Hlavní obsah

Spartu jsem nikdy v lásce neměl, přiznala nová posila Plzně Hořava

Plzeň

Dva velké přestupy během pěti dnů. Fotbalový záložník Tomáš Hořava se v sobotu oženil, ve středu se pak na čtyři roky upsal Viktorii Plzeň, kam přestoupil z olomoucké Sigmy. „Udělal jsem dva velké kroky, ale oba byly příjemné a jednoduché," vykládal 25letý středopolař, když se ve středu chystal na premiéru v dresu Západočechů.

Foto: Petr Eret, ČTK

Nová posila Viktorie Plzeň Tomáš Hořava po podpisu smlouvy.

Článek

Hořava byl v Olomouci deset let. Velkou fotbalovou změnu jako správný manžel konzultoval i s partnerkou, byť paradoxně ještě za svobodna, protože ve středu už šlo jen o formality. „Manželka mě podporuje, tudíž byla ráda, že se mi splnil sen. Všechno jsme probrali, já si spočítal plusy a minusy a žena mi přestup odsouhlasila," říká s úsměvem Hořava.

Plánuje, že na západě Čech rychle sežene bydlení, aby odloučení bylo co nejkratší. Zatím totiž, pár dnů po svatbě, přebývá sám na hotelu nedaleko stadiónu. „Žena je zvyklá v Olomouci, kde měla zázemí a kamarádky. Přesun pro ni bude stejně velkou změnou jako pro mě. Ale snad si rychle zvykneme oba," přeje si Hořava.

Změna byla nutná

Za změnu působiště je rád. „Snažil jsem se v Olomouci odvádět co nejlepší výkony, netrucoval jsem kvůli odchodu. Ale myslím, že nadešla hraniční doba pro změnu. Nevím, jestli bych našel motivaci do další sezóny na Hané," přiznává Hořava. „Olomouc není tak velký klub, abych v něm prožil celou kariéru. Změna pro mě byla nutná. A Plzeň brala dva tituly za poslední tři roky, pravidelně hrála evropské poháry."

Pavel Vrba, trenér Plzně
„Zájem o Tomáše Hořavu jsme měli už delší dobu, v první fázi jsme se s klubem nedomluvili. Pro nynější přestupové období šlo o jednu ze dvou vysněných posil. Jeho příchodem se naše kvalita výrazně zvýší. Naše hra by mu měla vyhovovat. Není vyloučeno, že sáhneme ke změně v našem herním rozestavení, abychom pro soupeře byli méně čitelní. Jde o univerzálního hráče, jemuž nedělá problém měnit posty, čehož se dá využít při nutnosti reagovat na vývoj zápasu. Jeho univerzálnost je velkou výhodou. Je schopen plnit defenzivní úkoly, současně se však zvládá dostat až do postavení hrotového hráče a kvalitně vystřelit."

Zájem ze strany Viktorie trval několik měsíců. A tak Hořava s napětím sledoval ligový finiš minulého ročníku. Ač netušil, zda na západ Čech zamíří, přál titul právě úřadujícímu šampiónovi, do jehož kabiny nyní patří. „Vyrůstal jsem na Moravě, Spartu jsme moc rádi neměli. I kdybych do Plzně nepřestupoval, titul bych přál Viktorce," směje se Hořava.

Ve Viktorii bude konkurence větší

Zatímco na Hané měl místo v základní sestavě pod palcem, na západě Čech bude muset o pozici tvrdě bojovat. Ve středu zálohy může nastupovat ještě kapitán Horváth či Darida, Kolář nebo Hanousek. „Konkurence mi jedině prospěje. Půjde o můj hnací motor, abych se zlepšoval a posouval v kariéře dál. Plzeň mě chtěla, takže předpokládám, že šanci dostanu. A bude záležet jen na mně, jak s ní naložím," přemítá Hořava. „Musel jsem do lepšího klubu, abych nestagnoval. Plzeň má v kádru mnoho reprezentantů, což je velmi inspirující."

Hořava doufá, že přesun na západ Čech nebude jediným splněným snem letošního léta. „Před dvěma lety jsem sledoval snažení Západočechů v Lize mistrů u obrazovky. Musím říct, že i u televize šlo o pěkné zážitky. Teď bych si moc přál, abych s Plzní postoupil mezi evropskou elitu a zahrál si základní skupinu. Myslím, že jde o plán, který se dá uskutečnit," přemítá Hořava, jenž bude oblékat dres s číslem sedm. „Je to moje oblíbené číslo. Už od dětství. V Olomouci ale tohle triko nosil Ordoš, tak jsem si vzal sedmnáctku. Teď se tedy vracím k začátkům," směje se Hořava.

Reklama

Související témata: