Hlavní obsah

Budějovický útočník Lafata se upsal řeckému Xanthi

PRAHA

Z Českých Budějovic míří do řeckého týmu Škoda Xanthi další fotbalista. Po záložníkovi Martinu Vozábalovi se s čtvrtým týmem řecké ligy Škoda Xanthi dohodl na spolupráci i David Lafata. Třiadvacetiletý útočník s novým zaměstnavatelem dnes podepsal pětiletou smlouvu, která začne platit od července. Informaci potvrdil hráčův manažer Ondřej Chovanec.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Český fotbalový reprezentant do 21 let David Lafata (vpravo) v souboji s Michaelem Jansenem z Nizozemska v kvalifikačním utkání o postup na ME, které se hrálo 9. září v Liberci

Článek

Bývalý reprezentant do jednadvaceti let se od ledna na příkaz vedení Dynama nesměl připravovat s prvním týmem, protože odmítl prodloužit v červnu končící smlouvu. Dnes byl Lafata přeřazen do třetiligové rezervy.

"Teď jde o to, kdy David v Xanthi začne hrát. Pokud by jej Budějovice pustily, mohl by do Řecka jít hned. Jsme připravení i na to, že Dynamo Davida odstaví a on bude prostě ten necelý půlrok stát. Ale David je připravený hrát za Budějovice i na jaře a pomoci jim v boji o záchranu," řekl Chovanec.

V Českých Budějovicích zatím o Lafatově domluvě s Xanthi nic nevědí. "K nám zatím žádné oficiální stanovisko řeckého klubu nedorazilo, takže těžko mohu něco komentovat," uvedl pro ČTK výkonný ředitel Dynama Zdeněk Kořínek.

Zdůraznil však, že Lafatově odchodu do Řecka ještě v zimním přestupním termínu klub za jistých okolností bránit nebude. "Pokud nám Xanthi předloží solidní nabídku, tak nebudeme proti. V tuhle chvíli si dokonce myslím, že by Lafatův odchod za takových podmínek asi byl v současné složité situaci nejvýhodnějším řešením pro všechny strany," dodal Kořínek.

O Lafatu nedávno projevily zájem i české kluby a nejprve se zdálo, že by talentovaný útočník mohl skončit v Teplicích. Události v posledních dnech však nabraly jiný směr a Lafata se rozhodl pro zahraniční angažmá v řeckém Xanthi, kde od konce prosince působí i bývalý žižkovský brankář Petr Pižanowski.

Lafata v první lize odehrál 100 zápasů a nastřílel v nich 27 branek. Na podzim se v nejvyšší soutěži trefil pětkrát.

Reklama

Související témata: