Hlavní obsah

Policie shromáždila důkazy o tom, že Liberec uplácel

PRAHA

Policie má dostatek důkazů o uplácení v souvislosti s fotbalovým utkáním Liberec - Zlín (3:0) v prvoligovém ročníku 2003/2004. Podle informací deníku Právo měl manažer Slovanu František Mysliveček nabídnout úplatek či uplatit hlavního rozhodčího Václava Zejdu a delegáta utkání Christose Čanaklise. Tato kauza se objevila už loni v závěru podzimu.

Foto: PRÁVO

Úplatek měl od Liberce převzít rozhodčí Václav Zejda.

Článek

"Důkazů proti třem obviněným mužům je dostatek, dokonce mnohem více než v ostatních případech fotbalové korupce. Konstatoval jsem proto, že stíhání je zákonné a důvodné," potvrdil Právu liberecký státní zástupce Martin Tvrdík, který se případem zabývá. Důkazní materiál se podle něj opírá především o odposlechy telefonních hovorů.

"Jsou tam ale i další důkazy," uvedl bez dalších podrobností Tvrdík. Zároveň dodal, že současná lhůta na vyšetření celé kauzy, která vyprší v první polovině února, bude s největší pravděpodobností prodloužena. "Očekávám, že vyšetřování bude ukončeno zhruba v horizontu dvou měsíců. Poté rozhodnu, zda bude podána obžaloba či nikoliv," podotkl Tvrdík.

Zejda, Čanaklis i Mysliveček trvají na své nevině. Úplatky se měly pohybovat v desítkách tisíc. Případ tak nejprve skončí před disciplinární komisí ČMFS. "Část materiálů v kauze Liberce už jsem převzal. Se státním zástupcem jsme domluveni, že další převezmu v průběhu tohoto týdne. Na čtvrtečním zasedání disciplinární komise se však tímto případem bezprostředně zabývat nebudeme," řekl Právu šéf disciplinárky Alexander Károlyi.

Liberec vinu odmítá

Vedení Slovanu odmítá Myslivečkovu vinu i skutečnost, že by klub uplácel. Zatímco Zejda už nemůže být disciplinárkou potrestán, Myslivečkovi a Čanaklisovi hrozí tresty až do výše zákazu činnosti v jakékoliv funkci v ČMFS na dva roky a pokuta do 100 tisíc korun. Pokud by byli odsouzeni soudem, pak to může být trest od veřejných prací až po dva roky vězení a pokuta v rozmezí dvou tisíc až po pět miliónů korun.

V souvislosti s úplatky ve fotbale dosud nebyla uzavřena vyšetřování Sparty, Jablonce, Teplic, Mostu a HFK Olomouc. Orgány činné v trestním řízení také pracují nadále na případech několika sudích a delegáta ještě v souvislosti s kauzou Viktorie Žižkov.

Reklama

Související témata: