Hlavní obsah

Tituly chce s Plzní sbírat dál, narážkám na reprezentaci se Vrba usilovně brání: Nikdo se mnou o ničem nemluvil

Hradec Králové

Získal s Plzní druhý mistrovský titul, sám mluví nahlas a zcela nepokrytě o tom, že i v dalších sezónách chce s Viktorií o ligové primáty znovu a znovu bojovat, spekulacím o další kroku v trenérské kariéře se ovšem kouč Západočechů Pavel Vrba usilovně brání. Zvláště, když padne zmínka o reprezentaci. "Nikdo se mnou nikdy o něčem podobném nemluvil. V Plzni mám smlouvu do roku 2015 a chtěl bych ji dodržet, i když i mně se čas od času stane, že přemýšlím o neúspěších a honí se mi hlavou, zda právě nenastal čas k odchodum" meditoval po mistrovské korunovaci plzeňský kouč Pavel Vrba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mistrovské oslavy si plzeňský kouč Pavel Vrba (vpravo) vychutnával.

Článek
Fotogalerie

Před rokem jste v Liberci při korunovaci Severočechů prohlašoval, že chcete titul zpátky. Teď ho máte, dokonce už druhý během posledních tří let, takže jaký bude váš nový cíl?

Zase hrát o titul, což se nám v posledních třech letech daří, byť nás loni Liberec o primát připravil. I letos měl na jaře lepší formu, ale za celou sezónu si titul zasloužíme my.

Po roční odmlce jste ho znovu získali, ale v posledních kolech jste si užil pořádné nervy a asi i o pár let zestrál...

To proto, že nám víc vyhovovaly zápasy na cizích hřištích, v nichž jsme mohli hrát náš fotbal a jednotlivci uplatnit své kvality. Doma jsme to měli mnohem těžší... Proti takové Slavii či Liberci jsme sice dobře začali, jenže šance jsme neproměnili a pak pykali za hrubou chybu, které jsme se dopustili. Důležité ale bylo, že jsme se i po takovýchto zápasech dokázali okamžitě oklepat a zvednout. V Jablonci, Olomouci, Hradci....

Takže cesta za druhým ligovým primátem byla evidentně těžší...

Určitě. Při prvním titulu jsme překvapili, neboť se nám mimořádně povedl vstup do soutěže, vytvořili jsme si až dvanáctibodový náskok a vše bylo mnohem jednodušší. A když jsme pak porazili v rozhodujícím zápase Spartu a utekli jí zase na rozdíl pěti bodů, bylo rozhodnuto. Letos jsme se museli vyrovnávat s mnohem větším tlakem než před dvěma lety. Vzhledem k tomu, co všechno se dělo, si proto letošního titulu vážím mnohem víc.

Mluvíte o mimořádném tlaku a všech věcech, co se kolem Plzně děly. Kdy vám bylo nejhůře? Když v září rozpoutal sparťanský boss Křetínský svou proslulou černou kabelou aféru, kdy se vše točilo kolem Plzně, nebo v samém závěru soutěže, kdy Pražané několikrát stáhli váš bodový náskok?

Sparta není téma pro mě. Já jen vím, že jsme se dokázali v důležitých situacích semknout, oklepat a ukázat obrovskou vnitřní sílu. Reagovat na hřišti... Třeba po prohře na Spartě na nás přišla herní krize, které se neubrání v průběhu sezóny žádné mužstvo, ale my ji zvládli. I to nás drželo pohromadě a prospělo nám to.

Určitě vám na cestě za titulem pomohlo i to, že jste skončili v Evropské lize a navrch vypadli i z domácího poháru, který byl pro vás evidentně na vedlejší koleji.

My jinou možnost neměli. Kdybychom hráli jen domácí ligu, i k poháru bychom přistupovali jinak. Pokud ale nebude termínová listina přizpůsobena mužstvům hrajícím evropské poháry, dopadne to tak vždycky.

Vyhnul jste se vyřazení z Evropské ligy...

Kdybychom v ní postoupili ještě dál, bylo by to se zápasovou zátěží samozřejmě složitější a možná bychom titul neslavili. Po vypadnutí jsme se ale mohli skutečně soustředit jen na domácí ligu.

Tu jste nakonec vyhráli, takže Praha zůstala už třetím rokem po sobě bez titulu. Čím to, že se kluby z hlavního města nedokážou prosadit?

Protože kluby mimo metropoli rostou a dokážou Pražanům konkurovat. A nejde jen o nás, ale třeba i o Liberec. Kdyby lépe zvládl podzim, na jaře by s formou, kterou měl, určitě bojoval o titul, protože byl ze všech nejlepší.

Titul ovšem máte vy, takže vás čeká opět boj o vysněnou Ligu mistrů...

Samozřejmě že naším snem je uspět v kvalifikaci a znovu se do Ligy mistrů probojovat. Máme vyšší koeficient než při předchozím pokusu, takže se vyhneme tak silným týmům, jako byl Trondheim, ale v závěrečném předkole už nasazeni nebudeme a na těžkého protivníka zřejmě narazíme. Kdyby se nám i tak podařilo postoupit do základní skupiny, byl by to malý fotbalový zázrak. Prostě něco úžasného.

Má na podobný zázrak Plzeň pořád ještě patřičný potenciál?

Záleží na tom, kteří hráči odejdou a jak se nám povede doplnit kádr.

Prozradíte, s kým už pomalu přestáváte počítat? Spekuluje se o Kolářovi, Rajtoralovi...

Bude záležet na nabídkách, které přijdou. Pokud budou adekvátní a nebudou se pohybovat jen v řádech statisíců eur, hráčům v odchodu bránit nebudeme.

A nové posily?

Měla by přijít stejná kvalita. Nikoli fotbalisté bez angažmá, ale ti, kteří nám skutečně pomohou..

Bude na čase hledat i náhradu z kapitána a dirigenta mužstva Hovátha...

Před rokem jsme přivedli Hanouska, jenž se po těžkém zranění dává dohromady a který by nám měl pomoci posílit střed hřiště, další hráče máme vyhlédnuté a dva dokonce rozjednané. Po zkušenostech, jež jsme udělali, se navíc daleko víc zaměříme i na typologii hráčů, kteří by měli přijít.

A co třeba náhrada za trenéra Vrbu? Neuvažujete o dalším kroku? O cestě dál? Třeba k reprezentaci, s níž je vaše jméno často spojováno?

„Nikdo se mnou nikdy o něčem podobném nemluvil. A ani nevím, zda bych takový krok udělat chtěl. V Plzni mám smlouvu do roku 2015 a chtěl bych ji dodržet, i když i mně se čas od času stane, že přemýšlím o neúspěších a honí se mi hlavou, zda právě nenastal čas k odchodu. Asi si ale budu muset nechávat subjektivní pocity sám pro sebe.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články