Hlavní obsah

VIDEO: Kisel si vychutnal cenu Sport.cz pro Sympaťáka ligy a spěchal na basket do Miami

Praha
Aktualizováno

Fotbal ho pořád baví a s pozitivním přístupem k životu, který si osvojil během angažmá v Austrálii, může ligovou konkurenci prohánět ještě hodně dlouho. Šestatřicetiletý slávista Karol Kisel převzal na galavečeru k vyhlášení Zlatého míče a dalších doprovodných anket v Národním domě na Vinohradech cenu Sport.cz pro Sympaťáka ligy. Kapitán sešívaných udělal radost i manželce Lucii, s níž mají dceru Carmen (6 let) a novorozeného synka Kaie (2 měsíce).

Rozhovor s Karolem Kiselem. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Naše anketa oceňuje kromě fotbalových kvalit hlavně ty charakterové a ducha fair play. Jak se cítíte jako Sympaťák ligy?

Je to pro mě velké ocenění. Tím spíše, že jde o charakter. Už jsem ani nečekal, že bych ve svých letech mohl získat nějakou cenu. Ale celá sezóna mě hodně bavila.

Prvním vítězem ankety byl předloni Martin Vaniak, loni na něj navázal Jan Nezmar. Jak vám je v jejich společnosti?

Výborně. Oba jsou z kategorie lidí, kterých si moc vážím. S Martinem ve Slavii pohodově vycházíme, dobře se znám i s Honzou.

Martin před dvěma lety spěchal rovnou z vyhlášení na dovolenou do Ameriky. Vy jste na tom letos podobně...

Trochu jsem odlet posunul, ale rád. Také se chystáme do Ameriky. Sezóna byla hodně náročná a potřebuji si pořádně odpočinout, abych se do nového ročníku zase mohl vrhnout na sto procent. Letíme do Miami a už se moc těším. Jsem velký fanoušek basketbalistů Miami Heat a letos to vypadá na finále. U toho chci být!

Zdá se, že v hledišti tam nejste nováčkem.

Kdepak, už jsem tam byl dvakrát a doporučil tuhle cestu i Tomáši Sivokovi. V play off se musí čekat na příští soupeře, což nám při shánění lístků nahrává.

Před koncem ligy jste prodloužil smlouvu se Slavií o další rok. Bez svého fotbalu pořád ještě nemůžete být?

Dovedu si to představit i bez něj, ale zatím je to tak. Pořád cítím, že mám mladým klukům ještě co dát – a také opačně oni mně. Letos se nám začalo později, než jsem si představoval, což také hrálo roli. Byl jsem potěšen, když mě prezident klubu Řebíček a můj agent Jirka Müller přesvědčovali, abych ještě nekončil.

Tomáš Řepka vymyslel pro konec kariéry termín polosmrt. Vy už rok působíte ve Slavii také jako ředitel mládeže. Až tak se tedy fotbalového důchodu bát nemusíte, že?

Tomáše moc dobře chápu. On to tak má, já naštěstí ne. Jsem schopný skončit kdykoliv. Beru to jako něco navíc. V šestatřiceti pokračuji ve Slavii – a oni přemlouvají mě, ne já je... Mám velkou radost, přispělo, že se mi daří. A je to další výzva.

S Nezmarem vás pojí vysokoškolské vzdělání. On je ředitelem Liberce a jde mu to náramně. Vy začínáte u mládeže, ale časem asi budete chtít výš.

Máme něco za sebou, vzdělání se také hodí. Nesmíte být arogantní – pak můžete mít jako manažer úspěchy. Také bych rád směřoval k dospělému fotbalu. Honzovi to přeju, není náhoda, že je úspěšný. Takoví lidé by měli ve fotbale působit. Líbí se mi německý model, jako trenéři a manažeři tam působí bývalí úspěšní hráči. I vzdělání hraje roli a správný charakter k tomu – to spojení je pak velký předpoklad úspěchu.

Image českého fotbalu dostává velké rány. Trenér Plzně Vrba na druhou stranu po prohře s Libercem poukázal, že není tak špatný, jak se píše, a každý hraje za sebe. Souhlasíte?

Myslím, že Slavia je nejlepším příkladem. Vyhráli jsme v Plzni a doma porazili Budějovice i Hradec, přitom všichni tři proti nám hráli o všechno. Nejsem slepý, náznaky korupce tady jsou. Ale podle mě to není tak špatné, jak to bývalo. Nejlepší je, když na jakákoliv podezření odpovíte přímo na hřišti. I to máme s Honzou Nezmarem společné. Plzeň už chtěla slavit, a oni ji s Libercem porazili. Je to cesta úspěšného klubu. Kdybyste přistoupili na něco nezdravého, vždycky se vám to vrátí.

A co teď čeká Slavii? V evropských pohárech byla ještě nedávno jako doma. A teď o ně ani nezavadí.

On je to ale logický vývoj. Musela se vyhrabat ze svých problémů, přežít. Nechci vyhlašovat, že teď jedeme na poháry. Ale potenciál máme obrovský. Mix mladých s námi zkušenými funguje. I na to se těším, chce to přenést pozitivní atmosféru z posledních týdnů i do začátku nové sezóny a navázat na ni. Chce to i trochu zkušeností, pořád jsme hodně mladý tým.

Vy jste s devíti góly jeho nejlepším střelcem. Všechna čest, ale nechce to předat štafetu některému z útočníků, kteří to mají v popisu práce víc než vy...?

Budu jen rád, i když střílení gólů mě těší. Pak mohu být dobře hodnocený a fotbal mě pořád baví. Ale je pravda, že k tomu, abychom hráli nahoře, nám chybí asi právě střelec, který by nasázel patnáct, dvacet gólů za sezónu. Na druhou stranu za čtyři zápasy jsme byli schopní dát dvanáct gólů. S ofenzivním fotbalem dnes spíš uspějete.

Ze slavnostního večera si odnášíte také cenu pro nejlepšího cizince ligy. Jako cizinec si ale v Praze už dávno nepřipadáte.

Je to tak, žijeme tady už třináct let a také v Sydney jsem připomínal, že jsem tady doma. Nezapomínám, odkud jsem přišel. Mým rodným městem jsou Košice, ale jezdím tam spíš už jen na návštěvu. A jsem rád, že jsem se prosadil právě tady. Praha je pro mě top město, stejně jako Sydney.

Austrálii si nemůžete vynachválit. Nechcete se tam ještě někdy vrátit jako fotbalový funkcionář?

O tom zatím nepřemýšlím. Ale to, co jsem tam zažil, mi také pomohlo k získání vaší ceny. Především jde o pozitivní přístup k životu. Pokud jsem tady měl pochybnosti, tam jsem se ujistil, že to je správná cesta a přístup k životu. Ve všem hledat pozitivní energii. Nevíte, co bude za pár let. Teď jsem tady, a moc šťastný.

Reklama

Související témata: