Hlavní obsah

Dva roky se Vacek školil v Itálii, aby po návratu mohl šéfovat Spartě

Praha

Dobří holubi se vracejí. Kamil Vacek to chce ve fotbalové Spartě potvrdit po dvou letech, která strávil v italské Serii A. První rok byl se svým vytížením v Chievu spokojený, druhý už méně. Proto se na Letnou vrací na roční hostování s opcí. „Abych se zase posunul dál, potřebuji hrát pravidelně. Proto jsem zvolil Spartu. Věřím, že i díky italské škole fotbalu dokážu zopakovat výkony, které jsem tady podával,“ doufá hráč, který má v záloze dostat klíčovou roli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Praha záložník Kamil Vacek.

Článek
Fotogalerie

Jak jste se za dva roky v Itálii změnil?

To se ukáže až s odstupem času. Itálie pro mě byla velkou školou. Věřím, že mi pomůže. Hlavně doufám, že jsem pořád stejný a že dokážu zopakovat výkony, které jsem ve Spartě podával.

Italská škola... Jaká byla?

Neodcházelo se mi ze Sparty lehce, ale chtěl jsem se posunout dál a výzvu v Chievu přijal. V Itálii jsem hrál spoustu zápasů proti skvělým mužstvům, takže angažmá tam nehodnotím negativně. Nejsilnějšími zážitky pro mě byly zápasy s Juventusem proti Pirlovi, nebo s AS Řím proti Tottimu. Fanoušci jsou tam úžasní, vážně na mě zapůsobili.

Proč se vlastně vracíte?

V první sezóně jsem hrál a byl spokojený. Ve druhém roce mě přibrzdilo zranění, přišel nový trenér, začali jsme hrát hodně defenzivně – a to už jsem se na hřiště nedostával. Potřebuji hrát pravidelně. Vrátit se do Sparty bylo asi teď nejlepší řešení. Trenéra Lavičku znám z juniorských výběrů a chvíli jsem ho zažil i na Letné. Pořád si vybavuji vzpomínky na rok 2010, kdy jsme udělali titul. A musíme udělat všechno, aby za rok byl na Spartě zase.

Sparta netají, že byste se měl stát jejím klíčovým hráčem.

Přivítali mě tady opravdu jako doma. Až podle mých výkonů se bude hodnotit, jestli jsem klíčový, nebo nejsem. Jak říkám, hlavně chci navázat na výkony z mého prvního angažmá ve Spartě.

Spekuluje se, jaká je pozice dosavadního kapitána Marka Matějovského. V tuto chvíli je to pro vás jeden z největších konkurentů.

Je věcí trenéra, jak tým poskládá. Já přišel jednoznačně bojovat o místo v sestavě a pro to udělám maximum. S Markem jsem toho odehrál hodně, rozumíme si na hřišti i mimo něj.

Na koho ze staronových spoluhráčů jste se nejvíc těšil?

Během dvou let se mužstvo hodně obměnilo. Mí největší kamarádi Kušnír, Bony, Kladrubský nebo Kucka už tady nejsou. Ale dobře si rozumím právě s Matějovským, Kadlecem, Krejčím, Zápotočným či Kadeřábkem. Hned na začátku cítím, že atmosféra v týmu je skvělá.

Před odchodem do Itálie jste klepal na brány reprezentace, máte šest mezistátních startů. Sníte také o návratu do národního týmu?

Měl jsem do reprezentace hodně blízko, ale bylo mi jasné, že musím hrát pravidelně. Vrátil bych se rád, ale teď o tom zatím nepřemýšlím. Nejdřív se musím prosadit ve Spartě. Uvidí se, co bude dál.

Reklama

Související témata: