Hlavní obsah

Zapomeňte na velké přestupy, varuje agent. O ně se mohou postarat jen Kadlec a Darida

Praha

Jeho agentura zatím stála za všemi letními posilami pro Plzeň a Spartu, reprezentanta Michala Kadlece pak nasměrovala z Německa do Fenerbahce Istanbul. Jinak se ovšem situace na fotbalovém trhu v Evropě pro české kluby stále víc komplikuje. „Moc rušno v létě na domácí scéně nebude. Jediným velkým odchodem by mohl být sparťan Václav Kadlec. A pak ještě Vladimír Darida. To by se však musel někdo ‚zbláznit‘ a splnit požadavky Plzně,“ avizuje Viktor Kolář z agentury Sport Invest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský Vladimír Darida. Dokáže za něj někdo zaplatit Viktorii požadovanou "raketu"...?

Článek
Fotogalerie

Doba je zlá, každého velkého přestupu by si měl český fotbal náležitě vážit. To říká hráčský agent na rovinu. „Prodat hráče pod smlouvou je stále složitější, tak 80 procent transferů na trhu se děje zadarmo. Ke všemu vstupují v platnost různá nová ustanovení. Třeba v Rusku už nejsou Bělorusové bráni za cizince, což je pro uplatnění českých hráčů v zahraničí další problém," poukazuje manažer Viktor Kolář.

U Václava Kadlece udává server transfermarkt.cz tržní cenu 120 miliónů a u Vladimíra Daridy 170 miliónů korun.

Ani do Německa už Češi nemají tak blízko, jako dříve. „Bundesliga bere čím dál tím méně cizinců. Němci začali sklízet první plody vynikajícího systému výchovy vlastních hráčů, na první polovinu tabulky momentálně nemáme kvalitu. V souvislosti s tím bych se přimlouval, abychom zřídili také reprezentaci do 15 let. Všude kolem ji mají, v tom jsme zaspali," říká hráčský agent kriticky.

Kadlec předčil konkurenta z Tottenhamu

Sport Invest dojednal Michalu Kadlecovi přestup z Leverkusenu do Fenerbahce Istanbul a stál také za všemi posilami pro domácí lídry – Hořavy a Petržely do Plzně, Vacka, Pauscheka a Costy do Sparty. „Je to tak, u nás léto pomalu končí," usmívá se. „Nejde jen o přestupy samotné, někdy také o citlivé řešení situace. To je třeba případ návratu Milana Petržely z Augsburgu do Plzně. Jistou roli hrajeme také v chystaném odchodu Lea Kweukeho ze Sparty," dodává.

Některé komplikace samozřejmě agentura ovlivnit nemůže. Třeba když se Michal Kadlec ihned po uzavření přestupu dozví, že jeho nový klub byl kvůli korupci vyloučen z Ligy mistrů.

„To zamrzí. Michal ovšem o tomto riziku předem věděl a Ligu mistrů si už zahrál, takže se s tím vyrovná. Je třeba vidět, že do Fenerbahce přišel na úkor vytipovaného obránce z Tottenhamu."

Kluby budou muset slevit

Přední české kluby žijí z prodeje hráčů do zahraničí. Vlivem okolností však budou muset ze svých finančních požadavků slevit. „To stoprocentně! Začínají platit nové předpisy, třeba princip finančního fair play. Kluby mají kupovat jen takové fotbalisty, které si mohou dovolit. Mnoho Španělů tak může zadarmo odcházet do ciziny, je tu obrovský atak hráčů z Jižní Ameriky, do Anglie mají blízko Skandinávci... Konkurence prostě roste," líčí Kolář neúprosnou situaci.

Plzeňáci mohou být neprodejní

Přestupní termín se v Evropě otevírá až 1. července, Plzeň a  Sparta přitom mají seznam posil uzavřený již před odjezdem na soustředění. Využít ho mohou k odchodům, v obou kádrech je teď přetlak. „Viktoria by asi byla ochotna uvolnit jednoho, dva hráče. Rajtoral to má dlouhodobě slíbeno, přemýšlí se o Kolářovi," říká hráčský agent.

Druhým dechem však dodává, že zájem o české hráče není velký. A jelikož Plzeň má své představy, mohou si Rajtoral, Kolář a spol. připadat de facto neprodejní... „Každý zájemce si sestavuje komplexní obraz a charakteristiku vytipovaných hráčů. Když nevyjdou první tři varianty, postupuje se níž a níž. Zaplať pán bůh, že čeští hráči na seznamech zahraničních klubů ještě vůbec jsou. Paměťová stopa tam stále je."

Vacek přitížil kamarádovi Matějovskému

Přetlak je i na Letné. Proto se Sparta především do Turecka snaží udat Kamerunce Kweukeho, který si přitom v nové sezóně má odpykat stop ještě na 8 zápasů. Trest je přenosný i do nového angažmá.

„Dá se třeba požádat o prominutí zbytku trestu. Česká liga začíná brzy a každým kolem se jeden zápas umazává. Jde tedy také o manažerský cit, najít takovou soutěž, která začíná pozdě, aby pak Leovi zbývalo odsedět třeba už jen jeden, dva zápasy," naznačuje Kolář, jak spolu s letenským vedením uvažují.

Ve středu sparťanské zálohy teď dochází ke kurióznímu střetu dvou klientů Sport Investu. Na roční hostování s opcí se z Itálie vrací Kamil Vacek, čímž komplikuje situaci svému kamarádovi Marku Matějovskému.

„Není to tak, že by Sparta dávala Marka na transferlistinu. Má na Letné ještě rok smlouvu a spíš z naší strany jsme zvažovali, zda by bylo lepší ji prodloužit, nebo ještě zkusit získat nějaké zahraniční angažmá. Uvidíme, co bude v létě," vysvětluje Kolář.

Reklama