Hlavní obsah

První velký odchod z Letné. Jarošík ve Spartě skončil, je volným hráčem

Aktualizováno

Mazáci v ohrožení. To je důsledek skutečnosti, že fotbalisté Sparty ani do třetice nezískali mistrovský titul a skončili v Gambrinus lize znovu jen na druhém místě. První oporou na odchodu je stoper Jiří Jarošík. Ve čtvrtek nezahájil s týmem letní přípravu, koncem června mu ve Spartě skončí smlouva a jako volný hráč si může hledat nové angažmá. Třeba v Austrálii, kde je o něj zájem.

Sparta tréninkVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kapitán Marek Matějovský i obránci Tomáš Zápotočný a Vlastimil Vidlička do přípravy nastoupili, přestože také o nich se spekuluje, že by mohli ze Sparty odejít.

Jako první však tříleté čekání na titul zaplatil zkušený stoper.

„Jirka má ve Spartě smlouvu do konce června s následnou opcí. Po vzájemné dohodě s hráčem jsme rozhodli, že opce nebude uplatněna. Jarošík se tak stává volným hráčem a může si hledat nové angažmá. Proto ani nezahájil přípravu s A mužstvem," oznámil během prvního tréninku na Letné tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Matějovský sice z prvního tréninku také brzy odpadl, ale o odchod se zatím nejedná. Z dovolené si přivezl střevní potíže a v úmorném vedru se mu udělalo nevolno.

Reprezentanti začnou později

Sparťané nezačali přípravu kompletní. Kamerunec Kweuke naskočí s denním zpožděním, reprezentanti Vaclík, Krejčí, Kadlec a Lafata a navrátilec z Brna Brabec se připojí až příští týden.

Jarošíkův odchod je tedy největší novinkou. Zkušený stoper měl přitom dobrý minulý podzim, v listopadu se však zranil, neměl pořádnou zimní přípravu, a když se v průběhu jara na trávník vrátil, řadou chyb se podepsal pod zápasy, v nichž Sparta ztratila titul. V kariéře by mohl pokračovat v zahraničí. Třeba v Austrálii, kde o něj stojí kluby ze Sydney a Melbourne, nevylučuje však ani návrat do ruské ligy, kde před lety působil v klubech CSKA a Křídla sovětů.

Nikdo nový zatím Spartu neposílil. Klub stojí o návrat záložníka Kamila Vacka z Chieva, jedná s obráncem Lukášem Pauschekem ze Slovanu Bratislava, zajímá se také o olomouckého ofenzivního univerzála Jana Navrátila. Z hostování se vrátili obránce Pablo Gil, záložník Jakub Podaný a útočník Jiří Skalák.

Vackovo hostování je na spadnutí

„Jednání s Pauschekem pokročilo. Pak bychom dali zelenou k odchodu Vidličkovi, protože chceme kádr omlazovat. A již příští týden by se měl k mužstvu připojit Vacek, jsme dohodnuti na ročním hostování s opcí," avizoval personální ředitel Jakub Otava. Vacek už byl ve středu na Letné jednat s vedením i koučem Lavičkou.

Ředitel potvrdil, že v Turecku je zájem o Kweukeho, teď se čeká, až se kamerunský útočník vrátí z reprezentační akce. Sparta naopak nechce přijít o mladého Kadlece, jemuž se rýsuje angažmá v Německu. „Václav je pro nás natolik důležitý, že jeho odchod si ani neumíme moc představit. Děláme vše pro to, abychom ho udrželi," ujistil Otava.

Reklama

Související témata: