanovená s ohledem na skutečnost, že nám remíza nestačí. Chtěli jsme na soupeře vlítnout od první minuty, což jsme naplnili. Dali jsme dva góly, které nám dodaly klid. Když jsme pak přidali rychle po přestávce třetí branku, bylo to v pohodě. Následně jsme měli mnoho šancí, které jsme neproměnili, ale titul už jsme nepustili. Jsme mistři, což je jediné kritérium sobotního zápasu.

Bylo těžké udržet koncentraci, když jste v poločase vedli o dvě branky? Nepropadli jste uspokojení a předčasným oslavám?

Vůbec ne. Každý z nás měl v hlavě zápas s Českými Budějovicemi, kdy jsme doma vedli o dvě branky, ale hosté srovnali a my jsme se těžko dobrali vítězství těsně před koncem. I v šatně jsme si ten zápas připomínali. Nikdo z nás nepodcenil jediný souboj, což bylo vidět i na hřišti.

Jak se pár minut po korunovaci se zlatou medailí na krku cítíte?

Neuvěřitelně. Letošního titulu si vážím více, než toho prvního plzeňského před dvěma lety. Dvakrát jsme ve finiši doma nezvládli zápas, ale venku jsme byli takřka stoprocentní. Nasbírali jsme nejvíce bodů, právem jsme noví mistři.

Když jste nad hlavu zvedal pohár, měl jste v očích slzy. Dojalo vás prvenství vážně tolik?

Je to emotivní. Bylo by divné, kdyby mě nedojalo. Na psychiku byla sezóna hrozně těžká a zejména její konec vážně náročný. Posledních pět šest zápasů bylo nejtěžších v mojí kariéře. Něco už jsem zažil, tudíž vím, o čem mluvím. Pocit je skutečně slastný.

Ke konci sezóny jste se nevyhnuli určitým výpadkům. Jaký byl recept na vítězný finiš?

Ztráceli jsme doma, což byl problém. Chtěli jsme slavit doma s Libercem, ale nezbývalo, než potvrdit sezónu vítězstvím v Hradci. Poslední týden jsme se zcela vyhýbali médiím. Nečetli jsme noviny, neřešili internet. Soustředili jsme se sami na sebe, na fotbal. Měli jsme výborný vstup do obou poločasů, což bylo rozhodující.

V čem bylo letošní tažení za titulem složitější, než když jste slavili prvenství před dvěma lety?

Soupeři k nám přistupovali jinak, než v první sezóně. Tehdy jsme si během prvních jedenácti kol vytvořili velký náskok, který jsme následně jen hlídali. Nyní nás nejlepší týmy hlídaly od prvního kola. Navíc je vždy složitější titul obhájit, než prostě vyhrát jednou.

Už v neděli pro vás začíná reprezentační sraz před kvalifikačním duelem s Italy. Jak nabourá program národního týmu oslavy titulu s Plzní?

Vůbec. Reprezentace je hodně důležitá, v neděli se musím u týmu hlásit. Oslavy budou v rámci možností s fanoušky na náměstí v Plzni trošku do noci. Zařádíme si dostatečně o dovolené. Určitě se půjdu prospat, a pak vyrazím do Prahy. Určitě nepojedu rovnou. Moc se těším na kluky sparťanský.

Ceníte si titulu více i s ohledem na podzimní události, kdy jste v souboji se Spartou nafilmoval penaltu, z níž jste vzájemný souboj vyhráli?

Byla to velká aféra, která mě netěší. Nejsem hrdý, co jsem udělal. Ale stalo se, já za celou událost zaplatil. Snažil jsem se hodit vše za hlavu a koncentrovat na fotbal. Cítím satisfakci hlavně s ohledem na jarní zápas na Spartě, kdy na mě pískalo a nadávalo mi dvacet tisíc sparťanů. Ale jak se říká: Kdo se směje naposled, směje se nejlépe. A já jsem po třicátém kole vážně vysmátý.

Nebudou vám hráči Sparty a její fanoušci předhazovat, že při dvoubodovém rozdílu je právě vzájemný souboj z podzimu ten rozhodující?

Na konci sezóny máme nejvíce bodů na kontě. Nikoliv ze vzájemných zápasů, ale z třiceti zápasů, v nichž jsme prostě posbírali nejvíce bodů. My jsme prostě nejlepší. Jsme mistři!

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: