Hlavní obsah

Jidáš a zrádce? Štajnera nechávají nadávky v klidu: Fanoušci netuší, proč opouštím Liberec

Mladá Boleslav

Spojenectví Jiří Štajner a Liberec mělo být navždy. Sedmatřicetiletá hvězda pyšnící se startem na mistrovství světa i Evropy neodmyslitelně patřila ke klubu zpod Ještědu. Ale včera se upsala Mladé Boleslavi. „Kdyby mi nabídli v Liberci smlouvu, neodešel bych. Jenže se rozhoupali, až když zjistili, že bych mohl odejít. A já už dal slib mladoboleslavským, který jsem hodlal dodržet," vysvětlil Jiří Štajner.

Foto: ww.fkmb.cz

Jiří Štajner (vpravo) a Antonín Rosa po přestupu do Mladé Boleslavi.

Článek

Přestože jste s Libercem v minulé sezóně vybojoval po senzačním jaru třetí místo a všichni vás viděli v jeho dresu i pro příští sezónu, rozhodl jste se přestoupit do Mladé Boleslavi. Liberec neprojevil zájem o pokračování spolupráce?

Končila mi smlouva. V průběhu jara jsem žádné náznaky o prodloužení kontraktu neměl. Vím, že se to v klubu řeší trošku odlišněji než třeba jinde. Ale už začala dovolená a pořád se nic nedělo, proto jsem se rozhodl pro Mladou Boleslav.

Neměl jste ani ústní příslib, že vám Severočeši novou smlouvu nabídnou?

Bavil jsem se s Honzou Nezmarem o mém pokračování v klubu, ale už dost dlouho víme, že Liberec bude hrát evropské poháry. Za čtrnáct dnů začínají moji už bývalí spoluhráči přípravu a pořád se nic nedělo. Tak jsem se rozhodl.

Rozhodl tedy liknavý přístup Severočechů?

Ano. Kdybych čekal ještě dál, třeba bych se dočkal. Ale nic se nedělo. Boleslav byla rychlá a já se rozhodl.

Jak moc reálný byl váš přesun do Sparty, která údajně měla rovněž zájem o vaše služby?

Nějaké oťukávání proběhlo, ale pro pražský klub nebylo jednání se mnou momentálně prioritou. Zato Mladá Boleslav jednala rychle, což pro mě bylo směrodatné.

Jaké jsou vaše bezprostřední dojmy z vašeho nového působiště?

Velmi dobré. Už během středy mě zaujalo, jak Mladá Boleslav reagovala. Všechno šlo velmi rychle. Měl jsem dobrý pocit. Mluvil jsem i s trenérem Minářem. Vesměs všechny hráče znám. Vím, že kádr je v Mladé Boleslavi kvalitní s výbornými fotbalisty. Chtěli bychom vyhrávat a hrát na špičce. Mužstvo na to v Mladé Boleslavi je. I proto jsem jejich nabídku přijal.

Spekuluje se o možném návratu Marka Matějovského ze Sparty do Mladé Boleslavi. Pozdávala by se vám spolupráce s dosavadním kapitánem Pražanů?

Marek nehraje na postu jako já, určitě bychom si nepřekáželi. Myslím, že by to bylo super, kdyby se vrátil do Boleslavi. Ať už přijde, nebo ne, Boleslav má dobré mužstvo.

Paradoxně jste ještě v dresu Liberce přispěl k nezdaru sezóny Mladé Boleslavi, která v nejvyšší soutěži na příčku zaručující pohárovou Evropu nedosáhla a účinkování v Evropské lize vás tudíž mine.

Je škoda, že Mladá Boleslav neuspěla ve finále domácího poháru, kde prohrála s Jabloncem na penalty. Ale právě i to představuje výzvu: dovést Mladou Boleslav do evropských pohárů.

V Liberci jste byl pro příznivce ikonou. Zaznamenal jste už ohlasy na váš odchod mezi tamními fanoušky, kteří vám nadávají na klubových stránkách, že jste jidáš, zrádce a odešel jste jen za penězi?

Četl jsem to. Ale kdybych to řešil, musel bych se oběsit. To jsou internetové diskuze, kde figurují lidé pod přezdívkami. Do očí vám nikdo nic neřekne. Navíc oni netuší, co za mým odchodem je. Jestli mě přestup kvůli něčemu mrzí, pak právě kvůli lidem. V Liberci jsem byl u fanoušků oblíbený. Neměl jsem v plánu, že odejdu. Ale nedá se nic dělat.

Jaká byla reakce sportovní ředitele libereckého klubu Jana Nezmara, který je současně vaším velkým kamarádem?

Jak to mám říct... Byl naštvaný. Ale nedá se nic dělat. Věřím, že to naše kamarádské vztahy nepoznamená. Tohle je čistě profesní záležitost.

Nesnažil se vás Nezmar přemluvit, abyste vyčkal a z Liberce neodcházel?

Když jsem jel včera podepsat kontrakt do Mladé Boleslavi, volil mi Honza, že smlouvu v Liberci dostanu. Ale už jsem dal slib, tak jsem necouvnul. Kdyby přišel Liberec s konkrétní nabídkou dříve, určitě bych neodcházel. Neměl jsem důvod opouštět prostředí, které dobře znám a v němž jsem byl oblíbený.

Reklama

Související témata: