Hlavní obsah

Nová tvář Gambrinus ligy se líbí fanouškům i klubům

Novinky, s nimiž přišla ve skončené sezóně Ligová fotbalová asociace (LFA), vzbudily velký ohlas fanoušků a mají podporu i samotných klubů. Gambrinus liga získala novou tvář, a přiblížila se standardu, běžnému ve fotbalově vyspělých zemích. Dokonce aspiruje na členství v Evropské asociaci profesionálních lig (EPFL), která je vybranou společností, které český fanoušek s obdivem sleduje na různých televizních kanálech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Král ligových kanonýrů David Lafata z týmu AC Sparta Praha.

Článek

Ankety nejen o nejlepší fotbalisty na jednotlivých postech v minulém dvacetiletí Gambrinus ligy, ale také o Hráče a Trenéra měsíce, Zelený život, představující charitativní projekty klubů, stejně jako nové webové stránky Gambrinus ligy, Fotbalové národní ligy nebo Juniorské ligy, přitahují denně tisíce zájemců o novinky v českých profesionálních soutěžích.

Fanoušci chtějí ligu v sobotu

Průzkum, v němž se vyjádřilo k novinkám přes 16 000 fanoušků, ukázal jejich velký zájem a podporu. Novinky podpořilo více než 91 procent dotázaných. O velkém zájmu svědčí i fakt, že do hledání Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy, která probíhala na Sport.cz, se zapojilo na 105 000 respondentů.

Projektům, za nimiž stojí LFA, dávají zelenou i oslovení představitelé prvoligových klubů. „Jakákoliv pozitivní reakce je přínos nejen pro nejvyšší soutěž, ale i pro fotbal v České republice. Současná komunikačně zaměřená společnost využívá všechny možnosti především sociálních sítí. Pokud fotbal jako produkt oslovuje potencionální příznivce, nebo ty, kteří již jimi jsou, určitě musí rozšiřovat svoje programové portfolio. Soutěže, mediální nábory nebo ankety jsou dlouhodobě oblíbeným způsobem k propagaci a popularitě fotbalu. Všechny tyto aktivity, které mají mnohdy i organizační, výchovný, vzdělávací nebo charitativní charakter podporujeme,“ uvedl generální ředitel Slavie Zbyněk Kusý.

Zlepšení image fotbalu

„Projekty, které LFA fanouškům nabízí, náš klub plně podporuje a zajímá se o celé dění. Zapojili jsme se i do akce Zelený život,“ připojil se ředitel FK Teplice František Hrdlička. „Aktivity LFA, které významně registrujeme v průběhu celého probíhajícího ročníku 2013, vítáme a kvitujeme s povděkem. Vnímáme je jako vhodnou formu ke zvýšení informovanosti o Gambrinus lize a zlepšení image této soutěže i fotbalu v Česku. Jednotlivým projektům LFA se snažíme být nápomocni a v rámci našich možností se do nich aktivně zapojujeme,“ vzkázalo vedení FC Vysočina Jihlava.

„Jelikož všichni, co děláme fotbal, bojujeme o každého fanouška, zcela určitě souhlasím, když se dělají projekty tohoto typu a napomůžou tak k propagaci fotbalu,“ zdůraznil generální ředitel FK Hradec Králové Richard Jukl. Jeho příbramský kolega Petr Větrovský dodal: „V Příbrami jsme už před několika lety zahájili spolupráci se školami a formou besed se snažíme vychovávat budoucí fanoušky. Tím spíš takové projekty, s nimiž přišla LFA, vítáme.“

O tom, jako to s budoucností nejvyšší soutěže kluboví funkcionáři myslí, nepochybně napoví svým hlasováním i na sobotní valné hromadě. Fanouškům by měli naslouchat co nejvíc, vždyť všichni tvrdí, že fotbal se hraje pro ně. A jedním ze vstřícných kroků může být i kladná reakce na jeden z jejich podnětů, kdy v jednom z průzkumů LFA se jich téměř 50 procent vyjádřilo, že nejlepším termínem zápasů Gambrinus ligy by bylo sobotní odpoledne. Například v německé bundeslize je tento hlavní hrací termín (s výjimkou televizních zápasů) zákonem už řadu let.

Reklama