Hlavní obsah

Darida zůstane! Nikdo za něj nezaplatí tolik, kolik dostaneme za Ligu mistrů, tvrdí Vrba

Radek MalinaSport.czPrávo

Odpočíval a fotbal prakticky ignoroval. Kdo není v seznamu vyvolených, neměl šanci trenéra úřadujících českých fotbalových šampiónů zastihnout. Pavel Vrba po náročné sezóně potřeboval doplnit energii, a tak během dva týdny trvající dovolené zcela vypnul. "Přibral jsem, takže jsem si odpočinul hodně," smál se po prvním tréninku Západočechů, kteří budou v nadcházející sezóně usilovat o druhý postup do Ligy mistrů.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Viktorie Plzeň zahájili letní přípravu. Na snímku je trenér Pavel Vrba.

Článek

Včetně oslav mistrovského titulu měl váš tým dovolenou čtrnáct dnů. Stačili si hráči dostatečně odpočinout a zregenerovat? Necítíte sám na sobě, že by se hodilo delší volno?

Doufám, že si hráči odpočinuli. Máme to prostě trošku jinak než v západní Evropě, kde hráči dostávají dlouhou dovolenou v létě. U nás mají delší volno v zimě. To je česká realita. Až budeme hrát hlavní soutěž v září, dostanou kluci delší volno. Ale pokud už sedmnáctého července nastoupíme ke kvalifikaci Ligy mistrů, jiná možnost není. Třeba na mně je vidět, že jsem si odpočinul hodně, podle přibraných kilogramů (usmívá se).

A trávil jste volno vyloženě pasivně?

Prakticky ano. Můj zdravotní stav a pravé koleno mnoho pohybu nedovoluje. Maximálně plavání a tomu jsem popravdě moc nedal. Něco jsem odplaval, ale nebylo toho tolik.

Vyrazil jste do zahraničí, aby vás nikdo nerušil a měl jste alespoň pár dnů od fotbalu klid?

Volno jsem trávil v českých podmínkách, jen na čtyři dny jsem vyrazil do Tater, abych změnil prostředí. V jarní části soutěže jsem měl pouze pět dnů volných, takže jsem si konečně fakt odpočinul. Prakticky jsem ignoroval i mobilní telefon. Bral jsem jen čísla, která znám.

Na prvním tréninku jste měl k dispozici osmnáct hráčů. Chyběli reprezentanti, dorazili navrátilci z hostování. Prozradíte, kdo by měl přijít na přestup?

Ve spoustě jmen novináři střílí. Mluvilo se o Hořavovi, Petrželovi či Rabušicovi. Netvrdím, že nikdo z nich nebyl osloven. Ale když řekneme nějaké jméno, tak se začnou ihned zajímat i ostatní kluby a cena pro jednání je mnohem složitější. Neprozradím vyhlédnuté hráče spíše z hlediska obchodního, s ohledem na české podmínky.

Hledáte vyloženě hráče pro posílení útoku?

Chceme se zlepšit v ofenzívě. V předminulém roce jsme byli více atraktivní. Byli jsme trošku kritizováni, že jsme při posledním tažení za titulem nedávali tolik gólů jako v minulých sezónách, což platilo zejména pro jarní část soutěže, kdy jsme měli doma velký tlak, a nedokázali jsme se prosadit podle představ. V defenzívě jsme se zlepšili, tam řešení nehledáme. Jde tudíž spíše o ofenzivní hráče.

Dlouho se hovoří o odchodu záložníka Daridy, který je pro Plzeň klíčovým mužem. Připravujete tým na jeho ztrátu?

Musím počítat se vším. Ale věřím, že minimálně na kvalifikaci Ligu mistrů tady zůstane, protože nikdo nám nezaplatí tolik, jako dostaneme za účast v hlavní soutěži. Proto je pro nás přednější postoupit do Champions League, a pak se můžeme bavit o jeho odchodu. Předpokládám, že v zimě. Momentálně však jeho přestup označuji za nemožný.

Jak velkou komplikaci v úvodu přípravy představoval fakt, že se na novou sezónu chystáte v tréninkovém areálu v Luční ulici, který byl při nedávných povodních kompletně pod vodou?

Větší komplikací než povodně je fakt, že se přebudovávají prostory hlavní tribuny stadiónu ve Štruncových sadech, kde jsme měli dokonalé zázemí. Byla tam posilovna a vše, co jsme potřebovali. Některé věci jsme museli změnit, ale jde spíše o pohodlí hráčů. Nejde o zásah do přípravy.

Reklama

Související témata: