Hlavní obsah

Pláž v Egyptě vyměnil za tréninkový dril. Nečekal jsem tak ostrý rozjezd, zděsil se Rajtoral

Radek MalinaSport.czPrávo

Jako jediný z největších opor mistrovského kádru fotbalové Plzně se v pondělí proháněl po trávníku areálu v Luční ulici univerzál František Rajtoral. Poslední reprezentační akci minulé sezóny vynechal, a tak už má čtrnáct dnů dlouhou dovolenou za sebou. "Užil jsem si ji, byť nebyla dlouhá," ujišťoval borec, který možná absolvuje poslední přípravu v západočeském kádru.

Foto: Petr Eret, ČTK

František Rajtoral (vpředu) a Petr Trapp na zahájení plzeňské letní přípravy.

Článek

„Nečekal jsem, že hned první trénink bude tak ostrý a pěkně v tempu," ulevil si, když rozdýchával devadesát minut dlouhou jednotku. „A to nemluvím o skutečnosti, že trenér nachystal hned na úvod dvě fáze. Předpokládal jsem jednu," koulel očima Rajtoral.

Zkušený borec před rokem v polovině června plnil reprezentační povinnosti na mistrovství Evropy. Následně měl jen týdenní volno. A během sezóny nastoupil k osmadvaceti duelům Gambrinus ligy, čtrnácti zápasům Evropské ligy a pěti utkáním v reprezentačním dresu. „Ale čtrnáct dnů od posledního klání minulé sezóny mi na odreagování stačilo. Už jsem plně koncentrovaný na nový ročník," ujišťoval Rajtoral.

Pernou jarní část sezóny zakončenou ziskem mistrovského titulu vstřebával u moře v Egyptě. „Po boku přítelkyně jsem prakticky jen odpočíval. Fotbal jsem totálně vypustil. Jen jsem plaval, občas jsem si šel zahrát beachvolejbal," přibližoval náplň volných dnů Rajtoral. „Vůbec jsem nesledoval zprávy. Tedy pominu-li internetové přehledy o záplavách. Povodně mě pochopitelně chladným nenechaly," říkal sedmadvacetiletý fotbalista.

Slunečné počasí posledních dnů už vysušilo velkou vodou poničené tréninkové plochy plzeňského tréninkového areálu, nicméně k dokonalosti mají trávníky pořád daleko. „Na hřišti je hodně písku, balón dost skáče. Ale když si člověk uvědomí, že jsme tu měli skoro metr vody, odvedli lidé pečující o hřiště obrovský kus práce. A v nynějším počasí se snad tráva rychle zmátoří," přemítal Rajtoral s ohledem na teplotu šplhající ke třiceti stupňům.

„Počasí je ideální pro pobyt na pláži, k výletu na plovárnu nebo posezení někde u bazénku, ale nedá se nic dělat. Když už sedmnáctého července začínáme, není čas na nějaké pozvolné rozjezdy. Nakonec je lepší skočit do toho po hlavě," posteskl si s úsměvem Rajtoral, když se ve spalujícím žáru přesouval k obědu před odpolední fází.

Možná jedné z posledních. Během jara totiž Rajtorala pravidelně sledovali manažeři zahraničních klubů, a tak není vyloučeno, že brzy změní dres. "Nic konkrétního nevím. Mám platný kontrakt v Plzni a víc neřeším," ujišťoval západočeský ofenzivní krajní bek či záložník, že nemíní vzít do zaječích, zvláště před bojem o Ligu mistrů.

Reklama

Související témata: