Hlavní obsah

Nechceme do ligy jen na jednu sezónu, tvrdí trenér Znojma Kalvoda

Čestmír FolkSport.czPrávo

Na Slovensku přivedl k mistrovskému titulu Žilinu, ale do tuzemské nejvyšší soutěže se vrací po dlouhých deseti letech. Pětapadesátiletý kouč Leoš Kalvoda si po historickém postupu s fotbalisty Znojma přeje, aby jihomoravský tým vydržel mezi elitou déle než jednu sezónu.

Foto: Čestmír Folk, Právo

Pětapadesátiletý kouč Znojma Leoš Kalvoda.

Článek

Kam řadíte ve své trenérské kariéře čerstvý úspěch?

Postupu se Znojmem si cením minimálně stejně jako titulu se Žilinou. Na Slovensku i tady se nám podařilo uspět s poměrně neznámými hráči. Řadu lidí jsme tím zaskočili.

Ulevilo se vám hodně, když bylo definitivně jasné, že navzdory nevyhovujícímu stadiónu Znojmo do Gambrinus ligy skutečně vstoupí?

Byl jsem z toho samozřejmě nadšený. Hráči, fanoušci i naši sponzoři si postup zaslouží. Liga Znojmo náležitě zviditelní.

Jenže minimálně na podzim budete muset nastupovat k domácím zápasům v Brně.

To je pochopitelně určitý handicap. Ve Znojmě by na nás chodilo mnohem víc diváků. Věřím, že i do Brna se za námi mnozí vypraví. V každém případě se poohlížíme po odolných fotbalistech, kteří se s tím, že nám bude zpočátku chybět skutečné domácí prostředí, snadněji vyrovnají.

Potřebuje mužstvo hodně posílit?

Hráči, kteří postup vybojovali, dostanou samozřejmě šanci poprat se o místo v sestavě i o soutěž výš. Mužstvo ovšem potřebujeme rozhodně zkvalitnit. Nechceme dopustit, abychom v první lize setrvali jen jednu sezónu. Zvlášť když se do rekonstrukce našeho stadiónu zapojily Znojmo i Jihomoravský kraj. Problém je, že na nějaké velké zkoušení je před začátkem nového ročníku Gambrinus ligy hrozně málo času. Proto jsme se zaměřili na fotbalisty, které aspoň trochu známe. Zkoušíme kupříkladu stopery Simerského z Jablonce a Charuzu z Mladé Boleslavi, záložníka Tomečka z Olomouce či útočníka Poznara ze Zlína. Po půlroce se k nám vrací z Jihlavy střelec Vašíček. Dovolenou jsem letos trávil tak, že jsem doma na zahradě sekal trávu, a mezitím jsem obvolával hráče a lákal je do Znojma.

Do branky jste si vybral Petra Drobisze, který byl vyšetřován kvůli údajné nabídce úplatku hráčům Bohemians Praha. Neobáváte se jeho angažování?

Vůbec ne. Petra znám dobře z Olomouce. Přistoupil na to, že bude krýt záda naší jedničce Hrubému. Pokud bude potřeba, aby do utkání naskočil, určitě odvede stoprocentní práci.

Těší vás, že se vám povedlo udržet bývalého reprezentanta Heinze?

Pochopitelně. Osmi góly nám na jaře nesmírně k postupu pomohl. Já ale vím, že je schopen hrát ještě lépe. V pětatřiceti letech má pořád na to, aby byl ozdobou ligy.

Reklama

Související témata: