Hlavní obsah

Mým snem je jednou vyhrát ligu, říká staronový kouč Olomouce Kotůlek

Petr MarekSport.czPrávo

Představenstvo fotbalové Sigmy Olomouc v úterý večer rozhodlo, že trenér Martin Kotůlek povede mužstvo i nadále. Kouče důvěra potěšila. V rozhovoru pro Sport.cz uvedl, že jeho velkým snem by bylo jednou vyhrát ligu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Olomouce Martin Kotůlek.

Článek

Co pro vás rozhodnutí představenstva znamená?

Jsem v Sigmě už pět let. Zažil jsem několik známých koučů a jako hráč i Karla Brücknera, a od nich všech jsem se mnohému naučil. Myslím proto, že vedení ligového týmu z pozice hlavního kouče zvládnu a jsem samozřejmě rád, že jsem šanci dostal.

Už máte jasno o realizačním týmu?

Ne. Vše začínáme řešit. Naší snahou je ale docílit toho, aby v tomto směru byla docílena návaznost na naše další týmy od béčka, přes juniorku až po mládežníky, tak jako v nedávné minulosti.

Kde dnes, s odstupem času, vidíte příčiny toho, že Sigma nedosáhla na umístění, které by ji umožnilo start v pohárové Evropě?

Těch okolností bylo více. Budu však stručný. V dubnu, kdy se vše z našeho pohledu otočilo, jsme začali dostávat blbé góly. Nebylo to z vypracovaných šancí. Některé byly vyloženě náhodné, jiné smolné, další po taktických chybách. Hodně nás srazily porážky s Brnem a tři se Spartou. Bylo to však i o tom, že jsme góly nedávali. Střelecky se zapojilo málo hráčů a jeden z těch, kteří se prosazovali, Ordoš, začal mít zdravotní potíže.

Co chcete ve hře nyní již vašich svěřenců změnit?

Chci zvýšit agresivitu, zkvalitnit hru dopředu a soubojové věci. Zkrátka, budu klást důraz na to, aby se na hřišti něco dělo, aby se diváci měli na co dívat a zase byli v Olomouci spokojeni.

Jak jste spokojen se stávajícím kádrem?

V přípravě budeme mít strašně moc hráčů, neboť spousta se nám jich vrací z hostování. S tím se budeme muset nějak vypořádat. Jasné ale je, že problémy máme na krajích obrany, kde je nadstandardním hráčem jen Vepřek a také v útoku. Máme sice Ordoše a Doležela, otázkou ale je, jak zapadnou do koncepce rychlého fotbalu, který chci praktikovat a také, jak na tom budou zdravotně. Velmi rád bych však přivítal i kvalitního, zkušeného záložníka. To je ovšem otázkou peněz. Od těch se toho bude hodně odvíjet.

Hodně se hovoří o případném odchodu Tomáše Hořavy, vašeho klíčového středopolaře. Budete trvat na tom, aby zůstal?

Podle mého názoru měl odejít už před čtyřmi lety a to do ciziny. Měl by tak zajištěný další růst, který potřebuje a i Sigma by z toho profitovala. Já osobně mu bránit v odchodu určitě nebudu. Pro Sigmu udělal hodně a zaslouží si to. Navíc na jeho místo máme několik talentů. Pochopitelně je otázka, zda se prosadí.

Klubové vedení vám zatím ještě nestanovilo konkrétní cíle. Jaké si dáváte vy sám?

Budu spokojený, když se do týmu podaří zapracovat některé z hráčů ročníku 1993, který suverénně vyhrál dorosteneckou ligu a aby mužstvo šlapalo tak, aby hrálo v klidném středu tabulky. Pokud by vybojovalo třeba pohárovou Evropu, byl by to bonus navíc.

Není to, co říkáte, ústup od někdejších smělých ambicí?

Myslím, že ne. Pokud by odešel Hořava a třeba ještě někdo jiný a náhrada by byla jen z vlastní líhně, nemohu mít velikášské plány. Na to, abychom se znovu dostali na někdejší pozice by byl potřeba delší čas a já doufám, že za takových okolností bych ho dostal. Když naopak posílíme, bude nepochybně situace jiná.

Jaký je váš fotbalový sen?

Jako hráč jsem dosáhl všeho, co jsem chtěl. Pravidelně jsem hrál ligu, zahrál jsem si na mistrovství světa, byť jen dvacetiletých, reprezentoval jsem, mám medaili z evropského šampionátu. Jen jsem nevyhrál ligu. Snad se mi to podaří jako trenérovi. To je ten velký sen.

Reklama